Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Da li je trebalo pametnije?

Da li je Seiko propustio priliku koju su iskoristili drugi brendovi?

Raznobojni ciferi nisu novost među ljubiteljima satova, znamo da Seiko godinama nudi modele u raznim bojama, kako limitirane primjerke, tako i redovne serije.

Seiko se može smatrati pionirom trenda raznobojnih brojčanika. Još davnih 70-ih godina, Seiko je osvajao ljubitelje satova serijama Actus i Advan. Dok je većina nas čula za seriju Actus, Advan serija ostala je manje poznata široj publici sa naših prostora.

Seiko Advan kolekcija, predstavljena početkom 70-ih godina, zaslužuje posebno mjesto u Seikovoj istoriji. Ova kolekcija, svojim raznobojnim brojčanicima i jedinstvenim dizajnom, oslikava duh hipi pokreta tog vremena. Tih godina su sva vrata kreativnosti bila širom otvorena.

Rezultat kreativnosti tog vremena bio je niz modela koji su se razlikovali više nego ikada ranije, donoseći avangardni izgled ovog japanskog proizvođača. Advan kolekciju krasili su uočljivi, šareni brojčanici, presijavajući kristali, asimetrična kućišta i neobični indeksi i kazaljke, ponekad sve to zajedno u jednom modelu.

Ipak moramo biti iskreni i priznati da su eksploziju popularnosti raznobojni ciferi doživjeli prije par godina kada je Rolex predstavio Oyster Perpetual kolekciju u bojama.

Šareni OP

Trend koji je Rolex pokrenuo iskoristili su i ostali proizvođači, pa smo bili u prilici da u poslednje dvije godine vidimo veliki broj šarenih brojčanika, kako kod luksuznih brendova, tako i kod pristupačnijih i mikro brendova. Neke kompanije su predstavile prelijepe modele koji su momentalno osvojili kupce. Meni su se posebno svidjeli Maurice Lacroix Aikon sa svijetlo plavim i narandžastim ciferom, Casio Tiffany model, kao i kvarcna verzija Tissot PRX sa svijetlo zelenim brojčanikom.

Ipak vjerujem da je definitivni pobjednik ove trke Citizen sa Tsuyosa modelima, više o Tsuyosi je pisao Strahinja u tekstu Japanska škola dominantnosti, a mali doprinos sam dao i ja sa tekstom o kolaboraciji Citizena i Pantone-a. Do danas u Tsuyosa kolekciji Citizen je predstavio 16 boja, a vjerujem da će se u vremenu koje je pred nama taj broj dodatno povećavati.

Citizen Tsuyosa

Ipak ovdje nećemo pisati o satovima koji su iskoristili šareno ludilo, već o onima koji su propustili da ugrabe svoju priliku. Ne mogu reći da Seiko nije pokušao, naprotiv, predstavljene su dvije kolaboracije sa modnom kompanijom Rowing Blazers u kojoj je model DressKX obogaćen šarenim ciferima i brendiran znakom ove kompanije. Modeli ove kolaboracije su imali vrlo atraktivan izgled, ali mislim da nisu baš ostvarili uspjeh koji je imala Tsuyosa ili PRX. Moje mišljenje je da je greška napravljena kod limitiranja serije na samo cca 800 komada, ograničavanje prodaje na pojedina tržišta i cijene koja je za minimalno 50% viša od standardne SRPE serije.

Seiko and Rowing Blazers

Da li je moglo pametnije?

Prije par dana sam razgovarao sa kolegom koji je jedan od najvećih poznavalaca vintage Seiko svijeta na prostoru Balkana i zainteresovala me njegova izjava da bi volio da Seiko iskoristi potencijal SNXS serije sa šarenim ciferima, reljefnim bezelom i jubilej narukvicom.

Seiko SNXS je model iz poznate Seiko 5 serije (serija prije ’’Nove’’ SRPD ili 5KX 5-ice). Ovaj model nosi epitet ”povoljna alternativa Datejusta” i ima dimenzije od 37mm, glatki bezel, čelično polirano kućište i narukvicu i pokreće ga automatski 7s26 provjereni mehanizam. Cijene novih modela u radnjama se kreću od 120-150 USD.

Seiko 5 SNXS73/75/77/79

Razmišljao sam o toj njegovoj izjavi i odlučio da uradim jedan moj What if
(prim. autora: What if je oznaka koja se koristi za postavljanje pitanja o mogućim hipotetičkim situacijama, potencijalnim promenama u prošlosti ili budućnosti, ili za razmatranje alternativnih scenarija. Ova fraza se koristi kako bi se istražile različite mogućnosti i podstaklo maštovito razmišljanje.)

Predstavljam vam What ifSeiko SNXS, modeli koje vjerovatno nikada nećemo vidjeti.

Orginalni SNXS sam obogatio Jubilee narukvicom, fluted bezelom i šarenim ciferima i pod pretpostavkom da se ovaj model nudi po trenutnoj cijeni SNXS serije, a to je oko 150 USD. Potrudio sam se da boje koje predlažem imaju osnov u nekim od već postojećih Seiko modela čime bi i sam proces proizvodnje bio maksimalno olakšan.
Svi naredni prijedlozi su fotografije koje sam obradio u Photoshopu i nemaju nikakve veze sa postojećim Seiko modelima.

SVIJETLO PLAVI SNXS

Nećemo koristiti naziv Tiffany, jer ova boja nije ta nijansa, ali nebesko plava ili ledeno plava boja cifera bi definitivno bile hit. Seiko je u svojoj ponudi već imao svijetlo plavu boju cifera na SNK791, SNXA05, SCFF009 i starim Advan i Actus modelima, tako da im sigurno ne bi bilo teško da istu nijansu ponove na SNXS modelima.

ZELENI SNXS

Zelena je nova plava” se provlači u svijetu satova već nekoliko godina i ova boja je definitivno jedna od najpopularnijih. U svojom dugogodišnjem poslovanju Seiko je imao veliki broj modela koji su imali zeleni cifer i potrebno je samo malo da pretraže arhivu i iskopaju neki vintage model ili možda SNX447, SNK543, a ne bi smetala ni zelena nijansa sa SARB007 ili novih Seiko 5 Sports SRPD modela.

LIMETA ZELENI SNXS

Limeta zelena boja nije baš toliko česta u svijetu satova zbog čega vjerujem da bi baš zbog toga osvojila ljubitelje. Seiko je već eksperimentisao sa ovom bojom i svijetli zeleni i limeta zeleni ciferi se mogu naći na modelima iz serije Advan , ali i na Seiko 5 SNKG25, SNKF71 i na limitiranom modelu kolaboracije sa Rowing Blazers SRPJ59.

ŽUTI SNXS

Žuti cifer je postao definitivni hit sa Rolex Oyster Perpetual, a svoju poziciju je definitivno potvrdio sa žutom Citizen Tsuyosom. U svojoj bogatoj istoriji Seiko je nudio prelijepe modele sa žutim i zlatnim ciferima u kućištu od čelika, tako da inspiracije ne bi trebalo da manjka. Neki od posebno lijepih modela sa žutim ciferom su vintage 7009 5-ica, Seiko 5 SNKK29, 5 Sports SRP159, ali i poznati diver SKXA35 i novi 5KX inspirisan žutim diverom pod oznakom SBSA193.

NARANDŽASTI SNXS

Još jedna prelijepa ljetna boja koja se sve češće može vidjeti je narandžasta. Iako je ne viđamo tako često, modeli kao što su Doxa SUB300 i Seiko SKX011 su utabali put narandže u svijet satova. Osim orginalnog SKX011 vintage modeli 7009-3040, Actus, 5 Sports 7009 iz 70ih, SARB005 ili 6119-640 UFO Diver mogu biti odlična inspiracija za SNXS sa narandžastim brojčanikom.

SALMON/LOSOS SNXS

Losos ili salmon boja cifera više nije rezervisana samo za luksuzne satove, kao što su Patek Philippe, Breitlig ili Chopard, sve više vidimo da ova boja nalazi svoj put i kod cjenovno prihvatljivijih brendova kao što su Baltic, Citizen, Bulova, Zelos itd… Seikov najpoznatiji sat sa ciferom losos boje jeste čuveni Seiko SARB037 koji se proizvodio samo par mjeseci i čija cijena danas dostiže i nevjerovatnih 5.000 EUR na sekundarnom tržištu. Ipak Seiko je imao i jedan manje poznat model iz Seiko 5 serije pod oznakom SNXA11 čiji cifer bi se savršeno uklopio u SNXS šarenu seriju.

PINK SNXS

Kažu da je zbog filma Barbie (izašao 2023. godine) došlo do poremećaja u snabdijevanju pink bojama na tržištu!!!??? Trend koji je zavladao zbog ovog filma vidimo da polako osvaja i tržište satova, a najočitiji primjer jeste Tsuyosa od 40mm sa pink ciferom. S obzirom da SNXS serija ima unisex dimenzije od 37mm lako ga mogu nositi i dame, pa bi odabir pink cifera bio logični izbor. Seiko je imao nekoliko modela sa pink ciferom tokom hipi vremena 70-ih, ali ja bih ipak izdvojio neke novije modele iz 5 Serije koji bi mogli poslužiti kao osnov za pripremu cifera u ovoj boji, modeli koje bih izdvojio su SYMC23 i SYMD91.

LJUBIČASTI SNXS

Pošto živimo u vremenu rodne neutralnosti pretpostavljam da ni boje ne bi trebali rodno prisvajati. (ovo sam napisao sarkastično) Ljubičasta definitivno nije boja koju često vidimo i osim Audemars Piguet i limitiranog Oris Hölstein Edition ovako na prvu se ne mogu sjetiti drugih modela koji imaju ovu boju brojčanika. Ipak dok sam se igrao u Photoshopu ova boja mi se sama nametnula i nakon što sam vidio krajnji rezultat mogu vam reći da izgleda više nego dobro. Istražujući po netu naišao sam na dva modela (uzmite sa rezervom da li su orginalni Seiko) koji bi mogli poslužiti kao oznov za ljubičasti SNXS. Modeli koje sam ja našao su vintage 7009-8081 i Seiko 5 SRP376.

CRVENI SNXS

Crvena boja cifera mi se sve više sviđa i planiram da jedna od mojih sledećih kupovina bude sat sa crvenim brojčanikom. Posebno mi se sviđa nijansa crvenog/crnog vina ili vinjeta crveni cifer, pa ću vjerovatno gledati neki od modela koji budu imali taj stil brojčanika. Seiko modeli imaju crveni cifer u skoro svim serijama, Presage, Prospex, Astron, 5 Sports itd, a meni se posebno svidio prvi ”Red Special” urađen u čast čuvenog gitariste Brian Maya. Ipak inspiraciju za crveni SNXS bih ipak potražio u vintage modelu 7009-8340, Actus-u, SNKM95 ili SCFF007 4S GMT.

BRAON SNXS

I za kraj jedan model koji se baš ne izdvaja šarenilom, ali se meni lično sviđa ova boja cifera. Braon cifer mi se poseno sviđa u kombinaciji sa čeličnim kućištem i narukvicom i u svojoj ličnoj kolekciji posjedujem jedan Hamilton ovog dizajna. Jedan od najljepših satova sa braon ili čokoladnim ciferom jeste Seikova re-edicija 62MAS modela Prospex SBB147. Još neki od modela iz Seikove palete braon cifera su SNKK79, SNKM45 i SNKP18 i takođe mogu poslužiti kao dobar osnov za ovu SNXS ediciju.

Šta vi mislite, da li je Seiko propustio da iskoristi priliku ovog šarenog trenda i da li bi potpuno osvojio tržište da je na bazi Seiko 5 modela od cca 150 USD ponudio cifere u bojama?

Koje je vaše mišljenje o modelima koji možda postoje u nekoj alternativnoj stvarnosti pišite nam u komentarima ili na našoj instagram stranici @satnaruci.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.