Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Audemars Piguet NIJE samo Royal Oak

Novi ReMaster 02 pokucao je na vrata kritičara politike Audemarars Pigueta…

…među kojima sam i ja. Audemars Piguet je jedan od najboljih brendova na svetu ali politika izbacivanja novih Royal Oak modela zapostavljajući ostale satove koje proizvode dovela je do povećanog broja kritika upućenih ovom brendu poslednjih par godina. Ali ni taj Royal Oak ne može da im se ospori jer su svi noviteti za prethodnih 5 godina bili sjajni, izuzetni a kolabroacije sa poznatim ličnostima najbolje koje je svet satova video (John Meyer i/ili Travis Scott).

izvor: Audemars Piguet

Danas je svetu predstavljen novi Audemars piguet oznake (Re)Master 02. Pre nego vam ga predstavim moram reći da potez u kome se iskopava vintage AP i stavlja u savremenu konotaciju, kao u slučaju ovog noviteta, ima savršenog smisla. Za one koji ne poznaju dovoljno istorijat Audemars Pigueta evo kratke informacije – u vreme 60-ih i 70-ih godina prošlog veka AP je uz Piaget i Cartier izrađivao najbolje elegantne satove bez komplikacija (jer Patek je izrađivao ono najbolje ali sa komplikacijama), a pre svega one sa sjajnim kamenim ciferima i/ili integrisanim zlatnim narukvicama i pregršt dijamanata na ciferu i bezelu.

izvor: The Watch Collectors
izvor: Sothebys Europe/New York Times

Imajući to u vidu kompanije poput Audemars Pigueta imaju savršenu priliku da zakopaju u arhivu i da redizajniraju vintage modele, prilagode ih potrebama savremenog kupca i ponude nešto veoma drugačije od onoga što je Royal Oak. Tako je nastao novi/stari ReMaster 02 inspirisan vintage referencom 5159BA.

izvor: Tatler Asia

U prilog komentaru da su ReMaster 02 prilagodili savremenom kupcu ide veličina novog modela koja iznosi 41mm sa 9.7mm debljine kućišta u poređenju sa vintage referencom 5159BA (slika iznad) koja je bila velika svega 27mm i proizvedena u samo 7 primeraka. Audemars Piguet je kućište novog modela proizveo u roze zlatu za njih karakterističnom kao Sand Gold sa veoma izraženim oštrim ivicama a pre svega veoma nekarakterističnog oblika za savremene satove.

izvor: Audemars Piguet

Pravougaoni oblik kućišta nije ”napravio problem” časovničarima da u ovaj sat spakuju automatski kalibar oznake 7129 koji radi na 4Hz i obezbeđuje rezervu rada od 52h. Ovaj mehanizam visok svega 2.8mm viđen je 2022. godine u okviru Royal Oak Jumbo Extra-Thin modela te je predstavljao savršen izbor za novo kućište za ReMaster 02, naravno uz male izmene koje je morao da pretrpi.

izvor: Audemars Piguet

Cena predstavljenog noviteta iznosi 43.610 evra i biće dostupan u svega 250 primeraka.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.