Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Sat koji je zajednički Bikoviću i Gagarinu!

Srpski glumac sa ruskim satom na ruci!

Ko je bio Jurij Aleksejevič Gagarin? Pošto nas prati i mlađa publika moram dati odgovor na ovo pitanje a verujem da i pojedini stariji čitaoci ne znaju odgovor na njega. Ništa se ne podrazumeva.
Jurij Gagarin je bio ruski kosmonaut (ruska reč za astronauta) koji je postao prvi čovek koji je otputovao u svemir. U sredu, 12-og Aprila 1961. u letelici Vostok 1 on je ušao u istoriju i iz nje nikada nije izašao!

Jurij Aleksejevič Gagarin

Ovaj događaj doveo je do niza aktivnosti koje su uticale na čovečanstvo na ovaj ili onaj način, a za nas ljubitelje satova najpoznatiji je onaj iz 1969. godine kada je Omega Speedmaster postala prvi sat na Mesecu. E pa vidite, i Gagarin je nosio sat kao i Nil Armstrong, ali se o tome ne zna mnogo. Ne piše se mnogo. Nažalost.

Sovjetski kosmonaut na zglobu svoje ruke nosio je sat brenda Strumanskie (Šturmanski po našem) koji je naravno bio proizveden u Sovjetskom Savezu i koji je dobio licencu da bude sat na ruci prvog čoveka u svemiru, gde je radio besprekorno.

Jedina valja fotografija Gagarina u odelu na kojem se nalazi sat (nepoznat izvor)

Nakon tog leta satovi ovog brenda postaju obavezan deo opreme sovjetskih i ruskih kosmonauta. Prava fotografija tog sata ne postoji kao ni jasne fotografije na kojima se vidi model, jer za razliku od Amerikanaca, Rusi nisu imali vremena da se bave fotografisanjem i pravljenjem video zapisa visoke rezolucije… možda je zato ovaj model pao u zaborav ili je u senci Moonwatcha.

Gde je tu Miloš Biković? Tu je u filmu ”Izazov” čija je premijera u Beogradu održana 20.04.2023. u kojem Biković glumi ruskog kosmonauta koji se zove Vladislav Nikolaev. Ne zamerite mi ni vi, a ni ti Miloše jer još uvek nisam stigao da pogledam film te vam ne mogu preneti detalje. Uz to Miloš Biković je postao deo istorije svetske kinematografije jer je film ”Izazovprvi film koji je snimam u svemiru!

izvor: Miloš Biković Instagram profil

I baš kao Jurij Aleksejevič Gagarin i Miloš Biković ušao je u istoriju u svom poslu. Zajedničko njima dvojici osim toga je i sat: Biković poseduje i nosi Gagarinov Štrumanski. Naime, od početka godine Miloš je često gostovao na domaćim televizijama i viđađ po Beogradu kako sa svoje ruke ne skida Štrumanski Gagarin Heritage, prečnika 40mm.

izvor: Sat na Ruci Instagram profil

Ovaj model urađen je u limitiranoj seriji od 2000 primeraka u čast prvog čoveka u svemiru. Biković se opredelio za model sa braon brojčanikom i upečatljivim i velikim arapskim brojevima na mestu časovnih indikatora. Na satu se nalazi crvena petokraka i ćirilični naziv brenda. Može se reći da je ovaj model inspirisan pilotskim satovima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, a najviše modelom koji je nosio Gagarin.

izvor: Štrumanski

Vodootpornost ovog field sata je zaista mala, svega 30m a staklo je mineralno. Ipak ovaj 530 evra vredan sat ima mehanizam na ručno navijanje, kalibar Poljot 2609. Podatak koji možda najviše iznenađuje je to da se kućište proizvodi od titanijuma. Biković se odlučio da sat nosi na zelenoj natovki što može da nam ukaže na to je Miloš ljubitelj satova, jer znate da nato kaiševe nose samo pravi zaluđenici.

izvor: Štrumanski

Bilo kako bilo lepo je videti da se Biković posvetio ulozi toliko da je išao do detalja koji sat treba odabrati kada glumiš ruskog heroja u svemiru-ništa drugo do Štrumanski! Za kratko mi ostaje nepoznato to da li je Biković nosio ovaj sat u filmu. Kao što rekoh pogledaću ga uskoro i ovde ostaviti mali update.

Živi bili!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.