Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Prvi ronilački sat iz zemlje Izlazećeg Sunca i njegovi naslednici

Kada sam dobio predlog da pišem za Sat na Ruci, prvo što mi je palo na pamet jeste 62mas. Sat sa tolikom istorijskom vrednošću, prvi odgovor Japana na već komercijalno dostupne švajcarske dajvere. Kao ‘’sertifikovani Seikofil’’ i generalno zaljubljenik u ronilačke satove, nekako mi je bilo logično da mi neki od prvih tekstova budu posvećeni 62mas.

Seiko SPB147 je jedan od najfotogeničnijih satova koje sam fotografisao
autor: aleksandar šaćirović

Da se podsetimo, ovo je vreme kada nema puno tehnologije, digitalno doba još nije stiglo – mehanički satovi su tada korišćeni kao pravi alat roniocima i istraživačima, s kojima je Seiko usko sarađivao kako bi napravili sat koji će najbolje odgovoriti potrebama.

Samo ime ‘’62mas’’ je derivat iz svog zvaničnog naziva ‘’SeikoMAtic Selfdater’’ sa kalibrom 6217A. U knjizi “Seiko Diver’s Watch – The Birth of Seiko Professional Diver’s Watch” Taro Tanaka, jedan od dizajnera otkriva da je 62mas rađen za japansku ekspediciju na Antarktik (JARE misije) ali se model 6217-8000 (small crown) nije našao u opremi za JARE-7 misiju, koja je počela u Novembru 1965. Zapravo, proizvodnja 6217-8000 je trajala samo nekoliko meseci, od Aprila do Juna 1965, kada je zamenjen sa 6217-8001 sa većom krunicom (big crown) koja je bila lakša za rukovanje u svim uslovima. Naredne godine, unapređeni 62mas je bio deo standardne opreme za JARE-8 misiju.

Profesionalni japanski ronioci nisu mogli da zamisle svoju opremu bez Seiko 62mas koji je postao standard u opremljenosti ove jedinice

Dugo je trebalo Seiku da ‘’zaroni’’ u svoj katalog i ponovi uspeh sa 62mas. Tek 2017. godine na Baselworld-u prezentuju SLA017, sa 39.9mm kućištem i 8L35 mehanizmom pozajmljenim iz Grand Seika. Sat je izbačen kao ’’limitirano izdanje’’ (više o tome će pisati Strahinja) na 2000 komada. Ubrzo zatim, iz japanske fabrike izlazi i moderna iteracija pod referentnim oznakama SPB051 i SPB053 sa 42.5mm kućištem i 6R15 mehanizmom.

Seiko SLA017 sa Baselworld iz 2017. godine-dugoisčekivani naslednik u 62mas kolekciji
izvor: watchtime-forum

Što se tiče moderne verzije 62mas iz ove serije, imao sam PADI verziju, SPB071, mogu da zaključim da je kučište lepo obrađeno, ciferi su prva klasa kao i na svakom Seiku, gradacija iz plave u crnu… Sjajan sportski sat. Moje mišljenje je da ovaj sat nema previše konekcija sa originalnim dizajnom, iako lugovi i izduženi pravougaoni satni markeri daju malo tih primesa. Iza toga je izbačeno nekoliko različitih boja cifera u istom kućištu, što na gumenoj, što na metalnoj narukvici, ali nekako je i dalje ta vintage praznina ostala nepopunjena…

Seiko PADI SPB071J sa neverovatnim ”degrade” ciferom

Seiko je ispratio trendove i potražnju tržišta, te su 2020. godine pogodili u centar sa novim modelima –
SPB 143, 145, 147, 149 (poslednji takodje limitiran na 5500 komada) sa 40,5mm kućištem, safirnim kristalom i 6R35 mehanizmom. Ove četiri nove reference dostupne su u Seiko radnjama širom sveta i svaka je posebna na svoj način, a ja sam imao tu sreću da posedujem čak dva!

Savremeni modeli u okviru SPB serije: SPB143; SPB 145; SPB147 i SPB149, redom

Ovaj sat je kupio mene, ne ja njega!

SPB147 sa čokoladnim ciferom sam imao među prvima u Srbiji. Kako se samo to kućište nosi… Jedan od najudobnijih satova koje sam imao. Na prvi pogled kućište prostog izgleda, kratkih lugova, no jako lepo obrađeno, sa poliranim ivicama koje u mnogome pomažu udobnosti, ali i samoj estetici sata. Jednostavno, prozor u prošlost, izuzetan spoj modernih specifikacija i tradicionalnog dizajna. Dok je ceo svet pisao o SPB143 sa sivim ciferom i metalnom narukvicom, ja sam iskreno uživao u svom čokoladnom lepotanu… Imao sam ga u dva navrata, prvi mi je ukraden, te sam posle par meseci, početkom 2022 uzeo isti, ali me je nekako podsećao na taj nemili događaj.

Rekao bih za ovaj sat da je ”strapmonster”
autor: aleksandar šaćirović

E, onda je u moju kolekciju, kao zamena za SPB147 stigao SPB143. Posle jako kratkog vremena koje je proveo na ruci mi je bilo jasno o čemu svi pišu, zašto je bas taj sat hvaljen više nego njegova braća drugih kolorita. Srebrni markeri i kazaljke obrađene su zaratsu tehnikom, sivi cifer koji svoj pun sjaj dobija na dnevnom svetlu, ponosno može da nasledi svoj nadimak 62mas. Ne umem da objasnim zašto, ali taj nenametljivi ‘’đavo u detaljima’’ baš dolazi do izražaja na ovom satu. Nije napadan, ali kada se zagledam, postoji toliko detalja, sitnica, koje i prave razliku između prosečnog I natprosečnog sata. U gotovo svim aspektima 62mas će vas ostaviti bez daha.

Predivni Seiko SPB143
autor: aleksandar šaćirović

Moje mišljenje o satu (+bonus fotografije)

Naravno, postoje dečije bolesti koje Seiko verovatno nikad neće preboleti, a to je da su velike šanse da će metalna narukvica imati lufta na lugovima, kao i da se trougao na 12 sati na bezelu neće poklopiti sa duplim baton markerom na ciferu, što je po mom mišljenju, nedopustivo na satu od 1.200 eur. Ali ako gledate izvan tih potencijalnih nedostataka (ili kao ja imate sreće da dobijete dobar komad gde se sve poklapa) imaćete priliku da stvarno uživate u jednom od najlepših spojeva modernog i vintage koji Japan ima da ponudi.

Neutralni sıvı brojčanik vas ne ograničava u odabiru boje (nato) kaiša, čak vas ”tera” da se igrate sa bojama
autor: aleksandar šaćirović
Seiko SPB143
autor: aleksandar šaćirović
Seiko SPB147
autor: aleksandar šaćirović
Seiko SPB147
autor: aleksandar šaćirović

____________

OSNOVNO:

Brend: Seiko
Model: SPB 143 -147
Tip: Sportski / Ronilački sat
Materijal kućišta: Čelik
Prečnik: 40,5mm
Debljina: 13,8mm
Cifer: Sivi (čokoladni) sunburst
Tip stakla: Safirno staklo sa višeslojnim antirefleksivnim premazom sa unutrašnje strane
Bezel: Rotirajući bezel, 120 klikova
Vodootpornost: ISO Diver’s 200m (20 bar)

MEHANIZAM:

Mehanizam: Automatski
Kalibar: 6r35
Funkcija: Analogno vreme; Datum
Rezerva snage: 70h

CENA I DOSTUPNOST:

Cena: 1.200€ (SPB 143); 1.000€ (SPB 147) -preporučena tržišna-

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.