Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Koraci kupovine prvog Rolexa u radnji-Moje iskustvo

Lako je i nije bauk. Ljubljana je mesto na kojem ćete kupiti svoj prvi Rolex!

Šta ako vam kažem da je kupovina Rolexa u 2022. godini laka stvar? Da li ćete mi poverovati? Ovo je moje iskustvo, prvo i jedino iskustvo u Rolexovoj ovlašćenoj radnji. Posetio sam Ljubljanu i moja vrata ka Rolexu su se otvorila.

U julu 2021. godine prvi put sam posetio Malalan. To je ovlašćena Rolexova radnja u Sloveniji. Pored ovog luksuznog brenda u Malalanu možete pronaći još brendove poput Nomosa, Glashute, Cartier, Breitling, Murice Lacroix, Zenith… Nakon dva veoma lepa i prijatna dana sa našim domaćinom Puš Nejcom vratio sam se u Beograd pun utisaka. Pored obilaska i isprobavanja najboljih modela satova posetio sam i Malalan časovničarski servis i naučio mnogo toga.

Ipak najveći utisak na mene ostavilo je to što sam sa lakoćom uspeo da se stavim na takozvanu listu čekanja za moj prvi Rolex: Oyster Perpetual 126000 sa tirkiznim ciferom (popularniji kao Tiffany). 

Rolex Oyster Perpetual ref. 126000 sa tirkiznim ciferom

Jedanaest meseci kasnije usledila je poruka koja je promenila tok u kojem će ići Sat na Ruci. Iz Malalana je stiglo obaveštenje da je moj željeni sat stigao. U maju ove godine sam otišao po sat, stavio na ruku i od tada smo nerazdvojni. 

Kako bih vam pomogao da i vi uspete u poduhvate kupovine prvog Rolexa u radnji, moju priču sam podelio u 5 koraka.

Upoznavanje

U Rolexu vole da vas upoznaju. Žele da znaju ko im je potencijalni ambasador, jer svaka osoba koja izađe iz njihove radnje sa satom je baš to-ambasador. Ukoliko dolazite prvi put u radnju budite prirodni i svoji. Ja sam u samom startu sa njima bio iskren, predstavio čime se bavim i kakve satove volim. Nametnuo svoj ukus. Pokažite svoj stav i znanje o tome šta želite. Puko i jeftino baratanje informacijama o nazivu modela će vas odati da ste došli po taj sat da zaradite, a verujte mi u Rolexu imaju njuh za takve. 

Upisivanje na listu čekanja

Famozna lista čekanja. Mit ili stvarni pojam? Da, lista čekanja zaista postoji, ali ne u formi u kojoj je mnogi zamišljaju. Ne postoji excel tabela u kojoj se nalazi vaše ime i još stotine drugih. Verovatno imaju svoj sistem praćenja i zapisivanja koji je njihova dobro čuvana tajna. Kada u Rolexu odluče da vas prihvate kao potencijalnog klijenta ostaviće vam formular na kojem ostavljate lične podatke (ovo važi za moje iskustvo u Ljubljani-ostavio sam broj pasoša kao strani državljanin); upisujete šta biste voleli da kupite (naziv brenda, naziv modela i ostale karakteristike); zapisujete vaš kontakt telefon i mail adresu. Nakon obrađivanja vaših podataka treba da vam stigne mail potvrde da ste “stali u red” za svoj sat.

Trenutak upisivanja na listu želja, zabeležen kamerom; autor fotografije: Aleksandar Savin

Ne insistirajte na pitanju “kada će stići”

Na ovo pitanje vam oni ne mogu dati odgovor. Ne zato što ne žele već zato što ga ne znaju. Rolex svoje satove iz fabrike isporučuje samo njima znanom dinamikom i gotovo nijedna ovlašćena radnja nema tačan datum pristizanja po modelima mesecima unapred. Budite strpljivi. To je najbolji savet koji mogu da vam dam. Uistinu, dva termina isporuke su najčešća: Januar i Novembar. Većina ljudi koje znam da su dobili svoje satove u radnji uglavnom su im obaveštenja pristizala početkom ili krajem godine.

Održavajte kontakt

Ovo sam najbolje objasnio u mom videu na youtube. Pri upoznavanju i upisivanju na listu čekanja zatražite kontakt osobe sa kojom ste razgovarali o potencijalnom satu. Treba ostati u kontaktu sa tom osobom, jer ona vas je upoznala i prihvatila. Budite odmereni u odnosu sa Rolexovim menadžerom i ne zovite ih svaki dan ili svake nedelje. Ja sam prvu poruku pustio čak 6 meseci nakon poručivanja sata. Nakon toga nastavili smo češće da se dopisujemo i to u glavnom komentarišući novitete i vesti iz sveta satova koje se tiču Rolexa. Maksimalno sam izbegavao pitanje ”Da li ima vesti kada će stići moj sat?” i smatram da mi je to zaista pomoglo. 

“Novac na gomili”

S obzirom da do poslednjeg dana nećete znati kada tačno pristiže vaš sat imajte spremnu svotu novca u svakom trenutku. Kada sat stigne oni će vas obavestiti o tome i na vama je da potvrdite kupovinu. U zavisnosti od ovlašćene prodavnice i njihove politike kada potvrdite da ste kupac imaćete oko 7 dana da sat pokupite u radnji i isti platite. Ukoliko pak nemate novca u tom trenutku možete odustati od kupovine i sat će dobiti sledeća osoba na listi. Ipak najbolje bi bilo da do tog scenarija ne dođe.

Konkretno u Malalanu procedura plaćanja ide ovako. Nakon potvrde kupovine potrebno je deo novca uplatiti na račun. Ne kao kaparu već zato što u Malalanu ne smeju da primaju uplate u kešu veće od 5.000 evra. Od trenutka uplate do isplate ostatka novca i preuzimanja sata istog dana ne bi trebalo da prođe više od 7 dana. Tako je bilo u mom slučaju.

Rolex Submariner No Date-model koji se lakše dobija od ostalih jer se proizvodi u većim količinama;
credits: Rubber B

Ovo su neki osnovni koraci. Imajte na umu da ovo nije garancija da ćete dobiti sat, ali ako se budete pridržavali ovih “pravila” velika je verovatnoća da ćete ostaviti pozitivan utisak i imati veće šanse pri kupovini. Nigde u tekstu iznad nisam napomenuo da je traženje modele poput Daytona, Sky Dweller ili GMT Master II za prvi Rolex greška. Počnite od manje popularnih modela za koje je lista čekanja manja (tj od satova koji se masovnije proizvode). U slučaju Rolexa to je svakako od elegatnijih Datejust (wimbledon je moj favorit), a od sportskih to je Submariner (moj favorit je model bez datuma). 

Rolex Datejust ref. 126334 ”Wimbledon”; credits: Luxe Watches

Vlog posete Ljubljani i kupovinu mog prvog Rolexa možete pogledati ovde. Preporuka pada na Malalan. Ne kažem da su ostale ovlašćene radnje manje kvalitetne već nemam iskustvo ni u jednoj drugoj. Nakon mog pozitivnog iskustva, par mojih prijatelja i poznanika se uputilo u Ljubljanu i svi su se vratili puni pozitivnih utisaka. Ukoliko budete u prolazu obavezno ih posetite i uživajte u njihovoj raznovrsnoj ponudi! U međuvremenu posetite njihov sajt i čekirajte njihovu bogatu ponudu!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.