Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Rolex Sky-Dweller sa zelenim ciferom? Može.

Naše želje ili realnost? Videćemo za par dana na Watch & Wonders-u u Ženevi!

Polako nam se približava sajam satova u Ženevi. Održaće se od 27.03 do 02.04. a Sat na Ruci tim će biti na licu mesta i prenositi vam sve svetske ekskluzive uživo iz zemlje satova. To će biti moj prvi sajam i radujem mu se. Nadam se lepim satovima, a obećavam mnogo tekstova, snimaka i sadržajan vlog.

A do tada pozabavimo se time šta novo možemo videti na sajmu satova u Ženevi, naravno, od Rolexa. Najpoznatiji brend na svetu privlači najviše pažnje, iako će na pomenutom sajmu prisustvovati još 50 brendova. Ipak o novitetima koje bi Rolex mogao da izbaci se najviše priča i pretpostavlja se te je tim Sat na Ruci seo, razmišljao i osmislio neke interesantne novitete.

Napominjem ovo je isključivo proizvod naše mašte i fotošopa. Ovo je želja pojedinaca da vide neki od modela u proizvodnji, što nije nerealno. Ko zna možda se nešto od ovoga ostvari. Uživajte u našim nagađanjima, koja su utemeljena u činjenicama.

Novi ROLEX Submariner

Ništa novo se dugo ne dešava u okviru Submariner serije. Pre par godina se povećala dimenzija sa 40 na 41mm ali na tome je ostalo. Ništa novo nismo videli u smislu materijala i boja. Vreme je. Zato mislim da ćemo možda po prvi put videti ceo roze zlatni Rolex Submariner. Njemu bi najbolje stajala plava boja, boja koja je do sada bila dostupno isključivo na belo zlato modelu, popularnijem kao Štrumf.

Rolex Submariner everose gold sa plavim detaljima; izvor: Sat na Ruci photoshop

Drugi novi zlatni model mogao bi da bude Hulk. Zamislite zlatnog Rolex Submariner Hulka! Prestao je da se proizvodi pre 3 godine i mislim da je pravo vreme da ga vrate u modu, ovog puta u zlatu. Naravno uz zelenu boju najbolje se slaže žuto zlato te bih voleo, ako se u Rolexu razmišlja o ovome, da Hulk bude baš ovakav kao sa slike ispod! Ovim bih zatvorio temu zlatnih Submarinera koji mogu postati veliki hit ukoliko se pojavi nešto nalik ovome.

Rolex Submariner žuto zlato sa zelenim detaljima; izvor: Sat na Ruci photoshop

Naime Rolex je pažljiv sa izbacivanjem zlatnih ronilačkih satova i uglavnom viđamo belo zlato modele ili one u kombinacija čelika i zlata. Nadam se da će se to promeniti shodno promeni svrhe korišćenja satova-alata, jer svi znamo da se odavno Submariner ne koristi za ronjenje.

Pomenuo sam u prvom pasusu plavu boju. Mislim da će se ona ubrzo vratiti, tačnije pojaviti na nekom čeličnom modelu. Nemoguće je da se ne porizvodi nijedan ronilčaki Rolex u ”običnom” metalu sa ovom bojom bezela i cifera. Ili ipak možda vidimo prvi titanijumski Submariner sa ovom bojom?!

Rolex Submariner Titanium sa navy-plavim detaljima; izvor: Sat na Ruci photoshop

Prošle godine Rolex je svetu predstavio potpuno novi model pod naziov Deepsea Challenge koji je prečnika 50mm i napravljen je od titanijuma. Smatram da je Rolex time hteo samo da oproba kako će kod publike proći titanijum kao materijal, a ne da napravi neki woow novitet (jer to nisu uradili, ovaj sat je dobio samo kritike). Ne znam ni čemu taj način testiranja tržišta kada mogu lepo da prepišu od svoje kompanije-Tudor.

Verujem da je veoma realno da u nekom bliskom periodu vidimo novi titanijumski Rolex, verovatno Subamriner, Sea-Dweller ili Deepsea. Jedna od ove tri serije (ako ne i sve tri) su pogodne za adaptaciju na ovaj lagani i izdržljivi materijal. Šta vi mislite o tome? Nisam spomenuo važan podatak: ove godine se navršava 70 godina od početka proizvodnje Submarinera! Treba obeležiti ovu godišnjicu…

Nova ROLEX Daytona

Potencijalno najveća vest u svetu satova u ovoj godini može biti nova Daytona. Kažem potencijalno a siguran sam da ćemo dobiti novu Daytonu jer se ove godine takođe navršava 60 godina od prve Daytone, ref. 6239. Rolex ume da proslavi značajne jubileje, a Daytona kao njihov najbolji sat mora da dobije svu slavu ovog puta.

Ipak ja bih počeo od toga šta može da nestane. Verujem da je vreme da se iz proizvodnje povuku neki poznati modeli. Pre svega prst uperujem u smeru dve zlatne Daytone: žuto zlato zeleni cifer i belo zlato plavi cifer. Ovi modeli proizvode se od 2016. godine i veoma ih je teško dobiti u radnji, teže nego čuvenu keramičku Panda Daytonu. Zato mislim da će uskoro prestati sa proizvodnjom oba modela, jer kako su zajedno došli tako će i zajedno da odu.

Rolex Daytona ref. 116528
Rolex Daytona ref. 116529

Takođe mišljenja sam da će sa proizvodnjom prestati i Rolex Daytona Platinum. Najlepša i najbolja od svih savremenih Daytona, platinasta ne zaslužuje da bude u proizvodnji veoma dugo i da može da se kupi. Ovaj sat treba da ode u legendu što pre. Možda vam ovo zvuči kao moja želja (jeste) ali više je realnost.

A sad pređimo na to šta bi novo moglo da bude. Sve dolazi u obzir. Toliko toga da ne mogu da vam kažem šta bi tačno Rolex mogao da uradi, nepredvidivi su. Kada smo negde diskutovali u okviru našeg tima došlo se do zaključka da bi bilo lepo videti neku novu čeličnu keramičku Daytonu, a ja sam doneo prevagu koja bi to boja mogla biti-plava. Mislim da su reči suvišne, a dole možete pogledati kako bi to izgledalo.

Rolex Ceramic Daytona sa plavim detaljima; izvor: Sat na Ruci photoshop

Ukoliko pričamo o zlatnim naslednicima možda možemo videti žuto zlato, zeleni cifer i zeleni keramički bezel. Ukoliko povuku iz porizvodnje model o kojem sam iznad pisao ovo može da bude dobar naslednik, jer keramički bezel je Rolexu sve interesantniji.

Rolex Daytona auto zlato sa zelenim detaljima; izvor: Sat na Ruci photoshop

Novi ROLEX Yacht-Master

Prošle godine predstavljen je veoma lep YM sa takozvanim falcon eye ciferom, ali je veoma skup i većini nedostupan za poručivanje. Zato bi sada mogli da vidimo neki novi čelični model sa platinastim bezelom i novom bojom cifera. Svetlo plava (ili ako želite Tiffany) boja bi odlično stajala ovom 42mm velikom modelu. Ognjen je takođe predložio i ovu boju u kombinaciji sa pink detaljima u vidu sekundare i ispisa na zelenom ciferu. Lepo je moram priznati.

Rolex Yacht-Master u čeliku sa Tiffany bojom cifera izvor: Sat na Ruci photoshop
Rolex Yacht-Master u čeliku sa zelenom bojom cifera izvor: Sat na Ruci photoshop

U ovom tekstu fokusirali smo se na sportske Rolexe, dok smo one elegantne zapostavili. Ne slučajno, već sa namerom. Rolex raspolaže sa beskonačno mnogo Datejust modela i kombinacija u toj seriji te ne mogu da zamislim šta bi novo moglo da bude. Tako je i sa Day-Date serijom. Ipak tu imam jedno razmišljanje koje ću naglas podeliti sa vama. Mislim da je realno da se iz proizvodnje povuku dva najpopularnija i najlepša Day-Date referentne oznake 228235 i 228239 sa maslinasto zelenim ciferom.

Novi ROLEX Sky-Dweller

Već smo dobili jubilej narukvicu koja mu stoji izvanredno. Sada je vreme za nove boje. Ja bih voleo da vidim baš ovo: ”Tiffany” Rolex Sky-Dweller na Oyster narukvici. Svedoci smo trenda u kojem se sat sa ovom bojom cifera prodaje brzinom svetlosti, nebitno kog je cenovnog ranga. Da li bi ovo bila radikalna promena u Sky seriji jer je ovo veoma nežna boja cifera za ovako grub sat? Verovatno da. Ali da li bi donela novu dimenziju ovom satu? Takođe da. Hajde da vidimo jer nikad se ne zna.

Rolex Sky-Dweller sa nebo plavom bojom cifera; izvor: Sat na Ruci photoshop

Zelena je nova plave-ovu rečenicu ste čuli bar 10 puta samo u ovoj godini. Zašto tom logikom ne bi išao i Rolex i ponudio Sky Dweller sa zelenim ciferom. Više bih voleo da vidim ovu nijansu zelene koja se već koristi na Datejust 126334 modelu, jer mislim da bi zelena sa Daytone 116528 bila previše jaka za čelik. Bilo kako bilo zeleni Sky Dweller spada u kategorgiju noviteta koje bih ja voleo da posedujem u svojoj kolekciji. Šta vi kažete?

Rolex Sky-Dweller sa zelenom bojom cifera; izvor: Sat na Ruci photoshop

Napominjem još jednom da su svi prikazani satovi u ovom tekstu plod mašte i realizacija photoshopa. Oni predstavljaju želju svakog od nas ali ne i realnost…tačnije to nećemo znati sve do 27.03. kada će svetu satova biti predstavljeni noviteti ne samo brend Rolex, već i svih ostalih.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.