Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Laboratoire de Précision: Novi standard preciznosti

Omega pomjera granice preciznosti osnivanjem instituta Laboratoire de Précision

Kao bomba je odjeknula vijest iz Švicarske da je Omega osnovala novi nezavisni institut za testiranje i sertifikaciju hronometara – Laboratoire de Précision, u grubom prevodu, Laboratorija preciznosti… Ovaj iznenadni korak čini se kao prekretnica u industriji časovničarstva, obećavajući nove standarde preciznosti i kvaliteta.
Ovaj institut, sa dve lokacije u Švicarskoj – jedna u Bienu, a druga u Vileretu, obećava revolucionarnu preciznost i inovacije u domenu časovničarstva.

Omega official

Na trenutak skrećemo pažnju sa teme kako bismo sa stručne strane objasnili pojam hronometra. Hronometar je termin koji označava uređaj koji mjeri vrijeme sa izuzetnom preciznošću, naročito kada je riječ o mjerenju vremena sa vrhunskom tačnošću. U kontekstu časovničarstva, hronometar opisuje ručni sat koji je prošao rigorozna testiranja i dobio sertifikat potvrđujući da ispunjava visoke standarde tačnosti postavljene od strane nezavisnih organizacija, kao što je COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) ili METAS (Master Chronometer Certification) u Švicarskoj. Hronometri se obično koriste u navigaciji, astronomiji, avijaciji, pomorstvu i drugim oblastima gdje su potrebna precizna i pouzdana mjerenja vremena.

Omega official

Slično COSC-u (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), koji već više od 50 godina važi za vodeći institut za sertifikaciju hronometara, Laboratoire de Précision je zvanično ovlašten od strane Švicarske organizacije za akreditovanje (SAS – Swiss Accreditation Service) da sprovodi alternativna i nezavisna testiranja. Ovaj akreditovani i nezavisan laboratorij otvoren je za sve brendove i proizvođače mehanizama, nudeći savremene objekte i strožije testne režime od COSC-a.

Omega official

Testiranje mehanizama u skladu sa ISO 3159 jedna je od metoda testiranja za koje je Laboratoire de Précision akreditovan.

ISO 3159 je međunarodni standard koji definiše zahtjeve i metode za testiranje ručnih hronometara sa balansnim oscilatorom na oprugu, koji su poznati kao “hronometri”. Ovaj standard postavlja parametre i uslove za mjerenje tačnosti hronometara u različitim pozicijama i pod različitim temperaturama tokom perioda od 15 dana. ISO 3159 predstavlja važan standard u industriji časovničarstva za ocjenjivanje preciznosti i performansi ručnih satova.

Omegin Laboratoire de Précision pored standardne opreme za mjerenje hronometara nudit će i fleksibilne tehnologije koje omogućavaju kontinuirana visokoprecizna mjerenja pod prilagođenim uslovima kao što su promjenljive pozicije i temperature.

Omega official

Testovi koje će sprovoditi Laboratoire de Précision prevazilazit će današnje industrijske standarde i pružaće preciznija mjerenja tokom 15-dnevnog testa hronometara (ISO 3159). Oni su izuzetno sveobuhvatni i, što je najvažnije, kontinuirani tokom cijelih 15 dana – za razliku od trenutne metode koja vrši precizna mjerenja samo jednom u 24 sata. U Laboratoire de Précision, svaki otkucaj kalibra se mjeri i ocjenjuje, rezultirajući, prema tvrdnjama Omege, deset puta većom preciznošću od industrijskog standarda. Pored toga, količina podataka prikupljenih tokom testova, korištenjem industrijskih metoda i analize velikih podataka, omogućavaće brendovima ili proizvođačima mehanizama da bolje razumiju hronometarsku performansu svojih mehanizama.

Omega official

Za Omegu, Laboratoire de Précision neće samo pomoći u poboljšanju potrage za preciznošću, već će omogućiti i Swatch Grupaciji da bolje integriše testiranje hronometara u brendove ‘’pod njihovom kapom’’.

Kao što smo već rekli, Laboratoire de Précision će imati dvije lokacije u Švajcarskoj – Bienne i Villeret – stvarajući kombinovan prostor od više od 10.000 kvadratnih metara za testiranje hronometara.
Ova hrabra inicijativa Omege obećava da će postaviti nove standarde u industriji časovničarstva i nastaviti da podstiče inovacije u potrazi za savršenom preciznošću.

Omega official

Implementacija novog instituta nagovještava svijetlu budućnost za švajcarsko časovničarstvo, podstičući konkurenciju i unapređujući kvalitet proizvoda širom industrije. Osim toga, otvaranje ovog laboratorija pokazuje posvećenost Omege unapređenju kvaliteta i preciznosti u cijelom procesu proizvodnje, od koncepta do krajnjeg proizvoda. Očekuje se da će ova inicijativa imati dugoročne pozitivne efekte na reputaciju i rast brenda, kao i na cjelokupnu švicarsku časovničarsku industriju.

Omega official

U godinama koje dolaze, ostaje da vidimo da li je osnivanje Laboratoire de Précision samo još jedan vrhunski marketinški potez Swatch Grupacije ili smo svjedoci početka novog poglavlja u svijetu časovničarstva.

Više novosti iz svijeta Omege možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.