Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Analiza sata koji (ne) nosi Aleksandar Vučić

Tri godine kasnije nova misterija je rođena.

Oni koji su tu od početka znaju da je prvi klip koji je proslavio Sat na Ruci onaj u kojem sam pričao o satu koji nosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To se odigralo pre tri godine i par meseci, a tada je na zglobu ruke imao Volkswagen GMT kvarcni model, koji mu je poklonio Siniša Mali, koji je sat kupio pri poseti ove fabrike a u želji da privoli više sile i prizove sreću da VW dođe u Srbiju. Taj sat je koštao oko 250 evra.

No danas je tema drugačija i znatno opasnija. Iako sam prestao da se bavim ovom tematikom nakon klipova o Milu Đukanoviću, Miloradu Dodiku, Drašku Stanivukoviću i Dritanu Abazoviću (da, o svima sam snimio video i otkrio koje satove nose) ovog puta moram da napravim izuzetak, jer se to od mene traži. Naime, pre par dana Aleksandar Vučić je objavio sliku na njegovom zvaničnom Instagram nalogu na kojem se vidi neki sat.

izvor: Instagram profil Aleksandra Vučića

Dobio sam beskonačno poruka koje sam propisno iskulirao ne želeći ponovo da prolazim kroz isto ali jutros mi je stigla slika na kojoj neki izvesni portal tvrdi da Vučić nosi sat vredan pola miliona evra. Ovaj tekst pišem jer je moj jedini zadatak edukacija. Ovaj tekst će edukovati mnoge zato ga čitajte do kraja.

Detalji o satu koji Vučić ne nosi

Na editovanoj fotografiji na kojoj je ekran podeljen na dva dela, sa jedne je predsednik Srbije a sa druge sat (hmm baš me zanima gde su ovu formu mogli ranije da vide, pitam se?!). Neka, meni nepoznata osoba ili grupa njih odredila je da na ruci Aleksandra Vučića ni manje ni više Patek Philippe ref. 3974J. Prvo bih vam objasnio o kakvom satu je reč a onda i zašto to nije sat koji Vučić nosi na slici ispod.

izvor: Instagram profil hijenailesinar

Patek Philippe ref. 3974J-001 je elegantni zlatni sat koji spada u kategoriju vintage modela i koji pripada Grand Complications sekciji brenda Patek Philippe. Ovaj model svetu je predstavljen 1989. godine u znak proslave 150 godina postojanja brenda. Proizvodio se sve do 2000. godine kada je povučen sa proizvdone linije. Nije bio u limitiranoj proizvodnji tokom 11 godina proizvodnje, ali je opet proizveden veoma mali broj satova pod ovom referencom zbog njegove kompleksnosti.

Patek Philippe ref. 3974J; izvor: Antiquorum

Prečnik ovog sata je 36mm, debljina svega 12mm što je zaista mala visina kućišta za sat koji poseduje dve izvanredne komplikacije u mehanizmu. Pored osnovne funkcije prikaza vremena 3974J ima u sebi perpetulalni kalendar (večni kalendar) i minut repeticiju. Prva funkcija je objašnjenja u tekstu koji je linkovan a označava mehanički kalendar sa prikazom dana u nedelji, datuma u mesecu, mesec i godinu (da li je prestupna ili ne) a druga funckija označava mogućnost sata da vam kaže koliko je sati bez da gledate na njega.

Patek Philippe ref. 3974J; izvor: Internet

Pritiskom na dogma sa leve strane kućišta gongovi u mehanizmu će otkucati tačno vreme. Mehanizam koji ovo sve omogućuje je automatski kalibar R 27 Q kućne radinosti sa 22k zlatnim mikrorotorom koji radi na 21.600 vibracija po času i ima rezervu od 48h. Naslednici reference 3974J danas kao što su ref. 5073, 5074, 5374 koriste isti ovaj mehanizam i predstavljaju sam vrh časovničarkog umeća. Cena modela za koji su neki rekli da Vučić nosi na aukcijama se danas zaista kreće od 400.000 do 600.000 evra. Cena varira u zavisnosti od materijala u kojem je sat proizveden kao i koji brojčanik se nalazi na njemu.

Patek Philippe ref. 3974 R prodat na aukciji 2020. godine za 650.000 evra. Danas je procenjena vrednost ovog modela preko oko milion evra; izvor: CollectorSquare

Zašto ovo nije sat koji Vučić nosi?

Jednostavno je. Počeću od dimenzije koja je i više nego uočljiva. Na zglobu ruke predsednika Srbije se vidi sat prečnika ne manjeg od 40mm, dok je 3974J sat od jedva 36mm. Imajte na umu da je Vučić visok 199cm što znači da ima znantno veći zglob od prosečnog što dalje znači da je sat na njegovoj ruci prečnika većeg od 40mm, rekao bih bar 42mm. Patek Philippe i prečnik od 42mm pre 2000. godine? Smešno je i zapitati se postojili nešto slično.

izvor: Sat na Ruci Instagram profil

Druga stvar je materijal kućišta. Očigledno je da se ne radi o zlatnom satu na njegovom zglobu. Moguće je da od belog zlata ali od žutog nije sigurno. Pređimo na detalj koji se vidi na njegovoj ruci a to je deo kućišta na kojem je krunica na poziciji 3. Debljina ućišta prevazilazi 12mm debljine koliko ima 3974J i razdaljina iznad krunice do vrha kristala je neproporcionalno velika za neki Patekov model. Kod njih je sve savršeno simetrično i zbog toga su broj 1!

Lugovi na Vučićevom satu su predugački, izduženi i ne uklapaju u simetriju kućišta kakvu Patek ima. Suvišno je i govoriti o detaljima na koje Patek Philippe troši godine i godine. Na kraju je tu brojčanik koji ne poseduje osnovne perpetualne podbrojčanike, što se može uočiti jednostavnim uveličanjem slike. Štaviše primetićete crnu mrlju na vrhu brojčanika koja sigurno nije logo brenda PP. Potpisani brojčanici su retki a pogotovo sa nečim ovako loše urađenim.

Slične ”mrlje” sam do sada viđao na satovima koje je su poklanjani u staroj Jugoslaviji. Na cifere su naknadno stavljeni logoi određenih kompanija, saveza ili sindikata. Jedan veoma sličan trag na ciferu ostavio je Fudbalski Savez Jugoslavije koji je Siniši Mihajloviću poklonio sat u godini u kojoj je on proglašen najboljim jugoslevenskim igračem. Inače taj sat možete videti u muzejskoj postavci privatnih stvari Siniše Mihajlovića u Beogradu. Nadam se da je postavka i dalje aktuelna.

sat koji je na poklon od FSJ dobio Siniša Mihajlović; izvor: Sportal.rs
Oblik i veličina ”mrlje” je skoro ista kao kod Vučićevog sata te je moguće da je isti dobio na poklon nekog saveza ili sindikata Republike Srbije

Koji sat nosi Vučić?

Ovo će ostati nepoznanica. Iz priloženih detalja i činjenica koje sam izložio rekao bih da se uopše ne radi o nekom luksuznom satu koji košta par desetina hiljada evra, a kamoli par stotina hiljada. Ostaće misterija jer je slika loše rezolucije i nije moguće tačno utvrditi brend i model, ali na osnovu dosadašnjeg iskustva, onako na prvu loptu, ovo ne deluje ništa impozantno.

Pretpostavljam da se radi o poklonu od nekog državnika, domaćeg saveza ili sindikata u znak zahvalnosti za postignute rezultate. Političari najčešće satove dobijaju, a ne kupuju. Naravno uvek postoji taj 1% (u ovom slučaju i više od 1) da grešim. Da li sam u pravu ili u krivu saznaćemo jedino ako predsednik Republike Srbije sam odluči da progovori na ovu temu, ali nakon mog teksta u kojem demantujem gluposti verujem da neće imati potrebe za tim i da neće reći koji sat nosi.

Ukoliko ste nekada sreli sličan sat slobodno nam javite putem mejla marketing@satnaruci.com!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.