Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Velika vest: Breitling kupio Universal Geneve

Neočekivano se dogodilo. Mislim da je ovo bio odličan potez Breitlinga, evo zašto.

Svi ste čuli za brend Universal Geneve. Ukoliko niste hajde da prođemo zajedno kroz njegov kratak istorijat. Ovaj sjajan brend osnovan je davne 1894. godine u švajcarskoj i veoma brzo se ustalio kao jedan od najkvalitetnijih brendova u svetu satova. Čuveni dizajner Gerald Genta često je radio za ovu kompaniju a njegov Poleroter je jedan od najboljih vintage satova sa kojima danas možete ući u ovaj hobi.

izvor: Universal Geneve

Kompanija je doslovno propala za vreme kvarcne krize. Nije se ugasila, nije nestala ali je propala. Prava, ime i sve ostalo od brenda Unviersal Geneve otkupila je Stelux Grupacija 1989. godine, koja posluje u Hong-Kongu. Trideset i nešto godina kasnije brend nije uspeo da se vrati iz mrtvih, ništa značajno i vredno pažnje nisu izbacili u ovom veku i mnogi su zaboravili na njih. Da nema tog čuvenog Polerotera (na našem je Polrotor), Tricompax-a i nekih triple calendara ovaj brend bi pao u zaborav.

izvor: Internet

Danas se vraćaju u život. Tačnije Breitling će ih vratiti na put stare slave. Ova kompanija na čelu sa grupacijom ”Partners Group”, koja je jedna od glavnih vlasnika akcija u Breitlingu, otkupila je pravo na korišćenje imena brenda Universal Geneve i time dobila pravo da raspolaže ne samo imenom već i čitavom arhivom kojom ovaj brend raspolaže. Tačna cifra nije poznata ali mnogi govore da se radi o sumi koja je blizu 70 miliona evra!

izvor: AnalogShift

Breitling je ovim napravio jedan od najzanimljivijih poslovnih poteza u poslednjih par godina u svetu satova. Smatram da oni mogu uz pomoć svojih inženjera na pravi način da ožive ovaj sjajan brend i da nas čeka jedna lepa budućnost. Biće zanimljivo videti u kom smeru će Breitling želeti da pozicionira Universal Geneve satove. Pretpostavljam da će to biti cenovnik rang veći od 1.000 evra za osnovne modele.

izvor: Universal Geneve

CEO Breitlinga, gospodin Georges Kern rekao je da će ova dva entiteta funkcionisati zasebno i da se Breitling neće mnogo mešati u poslovanje UN-a ali neminovno je da će se u početnim fazama razvoja brenda od nule Breitling uključiti dobrano. Ne očekujem rezultate i novitete od Universal Geneve još par godina ali mislim da vredi čekati! Biće ovo jedna lepa priča.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.