Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Očuvanje mora kroz eksploziju boja!

Save the Sea” inicijativa: Obnova tajlandskog morskog ekosistema uz podršku Seika.

Uvijek se nanovo iznenadim otkrivajući Seiko kolekcije iz prošlosti – bez obzira jesu li od prije 5, 10 ili čak 20 godina, uvijek je to iznenađenje ispunjeno pozitivnim utiskom. Kolekciju o kojoj danas pišem prvi put sam vidio prije 3-4 godine u grupi Seiko modera, kada sam vidio specifični cifer i kazaljke kao dio jednog interesantnog Moda. S obzirom da tada nisam bio upoznat sa tim modelima, započeo sam istraživanje i otkrio specijalnu limitiranu kolekciju posvećenu očuvanju tajlandskog mora Seiko ”Save the Sea”. Modele iz ove kolekcije nisam posle toga viđao i skoro sam i zaboravio na ovu seriju sve do nedavno kada sam kod najpoznatijeg Seiko kolekcionara sa ovih prostora vidio jedan od modela iz ”Save the Sea” kolekcije.

”Save the Sea”; izvor: Seiko

Teskt o kolekciji ”Save the Sea” mi se činio kao logičan nastavak na tekst koji sam napisao o SAVE THE OCEAN seriji, ako isti niste čitali obavezno ga pogledajte na linku.
Takođe, veliki broj Seiko serija se ekskluzivno nudi samo na Tajlandu, te dosta nas nikada ne vidi i ne čuje za te modele, a cilj sajta satnaruci.com jeste da se što više upoznamo i edukujemo kroz tekstove na našem jeziku. I treći motiv za pisanje o ovoj kolekciji leži u mojoj fascinaciji Seikovom vizijom koja je bila toliko ispred svog vremena. Pet ili šest godina prije nego što su drugi brendovi počeli razmišljati o tome, Seiko je već nudio satove s raznobojnim ciferima jarkih boja, kućišta dijelom izrađena od plastike i snažan fokus na očuvanje životne sredine.

izvor: Seiko

SEIKO SPIRIT SMART ”SAVE THE SEA”
Specijalna kolekcija posvećena očuvanju tajlandskog mora

U saradnji sa Turističkom zajednicom Tajlanda i drugim organizacijama posvećenim očuvanju mora, Seiko je 2016. godine proveo projekat Seiko Save The Sea. Ovaj projekat je bio posvećen očuvanju i obnavljanju tajlandskog mora. Projekat je obuhvatao niz akcija čišćenja mora i plaža, sadnju mladih korala te poribljavanje na ostrvu Racha u Phuketu.
Navedenu akciju pratilo je predstavljanje 6 novih modela koji su činili ”Save the Sea” limitiranu kolekciju ekskluzivnu za tržište Tajlanda.

Zvanični poster kolekcije; izvor: Seiko

Jeste li se ikada zapitali zašto Tajland dobija posebane tretman od strane Seika? Šta je to posebno kod Tajlanda i zašto ostale zemlje ne mogu dobiti isti tretman?
Odgovor se krije u rečima Minorua Ishiguroa, izvršnog potpredsjednika kompanije Seiko. On objašnjava da je Tajland najveće i najuticajnije tržište u azijskom regionu i s obzirom na potencijal ekonomskog rasta, Tajland je postao strateški fokus za Seikov marketing u jugoistočnoj Aziji.
Još jedan faktor koji doprinosi posebnom tretmanu tajlandskog tržišta je činjenica da Seiko ima fabrike i dizajnerske centre u Tajlandu, što osigurava da sve komponente budu dostupne i da kreativnost ima važnu ulogu.

Najpoznatije limitirane serije koje su ekskluzivne za tajlandsko tržište su poznata Zimbe Prospex serija, inspirisana pejsažima ove geografske regije (čak 17 generacija do sada) i Real Thai Collection inspirisana kulturnim nasleđem Tajlanda.

Real Thai Collection; izvor: Seiko

Da se vratimo na kolekciju koju predstavljamo u ovom tekstu, orginalna ideja za projekat ”Save the Sea” je došla nakon predstavljanja prve generacije Zimbe kolekcije i za cilj je imala podizanje svijesti o očuvanju mora i prikupljanje sredstava za ekološke akcije očuvanja i obnove morske sredine. Ako se osvrnemo unazad možemo zaključiti da je projekat ”Save the Sea” uticao na kompletnu ”Save the Ocean” priču koja je zvanično započela 2018. godine, ali korijene sigurno ima u projektu koji je započeo na Tajlandu 2016. godine.

Kao što sam rekao Seiko ”Save the Sea” kolekciju čini 6 modela i svaki od njih je inspirisan morskom faunom i posvećen je nekoj od morskih životinja.

SRPA41J1, SRPA43J1, SRPA45J1; izvor: Seiko

Modeli koji čine ”Save the Sea” kolekciju su:

SRPA35J1 – Inspirisan delfinima
SRPA37J1 – Inspirisan ribama ’’Napuhačama’’ (Blowfish)
SRPA39J1 – Inspirisan morskim konjićem
SRPA41J1 – Inspirisan morskom zvijezdom
SRPA43J1 – Inspirisan ražom
SRPA45J1 – Inspirisan morskom kornjačom

Modeli inspirisani ražom i morskom koranjačom su bili osnov za kasnije Prospex modele kao što su Manta Ray Save the Ocean i američka edicija Seiko Turtle SRPH55.

SRPA35J1, SRPA37J1; izvor: Seiko

Kako su najupečatljiviji dijelovi ovog modela brojčanik i bezel krenut ću od toga. Brojčanici ”Save the Sea” kolekcije su urađeni u jarkim bojama i inspirisani su morskim životinjama kao što su raža, delfin, morski konjic, morska zvijezda i sl. Dizajn cifera je potpuno preuzet od nove Seiko kornjače, identičnih indeksa kao SRP77x ispunjenih vrlo jakom luminacijom sa prozorom za dan i datum. Kazaljke su takođe preuzete od Seiko kornjače i bojom i luminacijom prate indekse na ciferu.

Plava raža; izvor: Seiko

Jarke boje cifera prati odgovarajuća boja bezela, cifer, chapter ring i bezel čine kolornu cjelinu svakog pojedinačnog modela. Bezel svih modela kolekcije ”Save the Sea” je potpuno izrađen od plastike, pružajući modelu mladalačku estetiku. Bezel nije bio klasični unidirectional diver, već je imao opciju okretanja u oba smjera bez klikova. Upotreba plastike kao materijala je bila usmjerena na podizanje svijesti o zagađenju životne sredine, ali nije bila najbolje dočekana od strane ljubitelja Seiko satova, koji su bili naviknuti na visok kvalitet materijala koje je Seiko do tada pružao.
I da, oznake na bezelu nisu kao na diverima od 0 do 60, već su oznake druge vremenske zone od 1 do 12 (ne GMT) sa diver skalom od 15 minuta. Malo neobičan izbor za oznake na bezelu, ali mislim da se savršeno uklapaju sa ovako neobičnim satom.

Morski konjić; izvor: nepoznat

Kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika sa dimenzijama od 45mm, ali sa vrlo kratkim lugovima od cca 47-48mm što je omogućavalo lakše nošenje inače glomaznog sata. Završna obrada je urađena metodom satenskog/mat brušenja, te se matiran cifer odlično slaže sa mat bojom cifera i bezela. Kristal na SRPA modelima je Seikov Hardlex što je bio prihvatljiv standard tih godina.

”Save the Sea” kolekcija je dolazila sa čeličnom narukvicom sa preklopnom kopčom (bez osigurača) i zamjenskim nato kaišem koji se bojom slagao uz svaki posebni model.

izvor: Seiko

Sve modele SRPA pokreće Seikov automatski 4R36 mehanizam sa funkcijom dana i datuma. Mehanizam 4R36 ima 24 rubina, radi na frekvenciji od 21.600 vibracija po satu sa rezervom rada od cca 40 sati i deklarisanom preciznosti +45/-35 sekundi po danu.

S obzirom da su modeli ”Save the Sea” kolekcije rađeni u limitirianim kolekcijama i ekskluzivno za Tajland, danas ih je skoro nemoguće naći i cijene se na sekundarnom tržištu kreću od 750,00 USD, pa i više.

izvor: nepoznat

Seiko ”Save the Sea” kolekcija predstavlja izvanrednu inicijativu koja je uspješno kombinovala ljepotu satova s ciljem podizanja svijesti o očuvanju tajlandskog mora. Kroz svoju saradnju s Turističkom zajednicom Tajlanda, Seiko je ostvario značajan doprinos očuvanju životne sredine. Ovi limitirani modeli, inspirisani morskom faunom, prenose važnu poruku o ekološkoj odgovornosti i iako su ekskluzivni za tajlandsko tržište, oni su postali simbol Seikove predanosti očuvanju prirode i nadahnuće za druge brendove da slijede sličan put.
”Save the Sea” kolekcija je stvorila snažnu priču koja je postala temelj za kasniju ”Save the Ocean” inicijativu koja je pokazala da satovi mogu biti više od modnog dodatka – oni mogu biti instrumenti za podizanje svijesti i aktivno učestvovanje u zaštiti životne sredine.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.