Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Dobar marketing je formula za uspjeh-prepišite od Swatch!

Nakon više od 15 godina rada u privredi profesionalna deformacija uveliko uzima maha u mojim zapažanjima. Kako sam i sam bio uključen u razvojne projekte industrije kojom se bavim tako sam kroz prizmu biznisa počeo posmatrati i druge djelatnosti i analizirati njihov način poslovanja. S obzirom da sam veliki ljubitelj horologije bilo je za očekivati da ću takve stvari primjećivati i u ovoj oblasti.

Naravno, sva ova zapažanja su moja lična viđenja i zaključci koje donosim ne moraju biti valjani. Jedan od najbrilijantnijih poslovnih poteza koje sam vidio u poslednje vrijeme jeste poslovna marketing strategija koju je provela SWATCH Grupacija. Posmatrajući sa striktno profesionalnog stanovišta, poslovni potezi SWATCH Grupacije u poslednjih godinu-dvije unazad bi trebali biti tema udžbenika iz marketinga i menadžmenta.

credits: Swatch Group

Napad na tržište koji su sproveli nije uradila samo jedna od njihovih kompanija niti je cilj bio eksponirati samo jedan model, ovaj napad je osmišljen i sproveden na više frontova. Genijalnost u poslovnom potezu se najviše ogleda u tome što su u vrlo kratkom periodu tržištu predstavili modele u različitim cjenovnim segmentima i u svakom od njih pokupili oduševljenje potrošača.

Fotografija preuzeta sa Instagram profila @sat_na_ruci

Time što su u marketing značajno uključili društvene mreže, influensere i slavne ličnosti samo su dodatno zaokružili kompletnu priču. U daljem dijelu teksta neću vršiti detaljne recenzije, već samo predstaviti modele i cjenovni rang u kojem se nalaze, a koji su po mom mišljenju najviše uticali na tržište.

SWATCH X OMEGA – CJENOVNI RANG DO 300,00 EUR

Jedan od najboljih marketinških poteza jeste predstavljanje kolaboracije unutar Grupacije sa Swatch x Omega modelom MoonSwatch

Vjerujem da je ludilo koje je zahvatilo ovaj model iznenadilo čak i stručnjake iz SWATCHA. Prezentacija ovog modela je izazvala ”bum” među potrošačima kakav nije do sada viđen. Iako je u pitanju serijski model (nije limited edition) koji je u “nižem” cjenovnom rangu, sa maloprodajnom cijenom od oko 250€, redovi ispred SWATCH maloprodaja i skoro momentalna rasprodaja svih modela su bili jasan pokazatelj uspješnosti saradnje ova dva brenda.

Red ispred Swatch prodavnice u Londonu; Izvor: The New York Times

Ono što je nesumnjivo išlo na ruku SWATCH-u jeste hype koji je zahvatio društvene mreže, može se reći da su besplatno dobili reklamu kojoj se nisu ni nadali. Cijene u preprodaji su astronomski skočile i oni srećnici koji su ugrabili prve komade su iste prodavali putem interneta po cijenama pet i više puta višim od prodajne cijene.

Osim značajnog profita i promocije brenda SWATCH, od ovoga je značajnu korist ostvarila i OMEGA. Od lansiranja MoonSwatcha do kraja juna prodaja OMEGA Speedmastera je porasla za više od 50% i veliki broj radnji se suočio sa nestašicom Speedmaster modela. (Izvor: Luxus + Magazine)

TISSOT PRX – CJENOVNI RANG 400,00-1.800,00 EUR

Naredni model koji je pokupio mnogo simpatija je izašao skoro pola godine prije MoonSwatcha i iako nije imao hype kao prethodni model sigurno je značajno uticao na tržište. U pitanju je TISSOT-ov remake modela Seastar iz 70-ih pod oznakom PRX.

Tissot PRX je predstavljen tržištu u drugoj polovini 2021. godine sa dimenzijama od 40mm, integrisanom narukvicom i dva tipa mehanizama, kvarcni model i automatski model sa Powermatic 80 mehanizmom. Od predstavljanja je prošlo oko godinu dana i u međuvremenu je kolekcija proširena sa dodatnom paletom boja (cifera), kožnim kaišem, automatskom štopericom i verzijom sa dimenzijom od 35mm.

autor fotografije: Ognjen Vidović

TISSOT PRX je oduševio ljubitelje satova čim je predstavljen, sportski model u čeliku sa integrisanom narukvicom odisao je Đentinim dizajnom (prim. autora: Geralt Genta).

TISSOT je PRX ponudio u nekoliko izvedbi i po različitim cijenama, kvarcni model sa cijenom od oko 350 EUR, Powematic 80 model sa teksturnim ciferom i cijenom od oko 600 EUR i štoperica (chronograph) sa panda ciferom po cijeni od oko 1.800 EUR. Različitim izvedbama TISSOT je pokrio cjenovnik rang 400-1.800 EUR sa samo jednim modelom!

Iako ovaj model nije zahvatilo isto ludilo kao MoonSwatch potražnja je bila nevjerovatna, posebno za Powermatic 80 sa plavim i zelenim ciferom (zeleni cifer je predstavljen naknadno u martu 2022. godine).

autor fotografije: Ognjen Vidović

Lično sam bio svjedok potražnje za ovim modelima, početkom ove godine sam pretražio nekoliko radnji na Balkanu (Beograd, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Zagreb…) i nigdje nisam mogao na licu mjesta da kupim ovaj model u plavoj boji. Na kraju sam morao da rezervišem model i čekam svoj primjerak nekoliko sedmica.

Moj prijatelj koji je želio model sa zelenim teksturnim ciferom morao je čekati duže od dva mjeseca da dođe na red za kupovinu. Ako uzmemo u obzir da je u pitanju serijski model cijene 500-600 EUR onda je jasno kolika je potažnja za ovim modelom.

LONGINES ZULU TIME – CJENOVNI RANG 3.000,00 EUR

Ova, 2022. godina će izgleda biti godina GMT modela, vidjeli smo predstavljanje novog Seiko 5 Sports modela sa GMT mehanizmom, Rolexov Sprite, pa i novi Patek Philippe 5990/1A sa Travel Time funkcijom. Ni u ovom segmentu iz SWATCH Grupacije nisu podbacili te je predstavljen novi LONGINES model unutar Spirit serije sa nazivom Zulu Time.

Longines Spirit Zulu Time; Izvor fotografije: Longines

LONGINES Spirit Zulu Time je mene lično najviše oduševio od svih noviteta u 2022. godini, vintage inspirisan dizajn, true GMT (prim. autora: mehanizam sa nezavisnom kazaljkom za drugu vremensku zonu) sa prelijepim nijansama bezela i cifera i cijenom ispod 3.000 EUR je po meni pun pogodak iz LONGINESA.

Longines Spirit Zulu Time; Izvor fotografije: Longines

Prezentacija ovog modela povjerena je specijalizovanim portalima i blogerima koji se bave horologijom i pokupio je sve pohvale i najviše ocjene. Ovaj model se relativno skoro pojavio na tržištu, ali njegovo vrijeme tek dolazi.

OMEGA SPEEDMASTER MOONSHINE GOLD  – CJENOVNI RANG 50.000,00 EUR

I za kraj jedan izuzetno luksuzni model od ”stare dobre” OMEGA-e. OMEGA je ove godine prestavila zavidan broj noviteta, ali apsolutni pobjednik je Speedmaster Moonshine Gold sa zelenim ciferom. Predstavljanjem ovog modela OMEGA je podigla Speedmaster za stepenicu iznad i pokazala da priča sa Speedmasterom nije završena.

Ryan Reynolds i Moonshine Gold

Ovaj model odiše luksuzom i izrađen je od posebne legure koju je OMEGA patentirala i registrovala pod nazivom Moonshine gold. Boja ove legure je zagasitija i postojanija od 18K žutog zlata i savršeno se slaže sa maslinasto zelenim ciferom.

Sa marketinške strane OMEGA je napravila pun pogodak kada je ovaj sat doživio premijeru na ovogodišnjoj Met Gali, a nosio ga je ni manje ni više nego jedan od domaćina ovogodišnjeg prijema Ryan Reynolds (prim. autora: Deadpool glavom i bradom)

Omega Moonshine Gold sa zelenim ciferom; autor fotografije: Strahinja Đorić

Cijena ovog modela je značajno skočila na tržištu i trenutno je preko 20% viša od salonske, cijena na tržištu je preko 50.000 EUR.

Za kraj jedna honourable mention od OMEGE, Seamaster 300M 007 Edition. Iako je model prvobitni predstavljen krajem 2019. godine pravu slavu je stekao premijerom poslednjeg filma o najpoznatijem britanskom špijunu, naravno govorim o agentu 007 James Bondu i poslednjem nastavku No Time to Die.

Saradnja OMEGE i James Bond franšize je odavno poznata i još ako se pomene da je glumac Daniel Craig OMEGA brend ambasador bolja reklama im i ne treba.

Svoju saradnju sa James Bond franšizom OMEGA je dodatno potvrdila na proslavi 60 godina postojanja James Bonda i tom prilikom je predstavljen još jedan novitet Omega Semaster Professional 300M “60 Years of Bond i više o ovom modelu možete pročitati na linku.

Nova Omega Seamaster Professional 300M 60 Years of Bond; credits: Omega

U ovom tekstu sam dao viđenje poslovne strategije i analizu uspješnog marketinga i predstavljanja proizvoda iz ugla ljubitelja satova i menadžera u privredi. Da li je ovo dobitna strategija na dugoročnom planu vidjet ćemo tek u godinama koje dolaze. Ali ono što je sigurno jesu rezultati koje trenutno vidimo.

Uprkos gubicima nastalim na azijskom tržištu u prvih šest mjeseci 2022. godine SWATCH Grupacija je zabilježila rast prodaje od preko 7% sa profitom od preko 25% što iznosi preko pola milijarde švicarskih franaka. (Izvor: SWATCH GROUP: Half-Year Report 2022)

Razumjeli se mi u biznis ili ne, ovi brojevi nisu zanemarivi.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.