Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Najbolje što Japan nudi – Grand Seiko SBGH273

Grand Seiko ide rame uz rame sa švajcarskom konkurencijom !

Autor: Igor Pavlek

Kada se spomene Seiko, prva asocijacija su pristupačni kvarcni satovi kao i ronilački satovi sa automatskim mehanizmom. Ipak, Grand Seiko itekako ume da napravi i luksuzne satove koji stoje rame uz rame sa divovima švajcarske konkurencije.

Grand Seiko su osnovali Daini Seikosha i Suwa Seikosha kao ćerku kompaniju ne tako davne 1960. godine. Sve je počelo iz želje da se napravi japanski sat koji će ispratiti svetske standarde preciznosti uz posebnu pažnju na završnu obradu i japansku jednostavnost. Ono što je od početka odlikovalo Grand Seiko, jeste na prvi pogled jednostavan dizajn, detalji su urađeni suptilno, ali na vrhunskom nivou.

Prvi Grand Seiko koji je predstavljen 1960. godine – izvor : Grand Seiko

Danas je pred nama je jedan klasičan primer japanske škole koji će vam vrlo brzo prirasti srcu i pravi primer toga koliko je kompanija evoluirala i gde se nalazi trenutno.

Grand Seiko – Def. Aut. Grandiozni japanski satovi kojima je potrebno prići bliže i uveriti se u lepotu cifera i fenomenalnu završnu obradu kakva se retko gde viđa. izvor : @alekwatches

Prateći ustaljeni recept, i kod ovog modela na izgled sa običnim plavim ciferom, tajna se krije u nestvarnim detaljima reljefnog cifera i ručno poliranih elemenata.

Oštre ivice savršeno ispoliranih srebrnih kazaljki, njihova donja strana koja magično reflektuje cifer, zlatna sekundara koja zahvaljujući High Beat mehanizmu besprekorno klizi samo su neke od osobina koje će vam izmamiti osmeh svaki put kada stavite ovaj sat na ruku.

Na ruci je ovaj sat apsolutno uživanje nositi. izvor : @alekwatches

Ovaj model deo je Heritage kolekcije inspirisane godišnjim dobima. Cifer ovog modela predstavlja tamnu jesenju noć to jest Shubun no Hi, japanski praznik jesenje ravnodnevnice. Iskreno govoreći, većinu nas ovaj cifer neće asocirati ni na šta slično, ali njegova obrada i karakteristična boja sigurno će ga izdvojiti iz gomile ostalih ,,plavih“ satova. Igra svetlosti na ovom brojčaniku će vam prikazati sve nijanse jesenje noći a različite strukture i prelamanja na kazaljkama i indeksima stvorile su neverovatnu čitljivost čak i u uslovima slabe osvetljenosti. Ovaj model ne poseduje luminaciju na indeksima i iskreno, ona vam uopšte neće ni nedostajati.

Iako nema luminaciju, polirane ivice kazaljki, kao i satnih markera će uhvatiti svaku trunku svetlosti. izvor : @alekwatches

Kućište sata je moderna interpretacija 62GS kućišta iz 1967. Ovo je bio prvi automatski časovnik kompanije i uz 44GS postao je temelj dizajna svih budućih modela.  Kao i kod predaka, kućište Shubun-a karakterišu oštre ivice i površine ručno polirane do savršenstva. Specijalna tehnika Zaratsu poliranja zaslužna je za reflektujuće površine bez distorzija. Izrađeno je u 40mm, visine 12.9 mm i veoma je lepo balansirano. Spoljašnje strane lugova (21mm širine) sa izbušene, i prijatno su iznenađenje za nas koji volimo da menjamo narukvice, a i daju dozu tog vintage osećaja i sećanje na neke modele iz starih vremena.

Potpisana ušrafljujuća krunica je odgovarajuće veličine, laka za korišćenje i podešavanje datuma i vremena. Prozor datuma na brojčaniku u srebrnom ramu je samo još jedan od detalja koji pod lupom i oštrim okom pokazuju fantastičnu završnu obradu svakog elementa ovog časovnika.

Poleđina kućišta je prekrivena safirnim staklom i prikazuje prelepo dekorisani kalibar 9S85 sa 37 dragulja koji, kako je ranije spomenuto, radi na 36.000 vibracija po satu i isporučuje rezervu snage od 55 sati sa preciznošću od -3 do +5 sekundi na dnevnom nivou. Na samoj sredini safirnog stakla ugraviran je zlatni print lava. Može se reći da je ta gravura nepotrebna, obzirom da donekle prekriva pogled na dekoracije mehanizma.

ovaj sat je do sada bio moj najveći izazov za fotografisanje, posebno zbog Zaratsu poliranih detalja. Izvor : @alekwatches

Narukvica je uglavnom brušena sa poliranim elementima i elegantnom, malom potpisanom kopčom. Vrlo je svedenog dizajna i veoma udobna za nošenje. Mogućnost finog podešavanja je izostala, te svaka promena iziskuje skidanje linkova sa narukvice za koje je potreban alat i vešta časovničarska ruka.

Na kraju, za većinu ljudi ovo će biti samo još jedan Grand Seiko u moru sličnih modela, a poznavaoci i iskreni poštovaoci brenda će uvideti da je ovo još jedan pokazatelj da Japan ima šta da prikaže i u luksuznoj kategoriji. Stepen koji Grand Seiko posvećuje detaljima, kvalitetu izrade i vrhunskom mehanizmu su dovoljni razlozi da razmotrite ovaj model za svoju kolekciju luksuznih satova.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.