Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi MB&F HM11 Architect – dizajn budućnosti

Vodeća kompanija u svetu futurističkog dizajna plasirala je sat koji samo oni mogu da naprave!

Malo sam pričao o ovom brendu. Ne zato što ih ne volim već zato što domaća publika još uvek nije spremna da prihvati majstorstvo iza kojeg stoji Maximilian Busser, osnivač i idejni tvorac svih MB&F satova. Radi se o nezavisnoj kompaniji luskuznih časovnika koja gaji i neguje neke druge principe dizajniranja ovih naprava koje volimo.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Drugačiji su i definitivno nisu za svakoga. Tradicionalisti u ovom našem svetu se neće složiti sa inovativnošću a kamoli sa futurističkim dizajnom ali ipak treba da pročitaju ovaj tekst i saznaju sve o novom MB&F HM11 Architectu. Skraćenica HM koju kompanija koristi stoji za Horological Machine (prevod: horološka mašinau daljem tekstu). Sama skraćenica pokazuje da kompanija MB&F svoje satove smatra mašinama za prikaz vremena a ne običnim ručnim časovnicima.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Novi HM11 je sat od Grade 5 titanijuma iznenađujuće malog prečnika od svega 42mm. Do sada su njihovi satovi umeli da budu zaista veliki ali ovih 42mm bez lugova (dobro, lugovi postoje ali je izlaze van ivica kućišta) je zaista iznenađujuće. Na ovu dimenziju treba dodati visinu kućišta koje iznosi 23mm što je uobičajeno za horonološke mašine. Kućište nije vodootporno, tačnije klasifikacija iznosi 20m što nije dovoljno za aktivnosti sa i u vodi.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Dizajn kućišta je specifičan i hajde da vam ga pojasnim i približim. Gledano odozgo na ovaj sat možete uočiti centralnu prostoriju u kojoj je smešten mehanizam koji se vidi kroz safirno staklo. Na obodu kućišta nalaze se 4 ”sobe”. Da, Max Busser insistira na ovom nazivu te ću ih i ja tako oslovljavati. U sobama se nalaze 4 raličite pokazatelja od značaja za onoga ko gleda na sat.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Prva soba sadrži kazaljke i pokazuje vreme. Idući u suprotnom smeru od smera obrtanja kazaljki nailazimo na krunicu koja se nalazi u sobi na poziciji 3, na poziciji 12 nalazi se soba za indikator spoljašnje temperature (mereći od -20 do +50 stepeni Celzijusa) a u sobi na poziciji 9 se nalazi indikator rezerve rada.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Ova mašina za prikaz vremena navija se ručno i obezbeđuje rezervu rada od 96 sati, radeći na frekvenciji od samo 2.5Hz. Sat se navija okretanjem gornje ploče koja nosi 4 sobe. Dovoljno je okrenuti 10 puta pun krug i sat se navija do kraja. Ukoliko primetite da vam rezerva opada možete je dopuniti i za 2.5h ukoliko gornju ploču okrenete za svega 90 stepeni (četvrtinu kruga).

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Ovaj jedinstveni sistem navijanja sata prilagođen je viziji koju je ima Max Busser da napravi novu mašinu koju niko ne može da iskopira, a koristeći dizajn i izraz koji je bio popularan 60-ih i ranih 70-ih godina prošlog veka.

”sat sa loptama” dizajn s kraja 60-ih godina; izvor: Vitra

Dostupna su dva modela: jedan sa plavim mostićima mehanizma gledano odozgo i drugi sa mostićima u roze zlatu. Cena za prvi i drugi je potpuno ista i iznosi 213.000 CHF.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.