Menu
satnaruci.jpg
Autor: Jovan Jovanović

Nova OMEGA Semaster Aquaterra Worldtimer!

I bolja nego ikad!

U modernoj epohi zaboravljena, kao zrak blagog sunca preko ledenog glečera, posle dugotrajne zime, pojavljuje se ona – savršena komplikacija: svetsko vreme.

Oduvek posebno atraktivna, nakon Patek Philippe-a i ekskluzivna, world time komplikacija funkcioniše tako što vam na prvi pogled, u trenutku daje informaciju o vremenu u svim (važnijim) vremenskim zonama.

Pa tako, dok se naša planeta i sama kreće kroz svemir, a mi se krećemo na njoj, malo koja komplikacija može dati više korisnih informacija od svetskog vremena. Mnogi brendovi ovu komplikaciju doživljavaju kao poseban prestiž svog brenda, te se tako može naći uvek u aktuelnim modelima najvećih horoloških kuća – Patek Philippe (5131J – 014), Girrard – Perregaux (1966 WW.TC), Breitling (Aviator 8 B35 Automatic Unitime 43) itd. Ja lično, kad god pomislim na putovanja, a mislim o njima svaki dan, i na worldtime komplikaciju – često mi izadje pred oči jedan sat – Omega Seamaster aqua terra Worldtimer.

izvor: Omega

Deo Aqua Terra porodice, ovaj časovnik prvi put predstavljen je na BaselWorld-u 2017. godine kao limitirana verzija od 87 komada, u kućištu od platine. Kasnije, tokom 2019. godine dodate su varijacije ovog časovnika u različitim materijalima: čelik i osamnaestokaratno Sedna zlato.

Najpopularniji model, u čeliku, referentne oznake: 220.10.43.22.03.001 – imao je plavi cifer, na čijem centru se nalazio dvadesetčetvoročasovni disk – stakleni prsten, sa svetlo-plavim detaljima koji su označavali obdanicu i tamno – plavim koji su prikazivali noć. Prikaz planete Zemlje iskazan je na titanijumskoj pločici, tehnikom laserske ablacije (uklanjanje slojeva laserom, izdubljivanje), ostavljajući iza sebe kontinente i okeane.

Omega Aqua Terra 220.10.43.22.03.001, izvor: Omega

Ostavljajući iza sebe jedan od najlepših prizora u svetu časovničarstva. Prizor koji zamišljam da gledaju astronauti svaki put kada traže kuću iz daleke svemirske tame. Prizor našeg doma – planete Zemlje, sa malim dodatkom – svake njene vremenske zone. Nosio je in – house mehanizam oznake 8938.

Jedan od najboljih worldtime satova, 2023. godine, pre par dana tačnije, dobio je svog sukcesora – trojicu da budem precizniji. Takav događaj Sat na Ruci je propratio sa neizmernim zadovoljstvom i izbuđenjem. Omega je svetu predstavila tri nove varijacije worldtimer časovnika:

izvor: Omega

Referentne oznake: 220.30.43.22.10.0091 – izrađen je od nerđajućeg čelika, sa keramičkim bezelom zelene boje, kao i ciferom zelene boje pravljenim u PVD tehnologiji. Kazaljke i indexi izrađeni su od žutog osamnaestokaratnog Moonshine zlata i izledaju kao jutarnje sunce koje obasjava lice Charlize Theron.
Preporučena mp cena – 9.600,00 švajcarskih Franaka.

izvor: Omega

Referentna oznaka: 220.32.43.22.10.001 – izrađena je od istog materijala, sa istim karakteristikama ali umesto čelične narukvice, nalazi se na zelenom gumenom kaišu, sa sivim prošivenim koncem, na čijem kraju se nalazi polirano – brušena kopča od čelika. Preporučena mp cena – 9.400,00 švajcarskih Franaka.

izvor: Omega

Model referentne oznake: 220.92.43.22.99.001 – ima kućište koje je izrađeno od titanijuma, sa keramičkim bezelom crne boje. Nalazi se na crnom gumenom kaišu, sa sivim prošivenim koncem, na čijem kraju se nalazi polirano – brušena kopča izrađena od titanijuma. Preporučena mp cena – 10.900,00 švajcarskih Franaka.

izvor: Omega

U sva tri časovnika nalazi se in-house mehanizam, oznake 8938. Kalibar 8938 baziran je na poznatom i izdržljivom Omega 8900 mehanizmu. Prečnika 29mm, poseduje 39 dragih kamenja, sa rezervom rada od 60 časova.

Posebno interesantno je da radi na 25.200 poluoscilacija u satu odnosno na 3.5 herca. Neobična frekvencija dovodi do toga da se, izmeđuostalog, produžava servisni interval sata. Za korisnika bolje. U pitanju je, naravno, automatski kalibar, sa koaksijalnim mehanizmom. Sertifikovani Master Chronometer mehanizam sa METAS sertifikatom, otporan na 15.000 gausa (15 milgausa) sa world timer funkcijom. Mehanizam poseduje free sprungbalance mehanizam sa silikonskom balansnom oprugom. Rodijumom obrađena površina mehanizma – mehanizma koji je predivno ukrašen ženevskim talasima.

izvor: Omega

Univerzalno za sve modele je da su obima 43mm, indexi i kazaljke ispunjeni su Super – luminova materijalom, što omogućava izuzetnu vidvljivost u mraku. Taj mrak mogao bi biti mrak spavaće sobe koja se nalazi u mirnom beogradskom kvartu, poljane koja se nalazi bilo gde u Šumadiji, peščane grčke plaže, ili mrak severnih predela u kom srećni žive Hiperborejci.

izvor: Omega

Možda bi taj mrak mogao upravo biti tamo ispod glečera, koji se zovu Tri Krune, gde ima malo pristanište sa par drvenih kuća odakle je general Nobile otplovio na pol. Tamo gde postoji i spomenik Amundsenu koji je pošao da traži generala i nikad se nije vratio. Sunce obasjava taj spomenik, kažu, čitavog dana. Amundsenov pilot zvao se Elsvort. I njegovo ime upisano je na tom hladnom kamenu. U tom mraku možda još uvek plovi radio signal koji odašilja Morzeovom azbukom ime – Levanjevski.

Te ljude, pionire čovečanstva, u večni nestanak odvela je jedna želja – želja za otkrivanjem i znanjem. Želja za upoznavanjem planete. Ideja da im svet bude dom. Svaki njegov deo, od Karlosa V koji je put u Kinu, kao slep u magli, tražio tamo gore na severu, do naših vremena kada preko tih bezmernih nestanaka, tim putem, avioni lete iz Moskve u Ameriku.

izvor: Omega

Moju ideju zemlje kao doma, ideju o poznavanju planete Zemlje – Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer stavlja na ruku. Ono za čim su pioniri ljudi tragali i što su u svojim beskonačnim dnevnicima pisali, Omega je dala svetu. Upoznavanje planete kao našeg doma, poznavanje njenih žila kucavica izraženo kroz četvrtu dimeziju – vreme. Vreme dostupno na prvi pogled svima koji gledaju u časovnik .

I kao što čovek, da bi znanje shvatio i primio, ne sme da bude vremenski provincijelan, tako i ovaj časovnik, po mom shvatanju stvari, osim što planetu stavlja na našu ruku, podseća celo čovečanstvo najbitnijem principu života – stremite tome da budete najbolji.

Specijalno posvećeno svima koji su odrastali sa globusom na radnom stolu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.