Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Predstavljamo vam 4 nova Baltica

Februar je novi april – zbog količine novih satova!

O Baltic-u ste slušali, čitali i gledali moje recenzije te veći uvod nije potreban. Preći ću odmah na stvar a to su 4 noviteta u okviru jedne nove serije pod nazivom PRISMIC.

izvor: Baltic
izvor: Baltic

Baltic je pokazao da je kralj izrade vintage inspirisanih satova pogotovo u kategoriji onih elegantnih. Na dan kada Sat na Ruci slavi svoj četrvti rođendan Baltic predstavlja 4 nova Prismic modela. Simbolično. Radi se o satovima u čeliku kvaliteta 316L sa kućištem prečnika 36mm, razdaljinom između lugova od 44mm i debljinom od 9.2mm. Dve dimenzije me ”golicaju” onako jako: prva je svakako fenomenalna debljina od 9mm koja se na ruci nosi sigurno sjajno, a druga je razdaljina od luga do luga. Veliki lugovi na malom satu znače samo jedno – sat se na ruci nosi veće!

izvor: Baltic
izvor: Baltic

Baltic je sva 4 Prismic modela opremio ispupčenim safirnim staklom debljine oko 2mm ispod kojeg se nalazi potpuno novi brojčanik za ovu kompaniju. Kombinacija gijoše detalja ukrašava cifer. Odabrane su, mogu reći, 3 očekivane boje brojčanika i jedna neočekivana: plava, zelena i losos su te koje sam očekivao. Losos boja brojčanika je postala kod nas na Balkanu poznata upravo zahvaljujući Balticovom MR01 modelu. Ona neočekivana boja cifera je ljubičasta. Zaista, ko je mogao da sluti da ćemo videti ljubčasti Baltic Prismic? Bilo kako bilo ova nijansa mu stoji veoma lepo!

izvor: Baltic
izvor: Baltic

Potencijalne mane ovog sata su i dalje mala krunica gotovo utisnuta u kućišta kojom može teško rukovati (moj MR01 nema baš najsjajniju krunicu) a druga mana je u oku posmatrača. Meni se novi brojčanik ne dopada. Da budem jasniji ne dopada mi se to što je Baltic pokušao da uklopi više različitih metalnih detalja na brojčanik ovog sata. Prvo bih iskomentarisao piramidaste časovne indekse koji mi se ne uklapaju uz mač-kazaljke i indekse koji stoje na pozicijama 3, 6, 9 i 12.

izvor: Baltic
izvor: Baltic

Mala sekundara ovog sata smeštena je na poziciju 6 sa, po mom mišljenju, zaista problematičnim i debelim prstenom koji je okružuje. Prsten je na sve to dodatno izrezan što ne vidim kao neki veliki plus. Smatram da je cifer u boji čija je osnova već ukrašena gijoše teksturom mogao da bude uklopljen uz jednostavnije časovne indekse koji ne bi odvlačili pažnju, nepotrebno.

izvor: Baltic

Za kraj tu je mehanizam ovog sata – pokreće ga kalibar ETA Peseux 7001, mehanizam na ručno navijanje sa rezervom od 42h. Cena je 1.090 evra po satu. Dostupni su za poručivanje sve do 25.02. kada se prvi prozor zatvara i kada se počinje sa proizvodnjo i isporukom naručenih satova.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.