Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Maurice Lacroix Aikon: sat za sve prilike!

Bezvremenski dizajn i švicarski kvalitet u jednom modelu
(u saradnji sa BOMAR)

Sat izrađen od čelika sa integrisanom narukvicom ne prestaje da oduševljava ni nakon 50 godina. Od kada je Gerald Genta zakotrljao točak početkom 70-ih on nije prestao da se okreće, naprotiv, samo dobija na ubrzanju. Zahvaljujući Genti danas imamo veliki broj brendova i desetine modela inspirisanih njegovim dizajnom koji je spojio nemoguće, sportsko i elegantno u jednom modelu…sat za sve prilike u pravom značenju.

autor: Sat na Ruci Watch Media

O brendu

Jedan od najljepših modela inspirisanih Gentinim dizajnom jeste i sat o kojem danas pišemo, sat švicarskog brenda Maurice Lacroix pod nazivom AIKON. Naziv ovog modela potiče od japanske riječi Aikon što u prevodu znači IKONA, a ovaj sat ako to do sada nije postao u budućnosti sigurno hoće.

Početak Maurice Lacroix je vezan za 1961. godinu kada je u švicarskom mjestu Saignelégieru kompanija Desco von Schulthess osnovala fabriku za proizvodnju mehanizama i satova. U početku se ova kompanija bavila proizvodnjom dijelova i mehanizama za druge brendove, kao i proizvodnjom satova za treća lica (private label). Kako je kompanija bila prilično uspješna i poznata po kvalitetu 1975. godine su se odlučili za pokretanje vlastitog brenda, te godine je rođen brend Maurice Lacroix.

autor: Sat na Ruci Watch Media

U periodu od 1975. do 1980. godine kompanija Desco von Schulthess paralelno se bavila uslužnom proizvodnjom za druge brendove i razvojem sopstvenog brenda, da bi od 1980. godine zvanično prestali sa uslužnom proizvodnjom (private label) i fokusiraju se isključivo na razvoj sopstvenog brenda Maurice Lacroix. Posvećenost koju ovaj brend pridaje izradi satova možete pročitati i u tekstu koji je Strahinja pisao.

Najpoznatiji model brenda Maurice Lacroix jeste Aikon, koji se od od samog predstavljanja pozicionirao kao ikona ovog brenda te je postao omiljeni komad kod većine ljubitelja satova.

Maurice Lacroix Calypso; nepoznat izvor

Sam Aikon svoje korijene vuče iz 90-ih godina kada je Maurice Lacroix predstavio model pod imenom Calypso. Calypso je bio sportsko-elegantan sat koji je brzo stekao popularnost među ljubiteljima, krasila ga je integrisana narukvica i bezel sa šest krakova, što je preuzeo i njegov naslednik Aikon. S obzirom na popularnost koja je pratila Calypso brend je 2016. uradio modernizovanu reinterpretaciju modela te je tako rođen Aikon.

Prvi modeli koji su predstavljeni 2016. godine su zadržali integrisanu narukvicu i bezel sa šest krakova, detalji koji su krasili Calypso, ali kompletan model je urađen u duhu moderne estetike, sa oštrim ivicama, upečatljivim ciferom i modernom završnom obradom brušenog čelika.

autor: Sat na Ruci Watch Media

Aikon je 2016. predstavljen sa kvarcnim mehanizmom, ali već na Baselworldu 2018. je predstavljen i model sa automatskim pogonom čime je tržište bilo potpuno osvojeno.

Maurice Lacroix Aikon uspješno spaja bezvremensku eleganciju sa modernom estetikom, što je rezultiralo luksuznim satom koji je svestran i široko prepoznatljiv.

Prvobitno zamišljen kao model Aikon je prerastao u seriju brenda, tako da danas imamo u ponudi nekoliko različitih modela unutar Aikon serije: Aikon Automatik, Aikon Quartz, Aikon Chronograph, Aikon Skeleton, Aikon Venturer, Aikon #Tide i najnoviji Aikon Master Grand Date Technicolour.

Aikon serije; izvor: Maurice Lacroix

Maurice Lacroix Aikon Automatic 42mm AI6008-SS002-330-2

S obzirom da i sam posjedujem Aikon Automatic 42mm započeo bih sa prvo sa automatskim modelom.

Kućište i integrisana narukvica ovog modela su izrađeni od nehrđajućeg čelika, završna obrada je rađena tehnikom satenskog brušenja sa vrlo malo poliranih detalja na bezelu. Za razliku od Calypso modela koji se odlikovao zaobljenim ivicama Aikon je to u potpunosti odbacio i krase ga oštre ivice koje se odlično slažu sa brušenom obradom čelika. Prečnik sata je 42mm, debljina kućišta malo ispod 11mm, a razdaljina od luga do luga iznosi 47mm.

autor: Sat na Ruci Watch Media

U kombinaciji sa integrisanom narukvicom Aikon 42mm se odlično nosi na zglobu obima većeg od 19cm, ali ipak Maurice Lacroix je mislio i na kupce koji imaju manji zglob, pa su Aikon automatic modeli dostupni i u dimenziji od 39mm za osobe sa manjim zglobom.

Narukvica je integrisana sa pet flat linkova, brušena istom tehnikom kao i kućište sata i veliki plus je što ima quick release sistem skidanja. Narukvica je vrlo kvalitetna i u rangu narukvica višestruko skupljih satova. Aikon modeli imaju specifičnu narukvicu, ali proizvođač se i tu potrudio, pa se u ponudi mogu naći zamjenski kožni i gumeni kaiš za Aikon.

Narukvica se zakopčava leptir kopčom sa skrivenim kopčanjem. Iako lično nisam ljubitelj leptir kopče, prvenstveno zbog nedostatka finog podešavanja dužine, leptir kopča kod Aikon modela me pozitivno iznenadila jer je ista dodatno ukrašena sa unutrašnje strane perlage tehnikom.

Još jedan zaštitni znak Aikona definitivno je bezel ovog modela. Ranije sam pomenuo da je prethodnik Aikona bio ML Calypso i da ga je krasio bezel sa šest krakova ili kandži (kako vam je draže). Ovaj detalj je preuzet i kod Aikona s tim da su ovi krakovi kod Calypsa bili blago zaobljeni dok su kod Aikona oštri i visokopolirani što pravi kontrast satenski brušenom bezelu. Iako bezel ima kružni oblik zbog visokopoliranih ’’kandži’’ stvara se vizuelni efekat šestougaonog bezela.

autor: Sat na Ruci Watch Media

Važno je napomenuti da Maurice Lacroix kućišta imaju vodonepropusnost od 200m što je prava rijetkost za satove koji ne pripadaju diverima.

Kućište i narukvicu Maurice Lacroix Aikon modela preporučujem da pogledate uživo u Bomar radnjama, jer fotografije ne mogu vjerodostojno prenijeti savršenstvo dizajna i završne obrade kod ovog modela.

Najupečatljiviji dio Maurice Lacroix Aikon modela jeste cifer ovog sata. Automatski Aikon krasi brojčanik sa prečnikom od čak 39mm koji dominira kompletnim satom. Cifer je izrađen u stilu Clou de Paris teksture sa visokokvalitetnom luksuznom završnom obradom u sunburst crnoj boji sa odvojenim odstojnikom u istoj nijansi koji ima srebrne minutne oznake.

autor: Sat na Ruci Watch Media

Na poziciji 3 smješten je prozor za datum sa diskretnim diskom datuma u istoj boji kao i cifer. Indeksi i kazaljke su visokopolirani, rhodium-plated i diskretno popunjeni luminacijom. Kombinacija Clou de Paris teksture na ciferu, visokopoliranih indeksa i kazaljki obloženih rodijumom čini cifer izuzetno čitljivim i odaju utisak dosta skupljih luksuznih satova.

Osim sa crnim, automatski Aikon se nudi još u sivoj, bijelo/srebrnoj, plavoj, losos i zelenoj boji cifera.

’’Ispod haube’’ ovog sata kucka kalibar ML115 Maurice Lacroixa – ML115 je modifikovana i ukrašena Sellita SW200-1, koja obezbeđuje rezervu snage od cca 40h. U pitanju je dobro poznati, provjereni i pouzdani mehanizam koji radi na 4Hz i prema riječima stručnjaka iz Maurice Lacroix ima odstupanje od –2/+16 sec/dan.

autor: Sat na Ruci Watch Media

Iako se radi o dobro poznatom i estetski ne baš privlačnom mehanizmu Maurice Lacroix i ovdje pravi razliku. Zadnji poklopac Aikon Automatik modela je izrađen od safirnog stakla i daje nam uvid kako je to ML vizuelno unaprijedio Sellitu. Kombinacijom satenskog brušenja, perlage i Côtes de Genève dekoracja SW-200-1 je vizuelno izmijenjen i značajno  privlačniji mehanizam nego što bi se na prvu pomislilo. Takođe je važno napomenuti da je rotor mehanizma kao i kazaljke obložen rodijumom i dodatno je ukrašen Maurice Lacroix logom.

Moj AIKON i ja; autor: Ognjen Vidović

Aikon Automatic predstavlja primamljivu opciju za sportsko/elegantni sat sa integrisanom narukvicom, potpuno izrađen od čelika i razumno prihvatljivom cijenom. Ovako visoko kvalitetan sat, prelijepe završne obrade koja odaje luksuz i vrhunski udoban teško je nadmašiti. Dizajn Aikon modela savršeno se uklapa u moderne zahtjeve i podjednako odgovara za sportski izgled kao i za elegantni outfit. Ja sam u ovo čvrsto uvjeren i zbog toga sam svoju kolekciju obogatio sa jednim Aikon Automatic modelom sa plavim ciferom.

autor: Sat na Ruci Watch Media

Maurice Lacroix Aikon Automatic 42 modeli su dostupni u Bomar radnjama po cijeni od 312.000 dinara.

—————

OSNOVNO:

Brend: Maurice Lacroix
Model: Aikon
Tip: Sportski/elegantni
Serijski broj: AI6008-SS002-330-2
Materijal kućišta: Čelik
Narukvica: Integrisana čelična narukvica
Prečnik: 42mm
Debljina: 11mm
Cifer: Crni
Tip stakla: Safirno
Vodootpornost: 200m

MEHANIZAM:

Kalibar: ML115 (ukrašeni Sellita SW200-1)
Funkcija: Analogno vreme; Datum
Rezerva snage: 40h (Automatic)
Način pogonjenja/navijanja: Automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnostbomar.rs
Cijena:  312.000 dinara (2.700 evra)

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.