Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Ozloglašene evropske prestonice

Više nije bezbedno!

O ovome moramo češće da pričamo. Ja kao neko ko vodi najveću platformu za ljubitelje satova na Balkanu imam taj zadatak, a pre svega obavezu da o ovome javno govorim. Pljačke su sastavni deo čovečanstva. Od davnina su prepoznate kao čin zla. U svetu skupocenih satova sve su učestaliji napadi na vlasnike luksuznih i manje luksuznih modela. Svakodnevno se u nekom većem evropskom gradu dogodi na desetine razbojništva sa materijalnom štetom. Neretko se ove pljačke završavaju i sa teškim telesnim povredama. U nastavku je spisak top 7 evropskih gradova u kojima ne preporučujem da nosite skupoceni sat.

Prvo ću se osvrnuti na plen. Za nas ljubitelje satovi su više od materijalne dobiti. Posmatramo ih kao svoje ljubimce ili decu, čuvamo ih i u njima najviše uživamo onda kada ih nosimo. Tada smo najslabiji. Sa druge strane lopovi na sat gledaju isključivo kao na laku materijalnu dobit, a na vas kao na lak plen. Uglavnom će se fokusirati na Rolex, Cartier, Audemars Piguet, Patek Philippe I Richard Mille. Takođe će potencijalno stradati i ljubitelji koji nose omaž satove ili one koji neodoljivo podsećaju na neki skupoceniji model, te budite oprezni svi. Naravno da se neće libiti da pokušaju u slučaju da neko nosi Breitling, TAG Heuer, Omegu, IWC, Hublot i slično. Ciljaju na satove koji se danas najlakše i najbrže prodaju i koji su dizajnom najprepoznatljiviji. 

OPASNE EVROPSKE PRESTONICE

Barselona

Tehnilčki Barselona nije prestonica jer je Madrid glavni grad, ali je Barselona posećenija od Madrida bar dva puta. Godinama unazad rabojništvo na ulicama Barselone je nezaobilazno. Ja, a verujem da i vi, ne znamo osobu koja je bila u Barseloni, a da nije bila svedok neke pljačke, krađe ili je sama nažalost iskusila to na svojoj koži. Lopovi u ovom gradu to rade u sred bela dana, na punim trgovima i pred gomilom ljudi. Odavno su prestali da se kriju ili da operišu noću. Za Barselonu je karakteristično da će vam sat skinuti totalno neprimetno u velikoj gužvi i nekom gurkanju, a da ćete to primetiti tek kada se vratite u hotel odnosno kada već bude kasno. Rade bez ikakvog straha u toku dana, peške, šetajući ulicama. Ako se već odlučite na hrabrost i ponesete sat u Barselonu ruke držite uz sebe i budite na oprezu i na mestima na kojima biste pomislili da vas ne bi opljačkali. Znajte da lokalna policija neće uraditi ništa po pitanju nestalog sata te se istoj ne obraćati jer nisu od pomoći (jesu ako ste Lewandowski).

Barselona je jedan od najlepših evropskih gradova, ali za sada nemaju rešenje za sve učestalije pljačke
izvor: lonely planet

Poslednji primer krađe je upravo nestanak Nautilusa 5980R, koji je bio u posedu Roberta Lewandowskog. Dok je potpisivao autograme sedeći u automobilu, lopovi su mu ukrali sat. Oni su ipak uhvaćeni, a sat je vraćen. S obzirom da se to dogodilo svega 7 dana kako je popularni Poljak počeo da živi u ovom gradu, policija je morala odmah da reši slučaj. Ipak ovo je izolovan slučaj u moru pljački koje se dešavaju bez konkretnog epiloga. Moram da vam naglasim da ni ako ste okruženi ženom i decom lopovi neće odustati od pljačke.

Napad na američkog turistu u sred Barselone dok je ulicom šetao sa porodicom
izvor: daily mail

Najbolji savet: ne nosite sat u Barselonu ili stavite smartwatch (eto jedne dobre strane pametnih satova).

London

Mesto zločina broj 2. Broj pljački je sigurno veći nego u Barseloni. Ne samo to, u ovom gradu lopovi su svirepi, ne biraju sredstva kojima će se poslužiti da bi vam oduzeli sat. Najučestaliji su banditi na skuterima, sa kacigama i velikim rančevima koji od oružja kod sebe imaju mačete i čekiće. Napadaju uglavnom vozače skupocenih automobila koje su prethodno pratili par dana za koje znaju šta imaju na ruci (nijedan napad nije nasumice odabran). To se dešava danju.


Noću je situacija još gora. Pljačkaši idu u grupama od minimum 3 čoveka plus vozač automobila, naoružani bokserima, mačetama i elektro-šokerima. Žrtvu prate takođe danima (ispred luksuznih hotela i restorana) i čekaju pravi momenat. Za njih je taj momenat onda kada se osoba uputi u neku manju ulicu, sama ili sa joše jednom osobom, nakon večere u restoranu (uglavnom sa velikim promilom alkohola u krvi, spremni da malo protegnu noge posle večere ovi bogataši zaborave na sopstvenu bezbednost). Znajte, ako imate skupoceni sat na ruci u Londonu sigurno ste već primećeni i meta ste. Ko može da vas oda (a da to niste vi i vaše bahato i opušteno ponašanje)? Vozači taksija!

Najveći evopski grad sa sobom nosi i najveći rizik,opasne pljačke su postala svakodnevica bez koje London ne može
izvor: toronto star

Vozači gradskog taksija (uglavnom stranci) ili ubera rade u dosluhu sa bandama. Prema vama će biti ljubazni ali će vas skenirati od glave do pete i ako uoče dobar sat to će preneti svojim saradnicima koji će vas očekivati na krajnjoj lokaciji! Koristite taxi koji vam obezbeđuje hotel u kojem odsedate! Ako je ikako moguće budite uvek okruženi grupom ljudi ili prijatelja (ako ste turista u Londonu).

Napad na dve osobe zbog Rolexa u sred bela dana na ullicama Londona
izvor: metro

Najbolji savet: nemojte ići u London, hladno je i pada kiša. Šalu na stranu, vodite računa i ne nosite sat!

Rim

Lokacija broj tri je Italija, a ne Rim. Rim sam naveo jer je najpoznatiji po krađama satova (mada nimalo ne zaostaju Milano i Napulj). Italija već deceniju unazad ne može da se izbori sa uličnim bandama i pljačkašima koji narušavaju lepotu ove zemlje. Za to je kriva njihova politika prihvatanja velikog broja izbeglica u prošlosti te su ulice najlepših italijanskih gradova preplavljene neitalijanima. Ove bande operišu češće danju, takođe na skuterima i takođe sa istim oružjem kao njihove kolege u Londonu i Barseloni. 

U Rimu možete provesti najlepše vreme obilazaći istorijske znamenitosti ali da vas ne bi bolela glava skinite sat sa ruke pre putovanja; izvor: klook

Za jednom večerom Mirko Vučinić mi je ispričao anegdotu njegovog kolege iz Italije (koji je u to vreme igrao za AC Milan). U pitanju je Gruzijac Kakhaber Kladze koji se vozio svojim automobilom kroz Milano. Stao je na semafor i u tom momentu mu je prišao momak na skuteru bez kacige i zamolio ga da spusti prozor. Kaladze je to učinio mislivši da mladić želi fotografiju sa njim (u to vreme je Milan bio najbolji klub na svetu). Međutim čim je prozor krenuo da se spušta momak je potegao za narukvicu i sa ruke mu skinuo Rolex Daytonu. Pobegao je vrlo brzo, a Kaladze i dan danas nije pronašao svoj sat. Iako je u to vreme bio na vrhuncu slave policija nije ništa uspela da uradi po pitanju ove pljačke.

Takođe postoji urbana legenda o italijanima i nošenju sata na desnoj ruci. Ko je bio u Italiji primetio je da oni više nose satove na desnoj nego na levoj ruci. Ako pitate prosečnog Italijana na kojoj ruci je pravilno nositi sat dobićete odgovor  desna ruka. Legenda glasi tako da su početkom i sredinom prošlog veka na Siciliji bile učestale krađe satova sa ruku italijasnkih mafijaša, koji su satove nosili na levoj ruci, a koju su držali na otvorenim prozorima. Ukoliko vozi automobil sa levom rukom napolju, mafijaš je laka meta za ulične pljačkaše. Kako bi ih prešli italijanski mafijaši su počeli da nose satove suprotno od prozora tj na desnoj ruci i time rešili problem.

Da se vratimo na Rim. Naveo samo i Milano i Napulj. Tu je još Genoa, Parma, Palermo i Sicilija. Generalno cela Italija je opasna te vodite računa. Ne želite da vam propadne lep prolećni odmor u nekom od ovih gradova samo zato što niste odoleli da ne nosite sat.

Najbolji savet: ponesite neki manje vredan sat, ukoliko (kao ja) ne možete bez sata na ruci!

AMSTERDAM

Verovali ili ne Amsterdam je na spisku. Ovaj deo Evrope nije bio na lošem glasu ali je sve počelo da se menja proteklih par godina. Na meti su apsolutno svi. Nema izuzetaka, kao što ste videli i na  primeru Barselone gde je žrtva bio fudbaler Robert Lewandowski. Bande u Amsterdamu ne prezaju od napada u sred bela dana i neretko napadaju ljude u restoranima. To nije slučaj u ostalim gradovima na ovoj listi. Odgovor na to zašto se to dešava možda leži u veoma blagoj policiji u Amsterdamu koja nije žustra kao španska ili italijanska. 

Sigurno znate da je Amsterdam grad koji će vam pružiti svu zabavu koju poželite, a ”zabava” sa policijom i lopovima vam sigurno nije na spisku, te pametno izaberite sat pred put; izvor: vivatravel

Pokušaj otimanja i skidanja sata sa ruke na svojoj koži osetio je i srpski fudbalski reprezentativac Dušan Tadić. Njega su krajem prošle godine na ulici, kada je izlazio iz automobila, napala dva maskirana bandita. Tadić je pružio otpor, jednog je uspeo da udari pesnicom u glavu. Nakon kraće brobe pobegao je u obližnji restoran, a pljačkaši su pobegli. Kažem vam da niko više nije bezbeda, a da stvar bude još luđa na meti su najpoznatije ličnosti na svetu.

Dušan Tadić je nedavno bio meta pljačkaša gde se u sukobu sa njima izborio za sebe i svoj sat, a oni su pobegli

Najbolji savet: idite u Amsterdam zbog drugih stvari, satove stavite u drugi plan.

Nastaviće se…

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.