Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Modifikacije satova/Watch Mods – 1. dio

Uvod u svijet modifikovanih satova

Zadnjih par godina veliki sam ljubitelj Modova, te sam i sam vršio modifikacije satova koje sam imao u kolekciji. S obzirom da je veoma mali broj ljubitelja upoznat sa Modovima i onime što ih prati odlučio sam kroz manju seriju tekstova da vam približim subkulturu izrade modifikacija.

ŠTA JE WATCH MODDING?

Najjednostavnije rečeno watch modding (prim. autora watch modding=modifikacija ili izmjena sata) je proces u kojem se vrši izmjena orginalnih dijelova sata sa novim dijelovima čime dolazi do izmjene tj. modifikacije izgreda, kvaliteta itd…

Watch modding  je postao svojevrsna subkultura u horologiji sa sve većim brojem poštovalaca. Rastom broja ljubitelja modifikacija pojavio se i značajan broj Modera (osobe koje izrađuju modifikacije), ali i specijalizovanih prodavaca koji nude široku paletu dijelova koji se koriste u izradi modova.

Modifikovani Seiko 5 Sports SRPD61; autor fotografije: O. Vidović

Za modere izrada modifikacija je način da iskažu svoju kreativnost i svaki izrađeni mod se može smatrati svojevrsnim umjetničkim djelom.

ZAŠTO MODIFIKOVATI SAT?

Sat se modifikuje iz više razloga, a ja ću ovdje navesti dva:

Kvalitet – modovanjem možete unaprijediti vaš sat tako što ćete staviti kvalitetnije dijelove kao što su safirno staklo, keramički bezel insert, narukvica punih linkova i sl.

Jedinstvenost – Izradom moda dajete svoj otisak satu koji nosite. Na ovaj način se može potpuno personalizovati sat čime dobijate nešto potpuno jedinstveno i prilagođeno vašem ukusu.

KOJI SATOVI SE MOGU MODIFIKOVATI?

U teoriji svaki sat se može modifikovati pod uslovom da su za isti raspoloživi dijelovi koji se mogu zamijeniti. Bilo koji sat se može rastaviti, zamijeniti dio koji želimo i ponovo ga sastaviti.

Seiko ”DressKX” SRPE51 potpuno izmijenjenog izgleda; autor fotografije: O. Vidović

Uslov uspješne modifikacije leži u tome da su zamjenski dijelovi kompaktabilni sa osnovom na kojoj se radi mod zbog čega jedna od najvećih poteškoća izrade modova jeste pronalaženje odgovarajućih dijelova za sat koji želimo izmijeniti.

KOJE VRSTE MODOVA POSTOJE?

Iako ne postoji zvanična podjela ili klasifikacija unutar same zajednice modera, neslužbeno se modovi dijele na sledeće:

The barely noticeable mod or subtle mod – neprimjetni mod ili jednostavni mod se odnosi na vrlo jednostavnu izmjenu. Ovo može biti zamjena narukvice/kaiša ili zamjena ogrebanog bezel inserta. Kao što sam naziv kaže ovo je najjednostavnija izmjena i pojedinci je uopšte i ne smatraju modifikacijom.

Jednostavna zamjena narukvice ili kaiša može značajno promijeniti izgled sata; autor fotografije: O. Vidović

Klasična modifikacija podrazumjeva da se kao osnova koristi originalni sat na kojem se mijenjaju dijelovi radi vizuelnog ili kvalitativnog efekta. Najčešće se mijenja aluminijski bezel sa keramičkim, hardlex sa safirnim staklom, mijenjaju se kazaljke, fabrička krunica sa potpisanom krunicom i slično.

U pojedinim krugovima zajednice modera samo ovakav način se smatra true modding odnosno samo ovako izrađen mod se smatra ”pravim modom”.

Potpuno izmijenjeni Kralj modifikacija – Seiko SKX Blue Shark Mod; autor fotografije: O. Vidović

Build mod je najkontroverzniji dio modding priče i ima veliki broj protivnika i kritičara unutar zajednice. Build tj. izrada odnosi se na sklapanje sata od početka i podrazumjeva nabavku svakog pojedinačnog dijela i sklapanje u finalni sat tj. Build.

Izrada Builda može biti zanimljiva jer na ovaj način možete potpuno peronalizovati vaš sat i učestvovati u izradi od samog početka, od osmišljavanja dizajna do sklapanja finalnog proizvoda.

Žestoko kritikovanje Buildova je krenulo zbog toga što je sve učestalija upotreba aftermarket dijelova i izrada sata koji je potpuno preuzeo dizajn luksuznih brendova. Kritičari smatraju da se na ovaj način zloupotrebljava modovanje.

Lično sam mišljenja da svaka priča ima dvije strane i da je sve do pojedinca i načina na koji će nešto raditi.

Tiffany Build; autor fotografije: O. Vidović

KOJI SU NAJPOPULARNIJI BRENDOVI ZA MODIFIKOVANJE?

Definitivno najpopularniji brend koji se modifikuje jeste SEIKO. Popularizaciju izrade modova je pokrenuo kultni Seikov model SKX.

Krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina na tržištu su se počeli pojavljivati aftermarket dijelovi za Seiko SKX što je pokrenulo kompletnu priču oko modifikacija.

Danas skoro pa da ne postoji modifikacija koja se ne može uraditi na ovom modelu i definitivno SKX je i dalje najatraktivniji osnov za izradu modova.

Osim Seika vrlo je popularno i modifikovanje VOSTOK satova, a poslednjih godina sve se više rade i izmjene na ORIENT modelima.

Orient Ray II – Batman Mod; autor fotografije: O. Vidović
Vostok Amfibija Mod; autor fotografije: O. Vidović

DA LI SE MOGU MODIFIKOVATI LUKSUZNI SATOVI?

Najjednostavniji odgovor bi bio DA.

Luksuzni satovi se takođe mogu modifikovati, mada oni koji se bave ovom vrstom modifikacija više to vole nazivati Luxury Watch Customization.

Prilagođavanje ili izmjena luksuznih satova je najpopularnija na način da se na luksuzni sat naknadno postavljaju dijamanti ili drugo drago kamenje. Iako su dijamanti najpopularnija izmjena na luksuznim satovima, nije jedino što se radi i moguće je i luksuzne satove modifikovati kao što je to slučaj sa Seikom ili nekim drugim brendom.

Patek Philippe sa dijamantima; izvor nepoznat
Modifikacija Rolexa; izvor: Wildman Bespoke

Ovaj tekst služi kao svojevrstan uvod u svijet modifikacija i nudi objašnjenje osnovnih pojmova. Kroz naredne tekstove potrudit ću se da da vam što više približim ovaj fascinantni svijet i da Vas upoznam na načinom kako on funkcioniše.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.