Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Promašena biznis strategija koju Seiko plasira!?

Zalihe starih modela (NOS – new old stock) Seiko SKX007/009 na Amazonu i drugim platformama za online prodaju u zadnje vrijeme dostižu cijenu od preko $800 USD, većina će se složiti da je uprkos slavi koju SKX modeli imaju ova cijena daleko veća od realne.  Gledajući SKX modele, te cijene formiraju prodavci na sekundarnim tržištima i nemaju veze sa zvaničnom Seiko politikom, ali sa druge strane i Seiko je u poslednje vrijeme počeo ludovati sa cijenama novih modela. Svjedoci smo kako u zadnje vrijeme cijene novih modela iz PROSPEX i PRESAGE serije nerijetko prelaze 1.000,00 EUR.

Legendarna SEIKO SKX serija; autor fotografie: Ognjen Vidović

Analizirajući strategiju koju Seiko provodi, vidim dva pravca djelovanja koji meni kao kupcu posebno smetaju, prvi pravac je želja za pozicioniranjem u viši cjenovni rang i drugi je neograničen broj limited modela ili što bi jedan moj kolega rekao unlimited production of limited edition. Prevelikim brojem Limited Edition modela, a posebno u 5 SPORTS seriji, se neću baviti u ovom tekstu, više o tome kako je limitirano postalo sinonim za propast pisao je Strahinja u njegovom tekstu, koji možete pročitati ovde.

Prateći online Forume koji se bave horologijom u poslednjih pet godina konstantno se ponavlja isto pitanje, zašto cijene novih Seiko modela toliko rastu? To je strategija koju Seiko planira već duži niz godina, ali sa implementacijom su započeli krajem 2018. godine i taj trend je vidljiv i danas. Poslednjih pet godina cijene pojedinih Seiko modela rastu i već su probili psihološku barijeru od 1.000 EUR i ’’drže se’’ u cjenovnom rangu 1.000-1.500 EUR, opravdano ili ne, vrijeme će pokazati.

Posmatrajući ovakvu tržišnu politiku iz pozicije kupca sa Balkana duboko sam razočaran, posebno kao neko ko je u ličnoj kolekciji posjedovao preko 50 Seiko modela. Na balkansko tržište Seiko se probio zahvaljujući  legendarnoj ”Petici”, a i danas većina kupaca kada gleda ovaj brend očekuje za ’’male pare’’ da dobije kvalitetan sat. 

Globalno gledano praksa koju je Seiko započeo sa ”Peticom” je nastavljena i kod narednih generacija koje su predstavljali, SKX, 5 Sports, Monster prve generacije itd…  Ovi modeli su bili preteča modela sa profesionalnim specifikacijama – PROSPEX. Uvođenjem PROSPEX serije nastavljena je prethodna praksa i tu je Seiko bio skoro bez konkurencije, izuzetno kvalitetan ronilački sat sa ISO certifikacijom i profesionalnim specifikacijama se mogao kupiti za 400-500 EUR.

Nova Seiko Prospex Save The Ocean kolekcija; credits: Seiko

Na žalost, ovakav vid poslovanja postaje prošlost i današnji novi modeli koje Seiko predstavlja imaju skoro duplo više cijene od svojih prethodnika. Moglo bi se pomisliti da je razlog za to unapređenje kvaliteta, ali to nije slučaj. Svakodnevno i dalje možemo naići na negativne komentare o narukvici, kopči, nedovoljnoj kontroli kvaliteta i slično, nešto što proizvođač kao što je Seiko, a posebno model koji košta 1.000 EUR i više, ne smije sebi da dopusti.

Čitajući po internetu, razgovarajući sa kolegama koji vole satove i bave se ovim hobijem vidio sam da većina ne podržava ovu komercijalnu politiku koju vode i većina mojih sagovornika se okreće dugim proizvođačima. Svi su skoro istog razmišljanja i u ovom cjenovnom rangu od 1.000 EUR i više radije će odabrati Švicarskog proizođača.

Mnogi će radije odabrati Longines HydroConquest u cenovnom rangu iznad 1.000 evra; credits: Longines

Namjenski sam posjetio nekoliko ovlaštenih prodavaca i uporedio maloprodajne cijene novih Seiko modela i šta se to za sličnu cijenu nudi od strane Švicaraca. Modeli koje navedem dalje u tekstu neće biti 100% identični po kvalitetu i namjeni, ali vjerujem da je poenta jasna.

Primeri

Elegantni sat Seiko Presage Sharp Edged SPB203 sa crnim ciferom, čeličnom narukvicom i 6R35 mehanizmom se prodaje za cca 800 EUR, za nekih 100 EUR manje u radnji se može kupiti CERTINA DS-1 Big Date takođe sa crnim ciferom i čeličnom narukvicom, a Certinu pogoni Powermatic 80.

Seiko SPB203; credits: Watchonista
Certina DS-1 Big Date; credits: Certina

Što se tiče sportskih tj. ronilačkih modela uporedio sam cijenu novog Willard modela i čuvenog Aquisa. Seiko Prospex SPB151 ima cijenu od oko 1.300 EUR, dok se Oris Aquis Date može naći za 1.350-1.400 EUR. Napominjem da je Aquis certifikovani diver na 30 BAR (300m), a Willard 20 BAR ili 200m.

Seiko SPB151; credits: WatchGecko
Oris Aquis Date: credits: Oris

I treći model koji sam uporedio je automatska štoperica, najnoviji član PROSPEX porodice Speedtimer  SRQ037 i Hamilton Intra-matic Chrono, cijena oba modela je oko 2.000 EUR.

Seiko SRQ037; credits: Klokkereit
Hamilton Intra-Matic; credits: Professional Watches

Analizirajući modele i prodajne cijene, na žalost, ali iskreno, moram priznati da bih u svakom od navedenih slučajeva i ja lično prije izabrao nekog od navedenih švicarskih proizvođača. Kako biste vi birali?

Vrijeme će pokazati da li je strategija koja se trenutno provodi pogrešna i da li će dugoročno uticati na prodaju i profit. Pomjeranjem u viši cjenovni rang stvara se vakuum u cjenovnom rangu kojim je Seiko ranije dominirao. Vjerujem je da je ovo prilika koju će drugi japanski proizvođač Citizen iskoristiti i preuzeti kupce iz ranga 300-500 EUR.

Orient, Seikova sestrinska kompanija takođe može ovdje vidjeti svoju priliku, ali njihova prodajna mreža nije toliko rasprostranjena kao Seiko i Citizen, barem ne u Evropi i Sjevernoj Americi.

Čitajući ovaj moj tekst može se steći pogrešan utisak da je namjera da se ”ocrni” Seiko ili da ja nisam ljubitelj ovog brenda, što je potpuno pogrešno. 

Moj Seiko SKX; autor fotografiar: Ognjen Vidović

Seiko je jedan od najboljih proizvođača i vjerujem da se mnogi slažu sa ovim mojim mišljenjem, takođe Seiko je sigurno jedan od mojih omiljenih brendova. Ciferi koje oni proizvode i ugrađuju nemaju konkurenciju i među najljepšim su koji se mogu naći. Trenutno u svojoj kolekciji posjedujem 12 Seiko modela i vjerujem da ću i u budućnosti širiti kolekciju sa njihovim modelima, ali nikako nisam spreman da podržim cjenovnu  strategiju koju trenutno provode.

Nadam se da će ubrzo shvatiti signale koje im vjerni kupci šalju i da će se vratiti na put koji su utabali u predhodnih 140 godina!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.