Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Satovi Michaela Schumachera na aukciji

Ovo je jedinstvena prilika da zavirite u deo kolekcije luskuznih satova koje je posedovao jedan od najvećih svih vremena – Michael Schumacher!

Aukcijska kuća Christies objavila je početkom marta da nas 13.05. u Ženevi očekuje spektakl – aukcija retkih vintage i savremenih satova među kojima će se naći i satovi iz privatne kolekcije sedmostrukog šampiona Formule 1. Katalog se još uvek nije zvanično pojavio te nemam uvid cene satova koji će se prodavati kao ni određene detalje te vam prenosim ono što sam saznao, što će svakako biti dovoljno da vam probudi znatiželju i da zajedno sa nama pratite aukciju iz Ženeve.

Mihail Šumaher

Šumaher je bio i ostao leganda Formule 1 i za mnoge najbolji vozač svih vremena. Tokom bogate šampionske karijere, koja je startovala 1994. godine sa prvom titulom, ovaj nemački vozač bio je zaštitno lice brenda Omega, često nosio Audemars Piguet i jedan jedinstevni F.P. Journe proizveden samo za njega. Svaki od satova ima posebnu priču koja se osvrće na jedan trenutak u njegovoj karijeri a većinu ih je dobijao na poklon od tadađnjeg šefa tima Ferrarija i ozbiljnog kolekcionara Jean Todt-a, koji je najviše poznat po njegovim neverovatnim F.P. Journe i Richard Mille satovima.

Na sajtu aukcijske kuće Christies pojavila su se dva sata od kojih jedan dolazi od poznatog brenda Audemars Piguet. Model Royak Oak Chronograph proizveden u belom zlatu Šumaheru je poklonio šef Ferrari F1 tima Jean Todt 2003. godine nakon osvajanja šeste titule šampiona sveta o čemu svedoči 6 zvezda smeštenih u podbrojčaniku na poziciji 3 postavljenih oko broja 1. Odmah na poziciji 6 uočavam logo kompanije Ferrari da bi se cela priča oko Šumahera zaokružila sa motivom njegove crvene trkačke kacige na poziciji 9. Ovi detalji pratili su svaki specijalni model poklonjen Šumaheru.

izvor: Christie’s

Na aukciji će se pojaviti 8 satova iz lične kolekcije a javnosti su poznata samo dva nakon što se kuća Christies obratila javnosti u zvaničnom pismu koje možete pročitati ovde.

Drugi sat koji je poznat i koji će verovatno dostići rekordnu cenu na aukciji, jer predstavlja jedini te vrste, jeste F.P. Journe Vagabondage 1 model iz 2004. godine koji je Šumaher dobio nakon osvajanja sedme, ujedno i poslednje titule šampiona Formule 1. Ponovo mu je sat poklonio šef Todt ovog puta piece unique Vagabondage koji će dostići cenu oko par miliona evra na aukciji (moje skromno mišljenje). Cena bi možda bila i veća da se kompanija F.P. Journe ne nalazi u problematičnom periodu u kojem kolekcionari ovog brenda širom sveta rasprodaju svoje satove zbog osnivača kompanije i njegovih problematičnih izjava prilikom jedne privatne žurke u Monaku prošle godine. Ukoliko budete ispratili aukciju do kraja primetićete na desetine F.P. Journe satova koji su na prodaju!

izvor: Christie’s

Vratimo se na kratko Šumaherovom satu. Vagabondage je jump-hour model sa centralno postavljenim kavezom za turbijon dok se minuti očitavaju uz pomoć belog pokazatelja koji okružuje sate (svojevrsni indikator-nema stručnog naziva za ovo). Primera radi na satu na slici iznad vreme je tačno 07:00. Umesto klasičnog diska sa ispisom sata Šumaherov Vagabondage poseduje 7 kaciga sa velikim slovom V (Victory), logo Ferrarija i njegovu crvenu kacigu. Na poleđini je ispisana poruka koja je pratila gotovo svaki sat koji je Šumaher dobio na poklon. Zanimljivost koja prati njegov model je i ta da je mehanizam izrađen od 18k žutog zlata!

Očekujemo detalje u narednim danima o kojima ćemo vas obavestiti putem našeg Instagram naloga i Youtube kanala Sat na Ruci II.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.