Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Chopard Mille Miglia: Priča o eleganciji i izdržljivosti

Limitirani Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono !
(U saradnji sa Maestro Jewelers)

Za one koji neprestano teže brzini, postoje određene staze i trke širom svijeta koje bude pravo poštovanje. Među njima se izdvajaju imena poput Pariz-Dakar, Le Man i naravno, Mille Miglia. Svaka od ovih trka ima svoj jedinstveni šarm i izazove, privlačeći vozače i gledaoce podjednako. Pariz-Dakar nudi uzbuđenje avanture van asfalta, dok Le Man 24 zahtijeva izdržljivost i preciznost. Nasuprot tome, Mille Miglia nas vodi u zlatno doba trka na otvorenim putevima, gdje oldtajmeri i slikoviti pejzaži postaju saputnici na epskom putovanju od 1000 milja. To nije samo trka; to je svjedočanstvo ljudske inventivnosti, proslava elegancije i brzine, i pravo utelovljenje trkačkih legendi.

Mille Miglia by Alan Fearnley

Mille Miglia, poznata i kao “Hiljadu Milja” na italijanskom, predstavlja legendarnu trku izdržljivosti koja se prvi put održala 1927. godine u Italiji. Ova trka, dugačka oko 1000 milja, vodila je vozače od Breše do Rima i nazad, prelazeći slikovite pejzaže i opasne puteve. Brzo je stekla reputaciju kao jedan od najizazovnijih i najprestižnih događaja u svijetu automobilizma.

Najslavnija godina za Mille Miglia bila je 1955. kada je legendarni vozač Stirling Moss završio trku za nešto više od 10 sati, postavši tako najbrži vozač u istoriji Mille Miglia sa prosečnom brzinom od gotovo 160 km/h, što će ostati neoborivi rekord, jer je ubrzo trka zabranjena zbog prevelikih rizika.

Originalna trka prekinuta je 1957. godine nakon tragičnog incidenta koji je odnio živote 11 osoba. Ovo je moglo da dovede do završetka Mille Miglia kao takmičenja, ali strastveni zaljubljenici u klasične automobile i trke nisu dozvolili da se legenda ugasi.

Tačno 30 godina kasnije Mille Miglia je ponovo oživjela, ali ovoga puta sa promijenjenim pravilima. Samo su vintage automobili koji su prethodno učestvovali ili bili registrovani za originalne trke između 1927. i 1957. godine bili pozvani da učestvuju u ovom reliju. Ovo je obnovilo strast prema trci i privuklo zaljubljenike u klasične automobile iz cijelog sveta.

izvor: 1000 Miglia official

U 1988. godini, Chopard je postao zvanični sponzor i časovničar ovog legendarnog događaja. Ova saradnja označila je početak dugog i cijenjenog odnosa između Choparda i Mille Miglia.

Odluka brenda Chopard da se udruže sa Mille Miglia nije bila samo marketinška strategija, već i proslava zajedničkih vrijednosti. Svijet preciznog vremenskog mjerenja u automobilizmu odražavao je Chopardovu posvećenost stvaranju prefinjenih i preciznih alata. Osim toga, elegancija i stil Mille Miglia bili su sinonim za Chopardovu posvećenost izradi satova koji spajaju sofisticiranost sa preciznim inženjeringom.

Mille Miglia štoperica

Partnerstvo između Choparda i Mille Miglia predstavlja jedno od najdugoročnijih i najcjenjenijih partnerstava u svetu automobilističkog i horološkog luksuza. Od 1988. godine, Chopard je bio zvanični sponzor i časovničar Mille Miglia trke, čineći ovu saradnju trajnom i neizmjerno uspješnom. Ovo partnerstvo je simbol posvećenosti Choparda klasičnim automobilima, izdržljivosti i preciznosti, a Chopard Mille Miglia kolekcija satova postala je kultna među entuzijastima. Ova dugogodišnja saradnja odražava i dijeli vrijednosti oba brenda, čineći je ne samo dugovječnom već i jednom od najprepoznatljivijih sponzorstava u svijetu automobilizma.

Prvi modeli u kolekciji Mille Miglia prikazivali su različite dizajnerske elemente koji podsećaju na vintage automobile. Brojčanici su imali trkačke pruge, a kaiševi su često bili izrađeni od kože, podsjećajući na unutrašnjost klasičnih automobila dok su kućišta samim svojim oblicima oponašala elegantne krivine karoserija klasičnih automobila.

Poster Chopard Mille Miglia iz 1989 godine

Tokom godina, kolekcija Chopard Mille Miglia evoluirala je, uključujući nove materijale, napredne komplikacije i cutting-edge tehnologiju. Brend je nastavio da odaje počast svijetu automobilizma, istovremeno uvodeći modernost u svoje satove. Hronografi su postali istaknuti dio kolekcije, odražavajući preciznost potrebnu za trke. Kolekcija Mille Miglia proširila se i na limitirana izdanja inspirisana određenim modelima automobila, značajnim trenucima u istoriji trke i saradnjama sa priznatim proizvođačima automobila.

Danas, Chopard Mille Miglia kolekcija predstavlja savršenu mješavinu tradicije, elegancije i inovacije. Satovi imaju impresivne mehanizme sa COSC sertifikovanim hronometarskim tačnostima, obezbjeđujući izuzetne performanse mjerenja vremena.

Najpoznatije serije u okviru ove kolekcije uključuju Mille Miglia Classic Chronograph i Mille Miglia GTS. U partnerstvu sa Maestro Jewelers, predstavljamo vam prelijepi Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono

Kao što smo rekli u opširnom uvodu, Chopard je vjerni je partner i zvanični mjerač vremena legendarne italijanske trke oldtajmera, Mille Miglia. Svake godine, ovaj ugledni brend lansira bar jedan limitirani Mille Miglia model, ali prelijepo remek-djelo je limitirani model iz 2020. godine: Mille Miglia GTS Azzurro Chrono. Naziv ovog modela dolazi od italijanske reči za plavo, “Azzurro,” i inspirisan je dubokim plavetnilom mora.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Kako azurno plava boja dominira ovim modelom, započet ćemo sa brojčanikom kao glavnim elementom ovog prelijepog modela. Brojčanik Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono zrači svojom prepoznatljivom plavom nijansom i satenskom završnicom.

Na poziciji 6 nalazi se 12-časovni hronografski registar, dok se iznad njega na poziciji 12 nalazi 30-minutni hronografski registar. Oba podbrojčanika imaju “snailed” šaru sa glatkim centralnim krugom u sredini. Treći podbrojčanik se nalazi na poziciji 9 i u pitanju je podbrojčanik sekundare. Na poziciji broj tri se nalazi prozor za datum koji je uokviren crvenim logom trke, čuvenom strelicom Mille Miglia.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Dodatni kontrast plavoj boji brojčanika daju i male kazaljke na podbrojčanicima i vrh kazaljke hronografa koji su takođe urađeni u crvenoj boji koja odgovra Mille Miglia logu. Kazaljke i indeksi su vrlo sjajni, krasi ih rodijumski sjaj i ispunjene su luminacijom Super-LumiNova. Ovakva kombinacija pravi odličan kontrast plavom ciferu čime doprinosi vrlo jasnoj čitljivosti vremena.

GTS Azzurro Chrono dolazi u kućištu prečnika 44 mm, što mu dodaje vrlo robusan izgled, a opet ostaje udoban za nošenje, najviše zahvaljujući kratkim lugovima. Lug to lug visina ovog modela iznosi 50mm što je vrlo svedeno kada se uporedi sa širinom kućišta. Završna obrada kućišta rađena je kombinovanom metodom satenskog brušenja i poliranja do visokog sjaja.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Omaž vintage automobilima vidljiv je na krunici ovog modela gde se nalazi gravura trokrakog volana kakav se nalazi u automobilima koji učestvuju u trci Mille Miglia. Još jedan detalj koji je zaštitni znak Chopardovih Mille Miglia hronografa jesu i mushroom-type pušeri. (prim. autora mushroom = gljiva)

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Sa prednje strane kućište je zatvoreno safirnim kristalom sa antirefleksivnim premazom koji omogućava perfektnu čitljivost. Oko safirnog stakla nalazi se bezel aluminijskim insertom odgovarajuće plave boje i tahimetrijskom skalom, nezaobilazni dio racing tool satova.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Sa zadnje strane kućište je zatvoreno neprozirnim čeličnim poklopcom (bez uvida u mehanizam). Iako poklopac kućišta ne dozvoljava pogled u mehanizam koji pokreće ovaj prelijepi model, Chopard je poleđinu kućišta ukrasio savršeno. Na poklopcu kućišta nalazi se šara racing zastavice sa logom trke 1000 Miglia u poznatoj strelici, dok se iznad ovog ukrasa nalazi natpis maršute trke “Brescia > Roma > Brescia”. Ispod ukrasa navedena je oznaka limitiranog modela uz broj serije od ukupno 750 komada.
Čelični poklopac kućišta je zatvoren šarafima za kućište čime omogućava vodonepropusnost od 100 metara što je više nego dovoljno za ovaj tip sata.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Koliko pažnje je posvećeno detaljima ovog modela, najviše se ogleda u kaišu koji nosi ovaj sat. Kaiš je izrađen od plave kože sa jasnim rupičastim dizajnom koji je postao zaštitni znak racing tool satova. Najveća prednost jeste podstava kaiša koja je urađena od kaučuka identične plave boje sa reljefnim brazdama koje imitiraju šaru gume/točka automobila koji učestvuju u Mille Miglia trci. Podstava od kaučuka osim što je vizuelni omaž automobilima, ujedno je i vrlo praktična jer štiti kožu kaiša od vlažnosti i znoja prilikom nošenja.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono pokreće hronografski mehanizam sa automatskim navijanjem. U pitanju je mehanizam baziran na čuvenom Valjoux 7750 hronografu koji radi na 28.800 vibracija na sat (4 Hz) ima rezervu snage od 48 sati. Valjoux 7750 je jedan od najpoznatijih automatskih hronografa na svijetu i o njemu ne treba mnogo govoriti. Zahvaljujući svojoj dugoj istoriji i izdržljivosti, Valjoux 7750 je omiljen među proizvođačima satova i koristi ga veliki broj proizvođača. Chopard je ovaj mehanizam dodatno unaprijedio i sertifikovao kao hronometar od strane COSC-a, pružajući na taj način dodatno uvjerenje u tačnost ovog kalibra.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono ne samo što precizno pokazuje vrijeme i nudi visokokvalitetnu hronografsku funkcionalnost, već se takođe izdvaja svojim pažljivo dizajniranim detaljima. Ovaj sat nosi duh čuvene trke Mille Miglia, podjednako privlačeći zaljubljenike u oldtajmere i trke, kao i ljubitelje horologije. Njegova plava nijansa podsjeća na plavetnilo mora i savršeno se uklapa sa različitim stilovima odijevanja – od opuštenih kombinacija do elegantnih odijela. Ovaj model je više od vremenskog uređaja – on je priča o jedinstvenom sjedinjenju stila i funkcionalnosti.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Chopard Mille Miglia GTS Azzurro Chrono je limitirani model na 750 primjeraka i trenutno se može pronaći u Maestro Jewelers po cijeni od 9.200 EUR.

OSNOVNO:

Brend: Chopard
Model: Mille Miglia GTS Azzurro Chrono
Tip: Sportski/racing
Materijal kućišta: Čelik
Narukvica: kožni kaiš
Prečnik: 44mm
Debljina: 13,8mm
Cifer: plavi sunburst
Tip stakla: Safirno
Vodootpornost: 100m

MEHANIZAM:

Kalibar: baziran na Valjoux 7750 hronograf sa dodatnom COSC sertifikacijom
Funkcija: Analogno vreme; Hronograf; Datum
Rezerva snage: 48h
Način pogonjenja/navijanja: Automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: Maestro Jewelers
Cijena: 9.200 EUR

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.