Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Defile najboljih satova na oproštaju Rogera Federera

Ko nosi najbolji sat? Koja dva sata je Roger promenio u svega dva dana? Kako je Mirka zablistala ali bukvalno?

Roger Federer odlazi u penziju sa stilom. Za 24 godine duge karijere ušao je u 31. Grand Slam finale od kojih je osvojio čak 20! Ali pored svih neverovatnih dostignuća na terenu i van njega ovaj Švajcarac će nama, ljubiteljima horologije, zauvek ostati u sećanju zbog krune.

Ne radi se o teniskoj kruni, koju neosporno nosi u penziju, već o kruni na zglobu ruke. Možda je imao sreće ili je samo bio čovek na pravom mestu u pravo vreme. Rolex je u njemu video apsolutno sve što im je potrebno za zaštitno lice i čemu ova švajcarska firma teži. I na sve to-Švajcarac u belom sportu. Neki od Rolexovih filtera prema kojima biraju ambasadore su: prefinjenost, elegancija, sport koji gledaju mnogi, a igra ga odabrana nekolicina. Tenis se ogleda u svemu tome i sasvim slučajno Švajcarac je u njemu najbolji (ili je bio).

Savršena simbioza u prirodi-Federer podiže pehar na Wimbledon-u dok na zglobu ruke nosi dvobojni
Rolex Datejust 41 ”Wimbledon dial” ; izvor: British GQ

Tako se rodila bajka između Federera i Rolexa, toliko lepa bajka da je Rolex Federeru ponudio (a ovaj naravno prihvatio) doživotni ugovor ambasadora. Kroz celu karijeru su ga pratili, a on im uzvraćao nošenjem njihovih najprefinjenijih časovnika podižuće neke od najznačajnijih teniskih pehara. Ove godine na Laver Cup-u se oprostio od tenisa. Bio je to planetarni spektakl kome su prisustvovale njegove kolege i prijatelji, a ujedno i najveći rivali. U današnjem osvrtu na taj događaj proći ćemo kroz dva modela koja je on nosio i satove 3 osobe koje su ga najviše pratile u karijeri: Novak Đoković, Rafael Nadal i Mirka Federer.

Roger Federer

Na ovom događaju se pojavio sa dva različita modela u dva dana. U danu kada je odigrao i poslednji meč u karijeri Roger je (ne)očekivano nosio najnoviji Rolex Air-King ref. 126900. Odličan naslednik koji je doneo lepše kućište, malo izmenjeniji font na ciferu i najvažnije od svega čuvare krunice. Sa ovim poslednjim, malim detaljem, ovaj sat izgleda totalno drugačije i mnogo bolje od prethodnika.

Emotivan trenutak za Rogera koji nosi Rolex Air-King (u pozadini se vidi i Đokovićev Hublot)
izvor: the Washington Post

Ipak sat nije doživeo momentalni uspeh te Federerovo pojavljivanje u najpraćenijem događaju u njegovoj karijeri nije sasvim slučajno. Rolex je neverovatno proračunat brend (ništa ne prepuštaju slučaju) i predložio mu ”običan” model za ovako važan događaj u njegovom životu. Ovaj potez bih nazvao sebičnim sa Rolexove strane, ali opet kao ”lifetime” partneri vremenom su ušli u Federerov život više nego bilo koji drugi brend. Uostalom Roger verovatno raspolaže najvećom kolekcijom savremenih Rolexa na planeti Zemlji, te je Rolexu ”dozvoljeno” da se umeša i u ovako važnom životnom trenutku. Cena ovog sata u radnji je 6.950€, dok je na tržištu oko 11.000€.

Novi Rolex Air-King ref. 126900

Drugog dana događaja Federer se ipak ”ispravio” i na zglob leve ruke stavio novi Rolexov model napravljen da se nosi na desnoj. U pitanju je Rolex GMT-Master II ref. 126720VTNR, koji je pokazao da Rolex može da igra van granica komfora. Ovaj 40mm veliki model dolazi u kombinaciji Oyster ili Jubilee narukvice, a Roger je odabrao ovu drugu, moderniju. Takođe i ovo smatram nametnunim izborom, jer je događaj bio takvog karaktera da je Švajcarac morao poneti malo ”jači” model. Na gala večeri je to i bio slučaj, pa ovaj izbor opravdavam time što je u prvom planu sport i normalno je nositi sportske modele, što ovaj GMT zaista i jeste. Cena ovog sata u radnjama sa Jubilee narukvicom je 10.600€, dok je na tržištu oko 30.000€.

Federer savetuje Đokovića dok nosi GMT-Master II
Rolex GMT-Master II ref.126720VTNR na Jubilee narukvici

Novak Đoković

Novak je već godinu dana zaštitno lice brenda Hublot. Njegov put je nama ovde veoma interesantan, jer ga je u svetu satova započeo kao lice Audemars Pigueta, da bi se svega par godina kasnije okrenuo Seiku. Ipak od 2021. godine sarađuje sa jednom od najbrže rastućih kompanija u svetu horologije.

Roger Federer i Novak Đoković sa svojim ljubimcima na zglobu ruke ;
izvor: yahoo sport uk

Na ovom oproštajnom meču je nosio model kojim je i ozvaničena saradnja: Hublot Big Bang Meca-10 u plavoj keramici. Ovaj 45mm veliki sat napravljem je od keramike sa skeletonizovanim ciferom (cifer koji je transparentan i preko kojeg se vide detalji mehanizma) i plavim gumenim kaišem. Ipak najveća ‘zvezda’ ovog modela je njegov mehanizam kućne radinosti HUB1201, koji se pogoni ručnim navijanjem i obezbeđuje rezervnu snagu rada od neverovatnih 10 dana! Novakov Hublot u radnjama košta 24.100€, dok mu je tržišna cena još uvek stabilna i ne ide ispod 20.000€.

Hublot Big Bang Meca-10 koji nosi Novak Đoković
izvor: Hublot

Rafael Nadal

Voleli ga ili ne, ovaj španski teniser je trenutno najtrofejniji u sportu o kojem ovde pričamo. Takođe, voleli vi Richard Mille ili ne, ovo je još jedna savršena simbioza između sportiste i nekog luksuznog brenda, započeta 2010. godine. Poznat po svom bezobrazno-drskom teniskom stavu, uvek fizički spreman za najveće napore Rafael Nadal ima sve što Richard Mille traži od sportiste, premda da tenis i nije sport po njihoovm ukusu. U ovoj kolaboraciji iznedrili su se neki od tehnološki najnaprednijih satova u svetu, a Nadal je na Laver Cup-u nosio poslednje zajedničko remek-delo: Richard Mille RM27-04.

Iako u pozadini, Nadalu se veoma lako na zglobu ruke može razaznati o kom modelu se radi
izvor: peRfect tennis

Ovo čudo od sata, o čijim sam nedostižnim karakteristikama već pisao na Instagram profilu Sat na Ruci, napravljeno je tako da izdrži najveće teniske napore i sile u prirodi. Nadal ovaj model nosi i tokom meča, što je za Richard Mille bio pravi izazov, te su mehanizam na ovom modelu rešili metalnom suspenzijom, koja ujedno imitira i mrežu na teniskom reketu. ”Lepo i korisno” u ovom slučaju ima savršenog smisla. Ali na ovaj podatak vas ništa nije moglo pripremiti: RM27-04 kalibar može da izdrži silu od 12.000G! Primera radi naši G-Shock satovi mogu da izdrže maksimalno do nekih 10G (i mi to nazivamo izdržljivim i neuništivim satom). Richard Mille RM27-04 je 1.200 puta jači, ali i 16.700 puta skuplji od G-Shocka. Da ne biste sada palili digitron napisaću cenu (tržišnu) koju mnogi smatraju neopravdanom: cena Nadalovog modela je 2.500.000€! Opravdano ili ne? Procenite sami.

Richard Mille RM27-04

Mirka Federer

Mirka je Federerova supruga, koja takođe deli ljubav prema tenisu, koji je svojevremeno igrala. Onog trenutka kada je Roger postao Rolexovo zaštitno lice i ona je. Isti je slučaj i kod Novaka-sledeći put kada budete gledali njegov meč i prikažu njegovu ložu obratite pažnju na satove njegovih trenera, koji takođe nose Hublot.

Uslikan ekran u emotivnom trenutku klipa u kojem Mirka Federer grli svog supruga na terenu, gde se sat jasno vidi

Zašto spominjem Mirku? Iz razloga što je ”ukrala šou” svom suprugu. Na njegovom oproštajnom meču Mirka je na zglobu ruke nosila belo zlato Rolex ”Rainbow” Daytona ref. 116509RDPB, model koji nije u serijskoj proizvodnji, ali ga mogu poručiti samo najveći Rolexovi klijenti na svetu. Mirka je to učinila u kombinaciji koju niko pre nje nije poručio, jer se uglavnom ovaj sat viđao na Oysterflex kaišu (crni Rolexov gumeni kaiš), dok se Mirka odlučila za Oyster narukvicu u belom zlatu (od istog materijala je napravljeno i kućište sata). Ipak detalj broj jedan na ovom modelu su svakako dijamantski bezel u boji duge sa dijamantski popločanim ciferom na kojem se nalazi bagguette sečeni dijamantski indeksi. Mnogo dijamanata.

Retka slika Rolex Rainbow Daytona ref. 116509RDPB

Cena ovog specifičnog i retkog Rolexovog modela u radnji je 150.000€, što ga čini jednim od najskupljih satova koje je Rolex proizveo, računajući samo salonsku cenu. Ipak tržišna cena ovog sata je mnogstruko veća te za isti na tržištu treba izdvojiti oko 750.000€! Mirka voli dijamantske satove i nakit te je ovaj izbor logičan, ali je istim nadmašila supruga i sve ostale prisutne u dvorani, jer je na ruci maltene imala piece unique Rolex!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.