Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Tudor Black Bay 54: dajver po meri

Tudor najbolji dajver u ovoj godini!

Istorija se ponavlja 69 godina kasnije u boljem izdanju. Retko kada se novi a stari prozivod pojavi da prevaziđe onaj izvorni ali jedan Tudor je to uspeo. Novi Tudor Black Bay 54 ima sve predispozicije da bude proglašen najboljim novitetom u ovoj godini. Ovo je njegova priča i moj ugao iz kojeg sam ga sagleao.

TUDOR Black Bay 54 – reinkarnacija

Pre nego učinimo ovaj sat zaista traženim neophodno je da vas upoznamo sa njegovom istorijom. Broj 54 u oznaci imena dolazi od godine u kojoj je Tudor predstavio prvi Submariner model, tačnije 1954. godine. To je bila sada već čuvena referenca 7922 koja se proizvodila od većine Rolexovih delova u prečniku od 37mm. Istu sudbinu doživeo je Black Bay 58. On je imenovan po prvom Tudorovom ronilačkom modelu sa velikom krunicom, koji je predstavljen 1958. godine.

Tudor Submariner iz 1954. godine

Ovo je dovoljan istorijski uvod. Naravno ima tu mnogo toga da se kaže na temu Tudorovih ronilačkih modela kroz istoriju ali ostavimo to za neki naredni put. Sada pređimo na novi Tudor, u daljem tekstu označen kao BB54.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Imao sam prilike da ga vidim među prvima na svetu na ovogodišnjem Watches&Wondersu i odmah sam znao da je ovo najbolji Black Bay koji su proizveli. Entuzijazam i Euforija su mogli da se osete u vazduhu za Tudorovim štandom. Znali su da su napravili nešto veliko.

Izveštaj iz Ženeva o novitetima za 2023. godinu; autor: Sat na Ruci Watch Media

Baš kao i vintage model novi BB54 ima prečnik od 37mm, ali to nije njegov najveći adut. Prednost ovog modela u odnosu na ostale Black Bay modele je njegova debljina. Od ronilačkih satova smo uglavnom navikli da su deblji od 12mm a neretko je to ne manje od 13mm. Tudor Black Bay 54 je tanak svega 11mm. Poređenja radi Black Bay 58 je visok 12mm, Black Bay sa ETA kalibrom 12.7mm dok je prvi Black Bay sa in-house kalibrom visok čak 14.5mm.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Iz ovoga zaključujemo da je BB54 najtanji Black Bay. Narukvica je čelična osim ako se ne opredelite za model na gumi. Meni se više dopada model na gumenom kaišu jer Tudorove nove narukvice previše podsećaju na vintage Submariner narukvice, koje mi nisu u sećanju kao najsjajnije. Razlika u ceni je prisutna te model na metalu košta 3.850 evra dok je obaj na gumi 200 evra jeftiniji.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Najveća promena je toliko mala da je prosečan posmatrač neće primetiti. Ali toliko je velika da je zasenila sve ostale i o njoj se priča evo već 5 meseci a to je krunica. Tudor je po prvi put odlučio da izmeni prepoznatljivu krunicu koju su nosili BB modeli. Manja je, reljefne ivice nisu toliko izražene. Pod rukom je lepši osećaj rukovanja nego sa dosadašnjim krunicama. Reljefne brazde vidimo i na ivici čeličnog bezela što je još jedna novost.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Vizuelno prva razlika koju ćete primetiti jeste nedostatak crvenog trugla na poziciji 12 na bezelu. Ona je najprepoznatljiviji deo kod Black Bay 58 ali poseduje ga i Heritage Black Bay serija. Crvena je uklonjena za potrebe izrade novog 37mm velikog modela i na tom mestu se nalazi bela boja, tačnije beli trouglić zaokružuje biser lum na bezelu. Lep detalj. Sat zbog ovoga deluje više vintage nego savremeno jer deluje kao da je taj trouglić vremenom izbledeo i da je crvena isčezla i postala bela.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Bezel ima aluminijumski insert i 60 klikova. Iako smo navikli na 120 kao neki standard, Tudorov BB54 ima 60 klikova ali su svi detalji poravnati sa onima na ciferu. Pre svega mislim na nultu poziciju koja se odlično ravna sa ostalim minutnim indeksima na ciferu. Sve je okrenuto minimalizmu. Mnogo malih promena dovelo je do snažnog utiska da ovo jeste novimodel u Tudorovom portfoliju, drugačiji od svega ostalog. 

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Brojčanik je ostao najprepoznatljiviji Black Bay deo: crne je boje sa krem minutnom prugom, lum indeksima i snowflake časovnom kazaljkom i rose gold detaljima. Ovaj sat nema funkciju datuma. Donosi taj vintage vajb jače od bilo kog drugo savremenog sata. Neodoljivo me podseća na Rolex Submariner ref. 5508, prvi Rolexov ronilački sat.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Detalj koji sam smetnuo sam uma kada sam snimao za Youtube jeste nova kopča. Drugačija je, ssitem preklapanja je novi, kopča je udobnija i bolja nego na prethodnim modelima. Tačnije, moram biti iskren i reći da su mipljenja ovde podeljena, nekima se nova kopča ne dopada. Ja mislim da je odlična. Lako se prilazi delu za skidanje i on je urađen u vidu logoa brenda.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Mehanizam koji pokreće BB54 je automatski kalibar kućne radinosti oznake MT5400. Rezerva ovog kalibra je 70h a radi na 4Hz. Interesantno je da ima COSC a ne METAS sertifkat sa kojim je Tudor počeo da se hvali u poslednjih par godina.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Zaključak

Jeste, iz ove recenzije ste zakljulčili da mi se Tudor Black Bay 54 dopada. Nisam mogao da sakrijem oduševljenje ni na WW23. Mnogi strani mediji su na licu mesta takođe prokomentarisali da je to najbolji novitet na ajmu u Ženevi. Uzmite u obzir cenu koja je pristupačna i shvatićete zašto toliko hvalospeva o njemu.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Kupovina ovog sata nije nimalo jednostavna. Zaboravite na vreme kada ste mogli da uđete u Tudorov salon, pokažete prstom na sat u vitrini i isti iznesete kući. Nova pedesetčetvorka se čeka između 6 meseci i godinu dana. Već sada su stvoreni veliki redovi i takozvane liste čekanja za ovaj model. Pokazatelj da se radi o nečemu veoma dobrom i interesantnom čim je u prvih 6 meseci potražnja prevazišla proizvodnju.

Dolazi neko novo vreme za Tudor i jedva čekám sledeću godinu i WW24 da vidimo šta su novo spremili!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.