Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nova aukcija Monaco Legend Group

Ovog vikenda očekuje nas nova aukcija vintage satova u Monaku. Ovo je naših 5 omiljenih satova iz njihovog kataloga.

Čekalo se na novu aukciju čitavu zimu. Sezonu sjajnih aukcija u vintage svetu otvara Monaco Legend Group u Monaku sa novim modelima kojima se predviđa obaranje nekih rekorda. Ovog puta vintage Rolex će odneti svu slavu zahvaljujući sledećim satovima. Uživajte u mom izboru 5 najzanimljivijih satova na prolećnoj MLG aukciji.

LOT 24 – VACHERON CONSTANTIN 222

Velika popularnost i potražnja za referencom 222 ne jenjava. Drago mi je što je ovaj model doživeo novi talas popularnosti jer definitivno zaslužuje da bude u odabranom društvu. O tome svedoči i ovaj raritet na MLG aukciji za koji će se prisutni nadmetati u procenjenom iznosi od 20.000€ do 40.000€. Sat dolazi u originalnom pakovanju iz 1977. godine što znači da je jedan od prvih imajući u vidu da je te godine na sajmu u Bazelu Vacheron predstavio ovaj sat kao novitet.

Radi se o čeličnom satu prenika 37mm sa sivim brojčanikom i veoma specifičnim dizajnom lugova i narukvice karakterističnim za period 70-ih godina. Sportsko-elegantni luksuz u čeliku kompaniji VC doneo je mladi dizajner Jorg Hysek koji se opredelio za izradu detalja koji nisu bili karakteristični za ostale satove tog doba a to je utiskivanje logoa brenda na lugove. Potpis modela 222 možemo pronaći na poklopcu kućišta.

LOT 35 – ROLEX ref. 6062

Rolex danas ne proizvodi satove sa komplikacijama koje se svrstavaju u grupu komplikovanih za izradu. Pre svega mislim na satove sa integrisanim kalendarima u mehanizmu, turbijon satove ili minut repeticije. Jednostavno Rolex to danas ne radi jer im je fokus izrade stavljen sportske satove za svakodnevnu upotrebu a istini za volju i nisu toliko poznati kao neko ko izrađuje komplikovane mehanizme.

Ali u prošlosti to nije bio slučaj. Imali su tendencije ka izradi komplikovanijih satova ali nisu otišli dalje od ovog trostrukog kalendara koji se nalazi u referenci 6062 iz perioda 50-ih godina prošlog veka. Tačnije ova referenca je predstavljena 1950. godine a model koji je na prodaju je iz 1952. Radi se o zlatnom zatu prečnika 36mm sa trostrukim kalendarom i indikatorom mesečevih mena na poziciji 6. Cena ovog primerka procenjena je na između 600.000€ i 1.200.000€.

LOT 101 – ROLEX ref. 4113

Referenca 4113 u Rolex je rezervisana za vintage hronografa sa split second dodatkom. Ovakvi hronografi u Synaju su da mere dva različita vremenska intervala istovremeno o čemu svedoče i dve sekundne kazaljke centralno postavljene na brojčanik. Da bi vlasnik sata sa lakoćom napravio razliku između dve hrono sekundare Rolex je (kao i sve ostale kompanije koje prave Split Secong hronografe) napravio drugačije ukrase na krajevima kazaljki.

Rolex ref. 4113 proizveden je u čeliku i veoma je redak. Model koji će se pojaviti na MLG aukciji je samo jedan od svega 8 poznatih referenci 4113 za koje je svet čuo i video. Preostala 4 modela, jer ih je ukupno napravljeno 12, se ne zna gde su. Osim veoma limitirane proizvodnje retkosti doprinosi proizvodnja u čeliku koja je za 1942. godinu zaista bila retkost jer se sav čelik u svetu pretežno koristio u vojne svrhe. Da, ovaj sat je napravljen u jeku Drugog svetskog rata kada je potražnja za čelikom bila veća nego ikad. Takođe radi se o 44mm velikom satu što je, sa ove vremenske distance sa koje posmatram ovaj sat, zaista zapanjujuće. Ta dimenzija se i danas smatra velikom a ne 40-ih godina kada su najveći satovi bili 36mm.

Procenjen iznos za ovaj sat je od 2.800.000€ do 5.600.000€ i što je možda najvažnije za njegovu prodaju deo je kolekcije najvećeg od svih – John Goldbergera! Ovaj lot zatvara prvi dan aukcije koja se održava u subotu 20. aprila.

LOT 125 – PATEK PHILIPPE Aleksandar I Karađorđević

Otkako pratim vintage aukcije širom sveta, a to je poslednjih 5 godina, nije se pojavio nijedan sat porodice Karađorđević iako znam za njihovo postojanje i nije da ih ima malo. Na Monaco Legend Group aukciji ponuđen je džepni Patek Philippe koji je bio u vlasništvu Aleksandra Prvog Karađorđevića. Kralj je ovaj sat poručio 1928. godine. Njegova želja je bila da sat bude proizveden u platini sa 8 postavljenih emeralda na kućištu i sa njegovim monogramom ukrašenim dijamantima na poleđni kućišta. Taj detalj dijamantskog potpisa sa krunom je znak da se radi o satu koji je namenjen privatnom vlasništvu jer se zna da je Aleksandar Prvi često poručivao skupocene satove sa svojim potpisom ali bez dijamanata i iste poklanjao najbližim prijateljima i saradnicima.

Ovaj džepni Patek Philippe nema referentnu oznaku. Prepoznaje se uz pomoć serijskog broja kućišta na osnovu kojeg je dobijen ekstrakt iz arhive koji potvrđuje pretpostavke da se radi o kraljevom satu koji je njemu isporučen 1933. godine, svega godinu dana pre tragičnog atentana u Marseju. Zahvaljujući ljubaznosti ljudi na dvoru a pre svega gospodinu Urošu Parezanoviću ekskluzivno vam dostavljamo vam dokument koji potvrđuje koliki je kralj Aleksandar I Karađorđević bio zaljubljenik u ručne i džepne satove onog perioda.

Dokument iz 1927. godine na kome se vidi porudžbina jednog dela satova za kralja i njegove potrebe prema kompanijama Vacheron Constantin i Patek Philippe. izvor: arhiv dvora kraljevske porodice Karađorđević,
Beograd, januar 2024.

Procenjena vrednost ovog džepnog sata kreće se između 40.000€ i 80.000€.

Pokušaji kralja Aleksandra I Karađorđevića da pronađe adekvatan monogram za sebe; ispisani na papiru;
izvor: arhiv dvora kraljevske porodice Karađorđević,
Beograd, januar 2024.

Sat je prodat po ceni od 70.000 evra ”na čekiću”. U toku dana će biti obračunata premija kupca koja se kreće između 20% i 30% te prethodno napisana cena nije i konačna. Kupac je trenutno nepoznat ali se nadamo da je naš kolekcionar Srđan Stević uspeo u nameri da otkupi ovaj sat za svoj muzej Starih Satova Kraljevine Jugoslavije.

LOT 274 – CARTIER ”Helm Watch”

Da li ste videli manji a skuplji sat? Rekao bih da ne pošto Cartier Helm Watch u platini mođe da se proda za cenu između 250.000€ i 500.000€. Radi se o veoma retkom platinastom satu koji je predstavljen 1951. godine kao fuzija elegantnog i savremenog (u to doba) sa Art Deco motivima. Otuda ovako neobično kućište oivičeno dijamantskim mostićima koji povezuju cifer i bezel (nazvao bih spoljašnji prsten bezelom).

Sat dolazi u originalnom pakovanju sa platinastom narukvicom a pokreće ga mehanizam na ručno navijanje. Prečnik je 31mm i otuda moja opaska na to da li postoji manji a skuplji sat. Odgovor na to pitanje saznaćemo u nedelju u drugoj sesiji tog dana.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.