Menu
satnaruci.jpg
Autor: Marija Đurković

Gentin dizajn novog doba, Credor Locomotive

U okrilju višedecenijske slave, otjelotvorenje utopijske ideologije tvorca “Tri časovničarske krune”, dostiže svoju konačnicu u velelepno sazdanoj vintage inovaciji modernog doba, upoznajte časovničarski raritet, titanijumski dragulj, Credor Locomotive!

Fikcija predstavlja kreiranje sopstvenog svijeta, ili pak stvaranje njegovog novog viđenja najčešće kroz prisustvo imaginarnih stvari, likova ili pak događaja, spajanje nespojivih vremena, objedinjenje oksimoronskih teza čiji odveć kompleksan produkt okončava svoje bivstvovanje kroz presječenu nit Damoklovog mača oštrice realnosti. Predstavljamo vam časovničarsku fikciju, koja to više nije. Predstavljamo vam objedinjenje prošlosti i sadašnjosti kroz otkucaj trena mjerenog Gentinim umom, predstavljamo vam Credor Locomotive 50th Anniversary!

izvor: Credor

Kompanija koja je jedna od “tihih” tvoraca časovnika, koji su zadržali svoju suštinsku bit i formu, a koja je obgrljena svojevrsnim velom tajnosti, jeste Credor. Naziv brenda nastao je od francuske riječi Crete d’Or, što bi značilo “zlatni vrhunac”. Logo brenda, predstavlja tri planine koje se uzdižu ka tri zvijezde na nebu. Sam brend postiže svoj “zlatni vrhunac” prezentujući nam model koji je dizajnirao sam Gerald Genta! Osvrnimo se ukratko samom istorijatu ovog posve interesantnog časovničarskog brenda. Seiko 1970-ih godina na tržište plasira visokokvalitetne modele urađene od plemenitih materijala, načešće od punog zlata, koji su se nalazili u rijetkim katalozioma koji su posjedovali posebni dileri, nalazili su se modeli prepoznatljivi pod nazivom Credor.

Prvi Credor katalog, pronađen je 1975. godine, unutar istog bili su vrhunski luksuzni satovi pod nazivom Seiko Credor Quartz, Credor je potpunosti asimilovan u Seiko, te nije moglo doći do pojmljivanja posebnog izdvanjanja luksuzne serije kao zasebnog brenda, te Credor ostaje upravo to, luksuzna linija Seika. Danas vam prezentujemo glamurozni sportski sat koji je dizajniran od strane Geralda Gente! Riječ je o klasičnom Gentinom dizajnu ustaljene autentičnosti samo Genti svojstvene. Integrisana narukvica ugaonog dizajna, šestougaono kućište blago zaobljenog oblika, krunica na bočnoj strani, visokosjajni “zračni” cifer, Pasha de Cartier ideološki uski lugovi, sve je ono što krasi autentičnost sata dizajniranog u 1970-im.

Narukvica koja je integrisana, potpuno remeti modernu koncepciju integrisanosti iste na kućište, tu svakako vidimo očigledan uticaj vintage pojma integracije koji je tada bio karakterističan za Gentine produkte. Uporedivši dizajn Credor Lokomotive sa Royal Oak ili pak Nautilus satom, odveć lako uočavamo razlike u pojmu “integracija” koje su bile zastupljene tada, te protekom evolucije satnih tvorenja danas. Sat je napravljen u titanijumu visokog intenziteta, promjer kućišta iznosi 38.8 mm, a debljina 8.9 mm. Sličnost narukvice sa Royal Oak dizajnom, neporeciva je, imamo neodoljivo slične brušene površine, oblik linkova, ali ne i pomenutu integraciju uz kućište.

izvor: Credor

Na okviru šestougaonog hexagonal kućišta nalaze se diskretni šrafovi koji ga pričvršćuju za ostatak istog. Unutar titanijumskog “srca” sata, nalazi se brojčanik radijalne teksture tamno sive boje, koji posjeduje preko 1600 linija. Indeksi su izduženog sportskog štapićastog oblika, kao i same kazaljke, te posjeduju luminiscentnu funkciju, otvor za datum bijele pozadine smješten je na poziciji tri. Sat pokreće automatski mehanizam kalibra Credor CR01 (za razliku od originala koji je posjedovao kvaricni), frekvencije je 28 800 VpH ondosno 4 Hz, a rezerva seže do 45 časova. Vodootpornost ovog sportskog sata iznosi 100 m.

Predstavljeni novitet limitiranog je izdanja na 300 primjeraka, a cijena modela iznosi 12 000 USD, prodaja plasiranih satova otpočinje u avgustu. A sada se osvrnimo ka najzanimljivijim podacima o nastanku ovog brenda. Vrhunac Seika, Credor pojavljuje se pomenute 1974. godine, da bi 1980. godine plasirao svoj prvi model sa logom planine sa tri vrha, urađen u dijamantima cjelokupne vrijednosti preko 1 000 000 USD. Credor nastavlja svoju smjelu putanju, eksperimentišući sa brojnim esktravagantnim dizajnima koji bi zapravo i zaživjeli u obliku Seikovog slobodoumlja, koji za sam brend (niti Grand Seiko) nije bio karakterističan.

Opštepoznata je saradnja Geralda Gente sa Seikom, brendom koji je produkovao brojne revolucije unutar časovničarske planete, te je proizveo istinske sukobe i podjele Švajcarskih i Japanskih satova, nastupila je kvarcna kriza produkovana Japanskim djelovanjem, koje je rezultovalo utihnuće Švajcarske satne industrije. Uprkos tome Genta nastavlja svoju saradnju sa Seikom, boraveći u Japanu ostvaruje kooperaciju sa njegovim dizajnerskim timom, te stvara i samu Credor Lokomotivu kao jedan od najpoznatijih produkata ostvarenih u saradnji sa japanskim časovničarima. Gentin um bio je fikcija, bajka čijim protagonistima pristupamo posmatrajući njegovu “djecu” dizajne koje je kreirao umom, a život im udahnjivao ljubavlju.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.