Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Certina DS-7: Elegancija u sportskim satovima

Certina je predstavila kolekciju DS-7: blago osvježenje modela sa integrisanim narukvicama

Sportski satovi sa integrisanim narukvicama su zauzeli tržište u poslednjih nekoliko godina i postali nezaobilazan trend. Iako ovaj dizajn nije nov, ponovno je postao popularan i vraća nas u ere sedamdesetih godina kada su ovi satovi prvi put osvojili svijet. Tissot PRX je nedvosmisleno trendsetter (prim. autora: onaj koji je postavio trendove) ovog tržišta, ponudivši širok spektar boja brojčanika, veličina i opcija mehanizama po pristupačnim cijenama. Kažem da je Tissot trendsetter uz napomenu da Nautilus i Royal Oak nisam ovdje pomenuo, jer su ta dva modela ipak jedna posebna dimenzija.

Bezvremenski klasik

Međutim, Tissot nije usamljen u želji da oživi ovaj vintage trend, mnogi drugi proizvođači su predstavili svoje verzije sportskih satova sa integrisanim narukvicama u raznim cjenovnim kategorijama, pa smo tako imali priliku da vidimo Citizen Tsuyosu, Christopher Ward Twelve o kojem je pisao kolega Dušan, Nivadu F77, Seiko Astron, IWC Ingenieur Automatic 40 i mnoge druge. Sada je Certina, još jedan član Swatch Grupe, spremna da podeli svoju viziju sportskog sata sa integrisanom narukvicom – elegantnog i pristupačnog sa sada već poznatim automatskim mehanizmom Grupacije. Upoznajte novu kolekciju Certina DS-7 Powermatic 80.

Uvođenjem kolekcije DS-7, Certina se uključuje u igru na tržištu pristupačnih sportskih satova sa integrisanim narukvicama, igrajući na sigurno sa okruglim kućištem, izdignutim bezelom, sportsko/elegantnim dizajnom i narukvicom koja prati linije kućišta. Jednostavno, elegantno i efikasno.

izvor: Certina official

Iako smo već istraživali svijet Certine, vrijedno je podsjetiti se na njen fascinantan put. Certina je svoje korijene postavila davne 1888. godine kao proizvođač mehanizama i dijelova za časovnike. Prvi potpuni časovnici, tada poznati kao Grana, izašli su iz njihovih radionica 1906. godine, a brend je službeno registrovan pod imenom Certina od 1939. godine. Njihov značajan uspon na tržištu i poslovni prosperitet otpočeli su krajem 1950-ih sa lansiranjem revolucionarnog DS (Double Security) koncepta, koji je predstavljao prekretnicu u časovničarstvu, obezbjeđujući dosad neviđeni nivo sigurnosti za časovnike i mehanizme.
Certina je u novoj DS-7 kolekciji predstavila dvije serije Powermatic 80 i kvarcni hronograf.

izvor: Certina official

Certina DS-7 Powermatic 80, zvijezda nove kolekcije, možda nije revolucionaran za ovu kategoriju, ali ima sve potrebne sastojke za dobar recept. Kućište, za razliku od mnogih konkurenata, ima zaobljen i manje oštar izgled od PRX-a, sa prečnikom od 39 mm i prilično tankim kućištem malo ispod 10 mm.

Iako je upoređivanje sa PRX neizbježno, jer dolazi iz iste grupacije, koristi isti mehanizam, i Tissot je ponovo oživio ovaj dizajn iz 70-ih, ipak DS-7 je dovoljno različit da se izbjegne zabuna. Certina DS-7 ima svedenije, elegantnije kućište koje je manje oštro i deluje laganije na ruci. Narukvica je takođe tanja i uža na spoju sa kućištem, što čini sat više okruglim i pravi se veći kontrast u dimenzijama kućišta i narukvice. Certina je takođe dodala i čuvare krunice koje daju moderan i sportski dodir ukupnom dizajnu ovog modela. (Lično mi se dizajn PRX-a više sviđa, ali o ukusima se ne raspravlja).

Kućište je sa prednje i zadnje strane zatvoreno safirnim staklom i ima krunicu sa push/pull DS sistemom što omogućuje vodootpornost do 100 metara.

Model kojem predviđamo najveći uspijeh: izvor: Certina official

Kao što su kućište i narukvica, brojčanici Certina DS-7 Powermatic 80 su suptilniji i modernijeg izgleda. Većina proizvođača je modele sa integrisanom narukvicom kombinovala sa reljefnim brojčanicima, ali Certina se ovdje opredjelila za svedenije “glatke” brojčanike sa sunburst efektom (slično kao Tsuyosa).

Certina DS-7 je Powermatic 80 kolekciju predstavila sa šest referenci, sa različitim bojama uključujući i jednu verziju od titanijuma.

izvor: Certina official

Prvi i očekivano najprodavaniji model će biti verzija sa čeličnim kućištem i tirkiznim brojčanikom. (Zvat ćemo ga Tiffany). Zatim imamo zelene i crne verzije brojčanika koje takođe dolaze sa čeličnim kućištem i narukvicom, ali sa srednjim linkom koji je urađen sa tamnim PVD premazom i kontrastnim odstojnikom (chapter ring). Model sa srebrnim brojčanikom ima dvobojnu (two-tone) konfiguraciju, sa čeličnim kućištem i narukvicom sa PVD zlatnim detaljima. Iz Certine nisu bježali ni od malo ekstravagancije, te je predstavljena i verzija koja dolazi u potpuno zlatnoj PVD izvedbi, sa zlatnim brojčanikom. Na kraju, “najskuplji” model dolazi sa titanijumskim kućištem i narukvicom i kraljevsko plavim brojčanikom.

Powermatic 80 modeli: izvor: Certina official

Svi modeli dolaze sa narukvicom sa brzim otpuštanjem (quick release) i leptir kopčom. Nisam ljubitelj leptir kopče i draža bi mi bila preklopna push kopča kao na Certina DS First modelima.

Ispod safirnog poklopca sa zadnje strane nalazi se dobro poznati Powermatic 80 mehanizam, evolucija klasičnog ETA 2824. Ovaj modernizovani kalibar ima sporiju frekvenciju (3Hz), antimagnetnu Nivachron balansnu oprugu i povećanu rezervu snage od 80 sati. Certina koristi Powermatic 80, verziju ETA C07.611 sa 25 rubina i bez plastičnih dijelova (prim. autora: kontroverza koja prati Powermatic 80 i upotrebu sintetičkih/plastičnih dijelova u mehanizmu).

izvor: Certina official

Pored modela Powermatic 80 Certina je predstavila i četiri modela DS-7 Chronograph. Ovi modeli predstavljeni sa kvarcnim mehanizmom i hronograf funkcijom. Strukturalno su primjetno veći od automatskih modela, sa prečnikom kućišta od 41mm, ali zadržavaju istu osnovnu formu i dizajn uz dodatak tahimetrijske skale na bezelu.

izvor: Certina official

U ovoj kolekciji predstavljena su četiri modela, svaki sa različitim bojama brojčanika i završnim materijalima kućišta. Standardna verzija je urađena u čeliku sa crnim brojčanikom i crnim PVD premazom na bezelu i srednjem linku narukvice. Tu je i two tone varijanta koja je gotovo identična Powermatic 80 two tone modelu sa kobinacijom čelik zlato boje. Takođe i u hronograf izvedbi je predstavljen model od titaniuma, ali ovdje sa gradient plavim brojčanikom. I na kraju i potpuno crni PVD model, koji dolazi na tekstilnom kaišu.

Chronograph modeli; izvor: Certina official

Certina DC-7 Chronograph pokreće kvarcni PrecidriveTM mehanizam sa funkcijom štoperice. Tri podbrojčanika su na pozicijama 10, 2 i 6 časova i imaju funkcije 30-minutnog mjerenja, 12-časovnog mjerenja, malu sekundaru i datum na pozicji 4. Za razliku od Powermatic 80 modela kvarcna verzija ima poklopac kućišta od nehrđajućeg čelika sa reljefnom kornjačom, zaštitnim znakom Certina DS.

izvor: Certina official

Novi Certina DS-7 su dostupni u prodaji sa cijenama koje variraju od modela do modela i kreću se u rasponu od 600 do 900 Eura. Dok Tissot PRX ostaje vodeći model Swatch Grupe u kategoriji pristupačnih satova sa integrisanim narukvicama, DS-7 donosi kompaktniju, malo elegantniju interpretaciju ovog koncepta koja će privući pažnju onih koji traže diskretan i lakše nosiv sat.
Za više informacija i detaljne cijene posjetite zvaničnu Certina stranicu certina.com.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.