Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko 5 Sports SNXS: Recikliranje Prošlosti

Seiko je predstavio 5 Sports SNXS Seriju koja ponavlja staro pitanje, da li Seiko osvježava tradiciju ili gubi inspiraciju???

Seiko nastavlja s recikliranjem svojih proizvoda, a danas smo dobili još ”noviteta”. Seiko 5 Sports kolekcija je dopunjena još jednom serijom, koja nosi ime po jednoj od najljepših ”starih petica” SNXS. Da li su dizajneri jednog od najvećih brendova na svijetu postali toliko bezidejni ili je recikliranje uspješnih modela u blago izmijenjenom ruhu uspješna biznis strategija, pokazat će vrijeme. Ja iskreno više ništa nemam za reći na ovu temu.

Seiko official

Seiko definitivno jeste brend koji nudi širok spektar satova koji zadovoljavaju potrebe različitih korisnika, ali da li je stvarno potrebno da se toliko oslanja na prošlost da bi se prilagodio sadašnjosti!? Kao i kod mnogih drugih Seiko 5 modela tako i nova Seiko 5 Sports SNXS serija ima svoje karakteristike, ali nedostaje joj originalnost koja bi je izdvojila iz mase. Iako se novi modeli referiraju na Seikovu tradiciju, postavlja se pitanje da li to zaista donosi nešto novo ili samo osvježava od ranije poznate obrasce.

Seiko official

Za početak su najavljena tri nova modela 5 Sports SNXS serije, model sa plavim brojčanikom oznake SRPK87, SRPK89 sa crnim i SRPK91 sa brojčanikom šampanj boje. Svi modeli imaju kontrastnu narandžastu kazaljku za sekunde i kontrastni chapter ring. Chapter ring u SNXS kućištu je potpuno nepotreban i kvari vizual ”novih” modela, dosta bolje rešenje bi bio veći brojčanik bez chapter ringa, slično onome što je urađeno u 5 Sports Field seriji. Što se tiče samog brojčanika on se dosta ralikuje od ”orginalnih SNXS modela” koji su bili elegantniji. Polirani, suptilni indeksi i tanje baton kazaljke ukrašavali su originalne modele, dok se na novim modelima ističu znatno širi indeksi i kazaljke koje doprinose više sportskom izgledu.

”Stari” brojčanik
”Novi” brojčanik

Nova 5 Sports SNXS serija dolazi u ”potpuno novom” kućištu koje je inspirisano orginalnom SNXS serijom i ima širinu od 37,4mm sa lug to lug razdaljinom od 44.7mm. Kućište je urađeno kombinovanom tehnikom brušenja i poliranja sa visokopoliranim fiksnim bezelom i uvučenom krunicom na poziciji četiri. Debljina kućišta je malo veća nego što bi se očekivalo, a razlog za to je mehanizam 4R36 koji pokreće ovaj model i prozirni poklopac kućišta. Ipak zbog ove debljine postignuta je vodootpornost od 100 metara.
Lično smatram da dimenzije od 37mm značajno ograničavaju mogućnosti nošenja i smatram da bi novi model bio bolji da je za nijansu veći, sa širinom od 39mm.

Seiko official

Nova 5 Sports SNXS serija donosi tri nova modela, svaki sa svojim karakterističnim dizajnom brojčanika, ali i određenim nedostacima kao što je suvišan chapter ring koji narušava estetiku modela. Dok dimenzije od 37mm čine modele elegantnim ovo ograničava mogućnosti nošenja, kosi se sa sportskim dizajnom cifera i vjerujem da bi to moglo predstavljati izazov za potencijalne kupce. Osim očitih tehničkih zamjerki Seiko i dalje nastavlja svoju praksu recikliranja proizvoda s uvođenjem velikog broja modela unutar Seiko 5 porodice. Iako novi modeli nose nasleđe prošlosti, nedostaje im originalnost koja bi ih istakla među konkurencijom.

Seiko official

Ako nas čita neko iz Seika predlažemo im da pročitaju naš tekst Da li je trebalo pametnije? ili barem da malo pogledaju kako to njihov glavni konkurent radi sa Tsuyosom.

Seiko nije zvanično objavio cijene po kojima će se prodavati novi modeli, prema informacijama koje se mogu pronaći online cijena će biti oko 400 EUR.
Više o novitetima iz Seiko porodice možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.