Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nikola Jokić: pre prstena na ruci zlatan sat!

Nikola nas sve više iznenađuje!

Srpski superstar je postigao istorijski uspeha sa ekipom Denver Nuggetsa. Pobeđena je ekipa LA Lejkersa sa 4:0, a Nikola Jokić je poneo titiulu najkorisnijeg igrača finala Zapada.

Na utakmicu broj 3 Jokić je došao vidno raspoložen obučen ceo u crno nosivši jedan zlatan sat. To je retkost jer smo od njega navikli isključivo čelične Rolexe na ruci. Ovaj izbor me je iznenadio i otvorio novo mišljenje o Nikoli kao kolekcionaru i ljubitelju satova.

Do sada sam u njegovoj kolekciji zapazio par Rolexa, jedan Cartier, par Hublota ali nijedan od njih nije napravljen skroz u zlatu (Cartier jeste ali dolazi na kožnom kaišu). Kao što rekoh pred treću utakmicu sa Lejkersima na ruku je stavio ceo zlatni Role Sky-Dweller ref. 326938, čija je tržišna cena u ovom trenutku negde oko 50.000 evra. Sat je napravljen komplet od žutog zlata i upada u oči već na prvi pogled. Nije retkost da se najveće svetske zvezde, što Nikola jeste, opredele za zlatan sat.

izvor: Sat na Ruci Instagram profil

Model koji je Jokić odabrao odgovara njegovoj ruci i ne mogu da se otrgnem utisku kako ovaj 42mm veliki sat izgleda malo na Nikolinom zglobu. Radi se o retkom Sky-Dwelleru jer se proizvodi u žutom zlatu sa crnim brojčanikom i dolazi na Oyster tip narukvici. Ovo je jedan od najvećih Rolexa u serijskoj proizvodnji jer osim obima od 42mm ovaj model ima debljinu od 14mm.

Za one koji nisu upućeni u Sky-Dweller evo malo više reči o njemu. Naime ovaj model je ujedno najkomplikovaniji Rolexov sat (Rolex nema satove sa superkomplikacijama) jer poseduje poseban mehanizam kućne izrade, kalibar 9002, koji obezbeđuje rezervu od 3 dana. Poseban je na više načina a pre svega zbog toga kako se podešavaju funkcije koje ovaj sat ima. Uz pomoć bidirekcionog zlatnog bezela hakuje se mehanizam sata i u odnosu na to na koje ”koleno” okrenete prsten sata birate šta želite da podešavate.

Datum na ovom satu se nalazi na poziciji 3, standardno. Prikaz meseca u godini (druga dodatna funkcija) je toliko jednostavan a opet ga niko pre Rolexa nije uradio. U prozorima koji se nalaze tik iza luminescentnih indeksa se prikazuje uz pomoć crvene boje koji je mesec. Ukoliko se crveni kvadrat pojavi na poziciji 4 znamo da je u toku April mesec…i tako sve do pozicije 12 gde se nalazi Decembar. Mehanizam se klasifikuje kao ”godišnji kalendar” (annual calnedar) što znači da sam prepoznaje mesec sa 30 i 31 dan, dok mu je potrebna pomoć vlasnika u Februaru.

Dobra strana ovakvog mehanizma je što se datum može menjati bez prethodnog podešavanja kazaljki u 18h i što je moguće menjati datum napred i nazad. Okretanjem do 31-og u mesecu pa na prvi menjate mesec u godini. U središnjem prstenu nalazi se disk sa 24 oznake i to je svojevrsna GMT funkcija. Zbog svega navedenog Rolex Sky-Dweller se smatra najboljim satom koji Rolex prozivodi.

Uskoro recenzija i detaljno uputstvo kako se podešava vreme jer mnogo je ljudi koji poseduju ovaj sat a ne znaju da koriste njegove funkcije. Ne bih se usudio da kažem da je Jokić jedan od njih s obzirom na količinu i raznovrsnost satova u njegovoj kolekciji verujem da je pomalo i ljubitelj horologije, koliko mu to vreme dozvoljava.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.