Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Rekordna prodaja za Rolex GMT-Master ref. 1675

Sat koji je posedovao Marlon Brando je oborio rekorde i nadmašio sva očekivanja!

Marlon Brando jedan je od najboljih glumaca svih vremena. Mnoge njegove uloge danas se smatraju kultnim kinematografskim ostvarenjima. Briljirao je u remek-delu Frensisa Forda Kopole ”Apokalipsa danas” zajedno u glavnoj ulozi sa velikanima poput Roberta Duvala, Martina Sheen i Harisona Forda! Plejada vrhunskih glumaca 1979. godine tražila je od produkcije i podjednako dobre maske i scenografiju. Finalni proizvod je jedan od najboljih filmova koji su ikada snimljeni.

Oni opsednuti satovima odmah su mogli da primete da Martin Sheen nosi Seiko. Ni manje ni više nosio je Seiko 6105-8110 poznatiji kao Captain Willard. Ovaj sat nadimak je dobio po prezimenu lika (Benjamin Willard) kojeg je takođe maestralno odglumio Martin Sheen.

Martin Sheen u filmu ”Apokalipsa danas” na ruci nosi Seiko Captain Willard
Seiko 6105-8110 Captain Willard

Sa druge strane, za svoju mračnu pojavu penzionisanog pukovnika Kolonela Waltera Kurca koji upravlja i hipnotiše celo jedno domorodačko pleme u Kambodži, Marlon Brando se spremao detaljno i temeljno. Pojavljuje se tek na kraju filma (iako se ceo film zasniva na njegovoj priči) ali u tih par minuta pokazuje zašto je najbolji ikada.

Opet, mi koji volimo detalj na zglobu ruke primetili smo da i Marlon Brando nosi sat. U par navrata taj sat je mogao da se vidi na ekranu a izbliza samo u jednom momentu pred monolog koji drži Brando dok se umiva vodom. Kada se pojavio u krupnom planu ja sam bio van sebe. Kako je moguće da Rolex GMT-Master nema bezel? Kakva je ovo greška u ovako dobrom filmu?

Marlon Brando tokom snimanja u Kambodži

Ne, nije bila greška! Brando je za ovu ulogu pripremio sat koji nikada pre a i nikada posle nije viđen. Na ruku je stavio Rolex GMT-Master ref. 1675 sa mat crnim brojčanikom i crvenom GMT kazaljkom i sa njega svojevoljno skinuo aluminijumski bezel. Kako bi dobio jedinstveni efekat na malim ekranima, shodno ulozi koju je tumačio, Brando je uradio nešto što se niko nije usudio pre njega: da skine bezel i da sat nosi bez istog. Potpuno je bi u ulozi!

Marlon Brando i njegov Rolex GMT-Master ref. 1675 sa snimanja filma krajem 70-ih godina

Poslednji pečat koji je dao ovom satu jeste ugravirana pozadina kućišta. Kao da je poludeli bivši vojnik uzeo oruđe u ruke i na pozadinu ugravirao M. Brando. Ova nespretna gravura postala je i ostala jedno od najpoznatijih potpisanih kućišta u svetu satova. Vidi se Brandovo majstorstvo koji je ručno upisao svoje inicijale. Kao da je sam Kolonel Kurc ušao u njega i preuzeo ulogu poremećenog gravera.

Potpisana poleđina kućišta na Rolex GMT-Master ref. 1675

Nama je ostala istorija. Njegov sat se prvi put u javnosti pojavio 2019. godine kada je njegova ćerka, koja je nasledila ovaj sat, isti prodala na Phillips aukciji za neverovatnu sumu od 1.9 miliona švajcarsnih franaka! Na tome se završio hype koji je ovaj model izazvao. Sećam se prvog momenta kada sam ga ugledao u krupnom kadru na Phillipsovom katalogu. Bio sam opčinjen onim što vidim. Pre toga sam gledao film ali sat nikada nisam video tako izbliza.

Rolex GMT-Master ref. 1675 iz Christies kataloga

Privatni kolekcionar koji je ovaj sat kupio pre 4 godine ovog puta odlučio je da isti proda. Sat je ponuđen aukcijskoj kući Christies i na dan 06.11.2023. godine pojavio se pred publikom koja je bila zainteresovana da vidi hoće li sat izneti cenu koji je postigao 4 godine ranije.

Procenjeni iznos je bio između 3.750.000 CHF i 6.500.000 CHF. Zaista ne pamtim da sam skoro video na nekoj aukciji da sat ima procenu od 3 do 6 miliona CHF (na Christies aukciji su bila čak dva takva sata). Aukcijska kuća Christies bila je optimistična sa gornjom procenom ali sat nije dostigao toliku sumu. Prodat je za 4.582.500 CHF!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.