Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Tick-Tock na ekranu: Satovi u svijetu omiljenih sitkoma – 2. dio

Dva i po muškarca (Two and a Half Men)

Nastavljamo s uzbudljivim putovanjem kroz svijet televizijskih likova i njihovih satova. U ovom nastavku serijala, usmjereni smo prema još jednoj kultnoj sitcom seriji – “Dva i po muškarca“. Ovaj put ćemo zaviriti u svijet satova koje su nosili neki od nezaboravnih likova iz ove serije.

“Dva i po muškarca” (Two and a Half Men) je humoristična serija koja prati neobičan život dva brata, različitih koliko Rolex i Casio (ne citiram Shakiru). Alan Harper, razvedeni otac doseljava se kod svog neukrotivog i hedonističkog brata Charlija Harpera te kroz seriju pratimo dinamični svakodnevni život pun urnebesnih trenutaka koje ovi likovi doživljavaju.

Warner Bros. Television official

Charlie Harper, neukrotivi muzičar i ženskaroš, predstavlja srce humora u seriji “Dva i po muškarca”. Njegov hedonistički životni stil, nepresušna opsesija ženama i opušteni pristup odgovornostima čine ga nezaboravnim likom. Kroz seriju, pratimo Charliejeve urnebesne avanture, koje uključuju komične situacije sa bivšim ljubavnicama i stalne pokušaje izbegavanja bilo kakvih ozbiljnih obaveza. U skladu s njegovim životnim stilom, Charlie je nosio Rolex Yacht-Master u čeliku s bezelom od platine referentne oznake 16622. Ovaj sportsko elegantni sat trenutno je dostupan po cijeni od 10.000 EUR.

Warner Bros. Television official

Alan Harper, suprotnost svog neukrotivog i hedonističkog brata Charlieja u seriji “Dva i po muškarca”, izdvaja se po svojoj prizemnosti, ali i po poznatom škrtarenju. Alan često upada u humoristične situacije zbog svojih financijskih izazova i nevoljnosti prema promjenama. Njegova škrtost dodatno oblikuje njegov karakter, dodajući sloj humora i autentičnosti njegovim životnim peripetijama.

U skladu sa svojim poznatim ’’rasipništvom’’ Alan nosi Timex i Casio satove uz dva izuzetka.
U jednoj od epizoda Alan od starije ljubavnice Norme (Charlieve komšinice) dobija izuzetno luksuzan platinasti Rolex Day-Date Masterpiece Pearlmaster referentne oznake 18946. Ovaj skupocjeni sat se, međutim, pojavljuje samo jednom, i to u devetoj epizodi treće sezone, čineći ga prolaznim trenutkom raskoši u Alanovom svijetu. Cijena Rolex Day-Date Masterpiece Pearlmaster 18946 se kreće oko 50.000,00 EUR.

Warner Bros. Television official

Drugi značajan horološki trenutak dešava se kada Alan dobija poklon od svoje majke Evelyn u 20. epizodi šeste sezone. Ovoga puta, Alan je obradovan crnim Submariner modelom 16610 iz Rolexove kolekcije. Ova epizoda nosi naziv “Hello, I am Alan Cousteau“, čime se odaje počast čuvenom okeanografu Jacques-Yves Cousteauu. Ovo iznenađujuće odstupanje od Alanovih običaja dodatno obogaćuje priču i pruža gledaocima uvid u različite aspekte njegovog karaktera.

Warner Bros. Television official

Walden Schmidt, kojeg glumi Ashton Kutcher, uveden je kao zamjena za nezamenjivog Charlieja Harpera. Walden unosi modernu notu u dinamično okruženje Harperovih. Tačno je da je u početku dolazak Ashtona Kutchera kao zamjene za Charlieja Harpera izazvao mnogo kontroverzi i sumnji. Međutim, Ashton Kutcher je svojim talentom i specifičnim stilom uspio da osvoji publiku i odigra ključnu ulogu u produžavanju popularnosti serije, čime je nastavila svoj uspjeh dodatne tri sezone.

Na početku Walden Schmidt se predstavlja kao netipičan štreber koji nije spreman prihvatiti promjene koje su mu se dogodile u životu. Ova slika Waldena se savršeno manifestuje kroz njegov izbor sata, Walden nosi Pebble smartwatch. Pebble je bio brend pametnih satova koji je stekao popularnost u ranim godinama razvoja pametnih uređaja.

Warner Bros. Television official

Međutim kasnije tokom serije Walden se razvija kao lik i otkrivamo da i on uživa u luksuzu posjedujući ni manje ni više nego platinasti Rolex Day-Date.

Jake Harper, mladi član porodice Harper u seriji “Dva i po muškarca”, predstavljen je kao tipičan dječak, a kasnije i tinejdžer sa jednostavnim životnim pristupom. Kroz različite sezone serije, pratimo Jakeovu transformaciju iz djeteta u odraslu osobu, dok se istovremeno suočava sa svojim humorističnim izazovima i nezaboravnim trenucima.

Jake rijetko nosi sat, ali ima jednu nezaboravnu scenu u petoj sezoni kada mu Charlie objašnjava da nikada neće upoznati ženu ako nosi digitalni sat. Iako tačan model nije jasno prikazan u seriji, pretpostavljam da je riječ o digitalnom Casio Illuminatoru sa čeličnim kućištem i gumenim kaišem. Ovaj jednostavni, ali funkcionalni sat vjerojatno odražava Jakeove mlade godine, neopterećeni pristup životu i njegovu opuštenu prirodu.

Warner Bros. Television official

Evelyn Harper, majka likova Charlieja i Alana Harpera u seriji “Dva i po muškarca”, predstavljena je kao sofisticirana, ali često zahtjevna žena. Njena prisutnost u seriji često donosi elemente humorističnih zapleta, s obzirom na njenu sklonost prema luksuzu i neobične emotivne dinamike s njenim sinovima. Evelyn, čiju ulogu tumači Holland Taylor, dodaje zanimljivu dimenziju porodičnim odnosima i dodatnu dozu komičnih situacija u dinamičnu atmosferu serije.

Evelyn često vidimo sa svedenim satovima manjih dimenzija idealnih za dame. Ipak, jedan sat privlači posebnu pažnju u sedmoj epizodi devete sezone. U toj sezoni, nakon što je Charlie zamijenjen sa Waldenom, Evelyn dolazi do Alana kako bi mu predala Carlijevu ostavštinu. Iako tvrdi da je jedina stvar koja je preostala iz Carlijevog nasljedstva njegov dnevnik, Alan uočava da Evelyn nosi novi sat – muški Cartier u roze zlatu.

Warner Bros. Television official

Čitanjem Charlijevog dnevnika, Alan saznaje da je Charlie kupio Cartier sat vrijedan 100.000 dolara i da ga čuva u sefu radi sigurnosti. Zaključak epizode otkriva da je Evelyn prisvojila ovaj posebni Cartier za sebe. Nažalost, detalji o modelu nisu najjasnije prikazani u epizodi, ali ako pretpostavimo da je vrijednost sata 100.000,00 dolara, može se zaključiti da se radi o Cartier Rotonde de Cartier. Naknadno sam pronašao fotografiju na kojoj sat na zglobu izgleda kao Cartier Pasha 1023 sa ”Grill” rešetkom u zlatu i dijamantima, čija vrijednost iznosi maksimalno 25.000,00 EUR.

Warner Bros. Television official

Svijet satova serije “Dva i po muškarca” pruža zanimljiv uvid u raznolikost stilova i preferencija likova. Kroz različite karaktere, otkrivamo da se pod istim krovom kriju komadi od Casia do Rolexa. Od jednostavnih digitalnih modela do luksuznih komada od plemenitih metala. Nadam se da uživate u našem serijalu o svijetu satova unutar popularnih TV serija, istražujući stilove i preferencije omiljenih likova. Vaši komentari su uvijek dobrodošli, a radujemo se dijalogu i razmjeni mišljenja o satovima i njihovoj ulozi u filmsko-televizijskom svijetu. Hvala vam na praćenju, a novi tekstovi uskoro dolaze kako bismo nastavili otkrivati fascinantan svijet satova na malim ekranima. Stay tuned!

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.