Menu
satnaruci.jpg
Autor: Jovan Jovanović

Rolex tajne 2/101

Jedna posebna Daytona!

Nije tajna: nekada isključivo mehanički Rolex hronograf (hronograf- časovnik koji pored osnovne funkcije merenja vremena ima i dodatnu funkciju merenja vremenskih intervala: sekundi, minuta, sati) prvobitno je nosio naziv Cosmograph (ako se pitate zašto, setite se koji sat, sa kojim funkcijama je prvi putovao na mesec).

Da, ono čemu je danas sukcesor Rolex Daytona, nekada se zvalo Rolex Cosmograph. Časovnik na ručno navijanje, predstavljen 1963. godine. Rolexov laureat za Nasin program putovanja u svemir. Tek kasnije 1988. godine Rolex je u navedeni časovnik počeo da ugrađuje Zenith El Primero mehanizam, tada najbolji mehanizam svoje vrste, donekle modifikovan u skladu sa Rolex standardima. Godine 2000. Rolex je predstavio Daytonu za novo doba: referentne oznake 116520-model koji je u potpunosti bio in-house proizvodnje. Ostalo je istorija.

Međutim, ovo nije priča o istoriji jednog od najpoznatijih hronografa na svetu, već priča o jednom njegovom modelu, odnosno varijaciji, koja će zauvek osati poznata po nadimku ,,Patrizzi“, stidljivo skrivajući svoje značenje i znamenje u moru Daytona koje postoje na ovom svetu.

”New Old Stock” Patrizi Daytona u Beogradu; autor fotografije: Srđan Stević

Osvaldo Patrizzi poznato je ime u svetu satova, i čovek koji je 1974. godine osnovao svoju firmu koja se bavila aukcijskom prodajom časovnika. Jedna od prvih te vrste u svetu. Osvlado Patrizzi osmislio je običaj po kom se za nazive modela pojedinih časovnika koriste imena poznatih lica koja su iste nosila, koji običaj se od tada ustalio do dan danas (ovaj čovek je zaslužan za naziv ,,Paul Newman Daytona“).

Baveći se opsesivno satovima, Patrizzi je otkrio da je za izradu jedne posebne edicije Daytone korišćen specijalni premaz (lak) koji je nanošen na obode brojčanika hronografa. Namaz se zvao Zapon, i nanošen je kako bi sačuvao obode brojčanika od habanja usled dugotrajne upotrebe (setite se da su hronogafi ipak nekada zaista i korišćeni).

Rolex Daytona ref. 16520 ”Patrizzi dial”; izvor fotografije: Bobswatches

Ono što se ipak nije moglo znati prilikom proizvodnje, je da ovaj materijal pod ultraljubičastim svetlom (sunčevi zraci) oksidira i tokom vremena, daje jedan specijalan vizuelni efekat brojčanicima, koji je specifičan po tome što se boja oboda hronograf brojčanika razlikuje od same unutrašnjosti brojčanika, ali i od svakog drugog dela na časovniku. Ovako dobijena boja mogla bi se, na najopštijem nivou, nazvati braon bojom, ali budući da proces oksidacije zavisi od toga koliko i na koji način je svaki konkretni časovnik bio izložen sunčevim zracima, svaki model ima minijaturno odstupanje i na neki način čini unique piece (jedinstven časovnik). Ovakva Daytona malo više jedinstvena od ostalih, dobila je naziv ,,Patrizzi dial“ od strane mnogobrojnih kolecionara i danas predstavlja opšte prihvaćen naziv.

Najtraženiji i najređi model u okviru reference 16520; izvor fotografije: amsterdam vintage watches

Kako je uočiti? ,,Patrizzi dial Daytonauvek će biti referentne oznake 16520 (oznaka koja je pravljena od 1988 – 2000. godine); imaće crni cifer, sa crvenim natpisom ,,Daytona“ na ciferu. U okviru veka svoje reference ,,Patrizzi dial Daytona“ pravila se samo nekoliko godina, i to od 1993 –1997 godine. Ovakva jedinstvenost predstavlja anomaliju – možda proizvodni propust sa jedinstvenim efektom i samim tim jednu od najređih i najtraženijih Daytona danas.

Danas je ovaj itekako na ceni. Neretko se pojavljuje na aukcijama širom sveta i kada god se pojavi dostigne cenu već od procenjene. Poslednji primer je Patrizzi Daytona ref. 16520 koja je pre 4 dana prodata na Phillips (najpoznatija aukcijska kuća u svetu) za 94.500 $ (slika ispod).

Rolex Daytona ref. 16520 ”Patrizzi dial”;
izvor fotografije: Phillips
Postignuta cena: 95.000 $
izvor fotografije: Phillips

To bi bila ukratko priča o jednom od najređih Daytona časovnika (varijacija), koji je od trnja stigao do zvezda. Slučajno ružno pače, koje je u odnosu prema ,,normalnim“ Daytona časovnicima, sa početka, doživljavano kao roda koja se zadesila kod lisice na ručku. Ipak, kao i svaka posebnost, pače je sa vremenom postalo redak labud-roda koja je uzvratila liji poziv na ručak.

Još ređi primerak: NOS Rolex Daytona ref. 16520 ”Patrizzi dial”; autor fotografije: Srđan Stević

Ukoliko nekada u životu vidite Daytonu referentne oznake 16520, pogledajte cifer: ukoliko je crn, pogledajte natpis Daytona: ukoliko je crven, pogledajte hronograf brojčanike: ukoliko su po obodima braon boje- nasmešite se. Upravo ste videli malo hronografsko čudo, koje se, kada odluči, javlja samo odabranima!

Buonasera.


No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.