Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Dešava se i najpoznatijima!

Arnold Švarceneger uhvaćen na aerodromu i zadržan na saslužanju zbog neprijavljenog sata!

Ni najpoznatije ličnosti na svetu nisu imune na carinsku kontrolu i kontrolu prtljaga na velikim svetskim aerodromima. Tako je jedan od najpoznatijih glumaca svih vremena Arnold Švarceneger sinoć zadržan na minhenskom aerodromu preko tri sata radi rešavanja misterije o neprijavljenom vrednom Audemars Piguetu.

Naime, bivši guverner savezne države Kalifornija uputio se u rodnu Austriju kako bi prisustvovao humanitarnoj aukciji njegove organizacije za zaštitu životne sredine. Cilj aukcije je sakupljenje novčanih sredstava a ona bi se prikupila aukcijom skupocenog AP koji je Arnold nosio sa sobom. Radi se o Audemars Piguet Royal Oak Offshore modelu (pretpostavke govore da je Offshore a ne ”običan” Royal Oak) koji je napravljen kao piece unique samo za potrebe navedene aukcije.

Ostaje nerazjašnjeno sledeće: da li je aerodromska kontrola zaustavila Arnolda ili je on sam prišao šalteru na carini kako bi prijavio unos sata u Evropu? Biće da je došlo do kontrole pri kojoj je utvrđeno da Švarceneger nosi sa sobom sat u ful setu bez da je prethodno popunio prijavnicu za isti. Bilo kako bilo kada su carinici saznali da Arnold nosi neotpakovan Royal Oak odmah su ga priveli na dalja saslušanja, koja su trajala preko tri sata.

Arnold na aerodromu pozira sa kutijom u kojoj je sporni sat; izvor: Internet

Vrednost sata koji je on nosio sa sobom je procenjena (jer je model piece unique i ne postoji adekvatna salonska ili tržišna cena sve dok se sat ne proda na aukicji) na 26.000 dolara što odgovara cenama Offshore modela u radnjama. Zbog unosa novog sata u državu neophodno je platiti porez u vrednosti od 10-20% (u zavisnosti od zemlje do zemlje; u nekim evropskim zemljama ovaj procenat je i preko 20) te je po zakonu nemačke države Arnold morao da plati 15% poreza na svoj sat (oko 3.900 dolara).

Ipak plaćanjem iznosa od 15% vrednosti robe se ne završava agonija. Ukoliko vas carinici uhvate da ”švercujete” određene vredne predmete koji prethodno nisu uredno prijavljeni i za koje nemate adekvatnu papirologiju sledi i kazna. Visina novčane kazne zavisi od države do države. U Nemačkoj taj iznos je oko 5.000 evra. Švarceneger je naravno bio voljan da plati sve potrebne dažbine (koje je mogao da izbegne da je prethodno uredno prijavio sat) ali je imao problem sa ATM bankomatom koji ima limit manji od iznosa koji je on morao da plati, jer po navodima nije mogao ceo iznos u vrednosti od 35.000 dolara da plati putem kartice već pola-pola… ovaj problem je rešen.

Deluje sve pomalo komično (što Arnoldov izraz lica na slici ispod može da potvrdi). Meni ovo deluje kao sjajan marketinški trik da se privuče pažnja javnosti i potencijalne publike koja bi prisustvovala aukciji za koju do pre 24h niko nije znao. Ovo je sjajan način da se stekne potreban publicitet i da se mnogi zainteresuju da poseduju ”sporan” Royal Oak. Više pažnje i više interesenata znači i veću cenu!

izvor: Sat na Ruci Instagram nalog

Prilikom ovih peripetija kroz koje je morao da prolazi u svojoj 76-oj godini života Arnold je na ruci nosio Audemars Piguet Royal Oak Offshore ref. 26470OR napravljena u roze zlatu prečnika 42mm. Vrednost tog sata na njegovoj ruci, koji je predstavljen svetu pre tačno 10 godina, iznosi oko 75.000 evra na tržištu. Povezanost ovog luskuznog brenda i poznatog glumca traje skoro 30 godina. Švarceneger se smatra jednom od najvažnijih poznatih ličnosti koje su bili (i ostali) brend ambasadori Audemars Pigueta. Zahvaljujući njemu i satovima koje je nosio kako na filmu tako i van njega (uglavnom je to bio Offshore jer Arnold ima veliku ruku) AP je doživeo novu slavu početkom 2000-ih kada su u modu stigli veliki satovi.

Više o toj povezanosti i o nastanku Royal Oak Offshore The Beast modela saznajte u tekstu koji sam objavio u okviru najčitanijeg serijala na portalu ”Od Luga do Luga”. U tom tekstu ćete videti kako izgleda prvi limitirani Royal Oak koji je napravljen samo za Švarcenegera!

UPDATE: Sat koji je bio predmet spora na aerodromu prodat je za 270.000 $ na aukciji u Austriji. Aukcija je privukla veliku pažnju zbog ovog nemilog događaju na minhenskom aerodromu te verujem da je sama prodaja bolje prošla i da je dostignuta veća cifra od procenjene. Da li je ovo jedan marketinški trik ili ne nikada nećemo saznati ali cilj je ispunjen: prodati sat za što veću svotu novca.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.