Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Swiss Military Hanowa Mission XFOR 01

Sportski satovi sa crnim kućištem su uvek u potražnji ali retko kada možete biti sto posto sigurni da je kvalitet izrade PVD kućišta na visokom nivou.
(u saradnji sa S&L Jokić)

Naziv brenda nekada može da nam oda tajnu kakav se sat krije iza tog naziva. Swiss Military Hanowa ne krije svoje značenje i ponos koji visoko stoji na njihovim ciferima: crveni logo sa belim krstom podseća, sa razlogom, na zastavu Švajcarske. Njihovi satovi su odobreni od strane švajcarskih oružanih snaga i njihove konfederacije zbog svoje izdržljivosti, otpornosti i sjajnih karakteristika po veoma pristupačnoj ceni.
Ko kaže da jeda švajcarac mora biti skup da bi bio kvalitetan?

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Jedan od njihovih kvalitetnijih modela je ovaj crni PVD čelični model kome sam posvetio detaljnu recenziju na Youtube kanalu. Voleo bih više da pričam o korišćenju crnih satova i njihovoj svakodnevnoj primeni jer je to tema koju mnogi u svetu satova izbegavaju da obrade. Mnogo je pipavo i nije lako za objasniti šta je to tako privlačno u njima.

Istorija crnih satova je kratka ali već bogata. Počelo je sve sa dizajnerom Karlom Lagerfeldom koji je zatražio od Audemars Pigueta da mu oboji njegov čelični Royal Oak 5402 (slika ispod). To se smatra prvim crnim satom. Onda su usledili hrabri izleti Porche Design sa njihovim kultnim hronografima. Detaljniju istoriju i početke crnih satova objasnio sam u ovom videu.

Prvi crni sat – Royal Oak ref. 5402 koji je posedovao Karl Lagerfeld; izvor: Hodinkee

Neki bi rekli da je svet crnih satova rezervisan za luksuzne kompanije što i nije više tako. Na samim počecima to je bio komplikovan proces izrade ali sa napretkom tehnologije došli smo do trenutka u kojem i manje kompanije porizvode podjednako kvalitetne crne satove zahvaljujući pozudanom PVD procesu. Radi se o hemijskom procesu nanošenja crne boje na osnovu od čelika. Što je PVD proces pouzdaniji to je bolji rezultat u vidu kućišta koje se teže grebe.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Swiss Military Hanowa koristi odličnu tehnologiju izrade korišćenjem PVD tretmana na njihovom 316L čeliku čime je model Mission XFOR01 po ceni od 460 evra jedan od najboljih izbora među crnim satovima u ovom cenovnom rangu na tržištu danas. Radi se o satu prečnika 44mm sa debljinom od oko 13mm i safirnim staklom koje se nalazi unutar crnog bezela. Kućište je okruglog oblika sa istaknutim ispupčenjima levo i desno. Na prvi pogled rekli biste da vam je ovaj oblik poznat i ne varate se.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Ovaj model neodoljivo podseća na Hublot Big Bang Unico seriju i možemo ga smatrati alternativom po izgledu. Najsličniji detalj je ušrafljeni bezel, koji je u osnovi napravljen od čelika a presvučen je karbonskom oblogom koju drži 6 šrafova crne boje. Karbonski patern na bezelu dodaje ovom satu na agresivnom izgledu pogotovo sa crvenim detaljima koji ukrašavaju cifer.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Sportski izgled omogućen je crnim brojčanikom sa tamnim indeksima i crvenim detaljima. Dok niz kompanija koje proizvode crne satove urade detalje na ciferu u beloj boji, Swiss Military Hanowa je posvetila dodatne napore da izradi taman brojčanik. Zbog tamnih indeksa i kazaljki luminacija na ovom satu nije najbolja, prisutna je ali nedovoljno jaka. Antirefleksivno safirno staklo omogućava neometan pogled i lako očitavanje vremena na ovom satu.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Kazaljke su takođe ispunjene tamnom luminacijom a oivičene crvenom bojom dok je sekundara u potpunosti crvena, osim na svom kraju koji je crne boje da bi se stopio sa ostatkom cifera. Ipak najvažniji crveni detalj na ovom satu je disk za datum koji se nalazi tik pored indeksa 4 sa belim fontom. Da, broj 4 je iz nekog razloga urađen drugačije bez centralne šupljine za oznaku broja što mi malo upada u oči više nego što bih voleo. Disk za datum je vidljiv kroz poluskeletonizovani brojčanik. Sat pokreće kvarcni mehanizam brenda Ronda originalno švajcarska kompanija. Kalibar ima oznaku 5030D.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Kod crnih satova deo koji je najizloženiji ogrebotinama je narukvica. Swiss Military Hanowa je iz tog razloga a i zbog smanjenja troškova proizvodnje napravila XFOR01 sa silikonskim crnim kaišem koji je integrisan u čelično crno PVD kućište. Vidljive ogrebotine su svedene na minumum. Naravno, koliko god bio pouzdan PVD proces izrade crnih kućišta to ne znači da treba manje voditi računa o ovim satovima. Crne satove treba čuvati više nego ”obične” čelične satove.

izvor: Sat na Ruci Watch Media
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Sa budžetom od 500 evra izbor satova sa crnim kućištem je ograničen. Dominiraju najpoznatiji brendovi na svetu u tom rangu a Swiss Military Hanowa se pridružila odabranom društvu sa njihovim Mission XFOR01 modelom, koji je dostupan u S&L Jokić radnjama po ceni od 53.990 dinara – što je oko 460 evra.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.