Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

ETA 2892: Razvoj i uticaj na svjetsku horologiju

Pregled razvoja, evolucije i primjene legendarnog kalibra ETA 2892

Na početku ovog teksta želim se ograditi od eventualnih nenamjernih grešaka koje mogu biti prisutne. Nisam obučeni časovničar, već strastveni zaljubljenik u horologiju, te je moje tehničko poznavanje mehanizama, strogo gledajući, površno.
Prije nekog vremena na našem sajtu ste mogli pročitati kratku istoriju proizvođača ETA. Sada, kroz seriju tekstova, imamo namjeru da naše čitaoce upoznamo sa pojedinačnim modelima koji su obilježili horologiju modernog doba.

Ovaj serijal započinjemo jednim od najelegantnijih i najpouzdanijih mehanizama – ETA 2892. Tržišni lideri poput Omegae, Tudora, Bell & Ross-a i TAG Heuer-a oslanjaju se na ETA-u za pouzdane mehanizme, a ETA 2892 je jedan od njih.
Nema sumnje da je ETA kalibar 2892 jedan od najpouzdanijih mehanizama na tržištu. Mnogi brendovi ga direktno koriste za svoje modele ili kao referencu za svoje in-house mehanizme. Da bismo bolje razumjeli ETA 2892, treba malo detaljnije da pogledamo istoriju razvoja ovog kalibra, te njegove iteracije, uključujući prvu seriju ETA 2892, naslednika 2892-2 i modernu seriju 2892-A2.

Porodica ETA 28xx je dug niz mehanizama koji su prepoznatljivi po svom stilu i funkcionalnosti. Ovi pouzdani kalibri uglavnom su stekli reputaciju zbog svoje istorije i performansi. Danas su ovi mehanizmi dio ETA Mecaline serije. Međutim, njihova prava istorija datira iz dana ETA kao brenda Eterna. Kalibar 1247 je, u suštini, drevni rođak kalibara 2824, kao i 2892. Kalibar 1247 je debitovao 1955. godine postavljajući osnovu za buduće ETA serije pouzdanih kalibara.

ETA 2892 bio je ultra-tanak automatski mehanizam za satove i prvi u porodici ETA 289x. Predstavljen je 1975. godine, kada su operacije Eterne prenesene u ETA, i povučen je iz proizvodnje 1983. godine. Tijesno povezan sa kratkotrajnim Eterna 1504, ETA 2892 radi na 28.800 A/h, ima 17 ili 21 dragulj, i ima automatski sistem navijanja integrisan u sam mehanizam umjesto da je priložen odozgo. Ovaj sistem, koji koristi kuglične ležajeve, tada je nazvan “Etarotor”. To mu daje prepoznatljivu debljinu od 3.6 mm koja ostaje obilježje porodice do danas. Pokrivenost u Europa Star magazinu u vrijeme lansiranja tvrdila je da je ovo “najtanji kalibar na svetu koji se proizvodi u industrijskim razmjerama”. WatchTime tvrdi da je ETA proizvela skoro 350.000 primeraka kalibra ETA 2892 između 1975. i 1983. godine.

Prvo unapređenje ETA 2892 dobija izdavanjem druge serije ovog kalibra pod zvaničnim nazivom ETA 2892 – 2. Ovaj kalibar predstavljen je 1983. godine kao nadogradnja prethodnom ETA 2892, i ostao je u proizvodnji do 1996. godine. Novi mehanizam je imao manji prečnik što se od samog početka nije pokazalo u najboljem svjetlu. Kada je prečnik smanjen sa 12.5”’ na 11.5”’ (25.6 mm) za ovaj ETA 2892 – 2, javile su se poteškoće. Masa navijanja u kombinaciji sa neefikasnostima u automatskom navijanju, izazvala je razočaranje korisnika ETA 2892 – 2 i povezanih mehanizama druge generacije zbog toga što se tokom dana nisu potpuno navijali. Kalibar 2892 – 2 se nalazio u ponudi sve do 1996. godine kada je predstavljena treća generacija ovog kalibra koja je ispravila navedene greške.

2892-2 iz 90-ih;
2892-2 iz 90-ih;

Treća serija, takođe poznata kao ETA 2892 – A2, ETA 2892 / A2 ili Kalibar 2892 A2 se pojavila 1996. godine i ostala je dostupna u prodaji do danas. Modifikacija ovog kalibra bila je fokusirana na efikasnost navijanja povećavajući masu rotora i još nekim tehničkim poboljšanjima čime je postignuta veća efikasnost. ETA 2892 – A2 postao je osnovni mehanizam za mnoge prestižne brendove poput Omega, Tudora, Bell & Ross-a i TAG Heuer-a, koji su ga koristili kao osnovu za svoje in-house mehanizme. Kroz svoje iteracije, ETA 2892 – A2 je ostao sinonim za preciznost, pouzdanost i kvalitet, što ga čini jednim od najcjenjenijih mehanizama u modernoj horologiji.

Kalibar 2892-A2;

ETA 2892 – A2 s razlogom je jedan od najcenjenijih i najraširenijih automatskih mehanizama u svetu horologije, poznat po svojoj pouzdanosti, preciznosti i tankom profilu. Sa prečnikom od 25,6 mm i visinom od samo 3,6 mm, ovaj kalibar omogućava izradu elegantnih i tankih satova bez kompromisa u performansama. Radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na sat (4 Hz), što doprinosi njegovoj visokoj tačnosti. ETA 2892-A2 ima rezervu snage od približno 42 sata i koristi 21 rubin za smanjenje trenja među pokretnim dijelovima, čime se produžava vijek trajanja mehanizma. Mehanizam koristi automatsko navijanje sa kugličnim ležajevima na rotoru, što povećava efikasnost i smanjuje habanje. Takođe je opremljen ETA Etachron regulatorom za precizno podešavanje tačnosti i Incabloc anti-shock sistemom za zaštitu od udaraca.

Tehnički crtež; izvor: ETA sa

Kalibar 2892 A2 je dostupan u Elaboré, Top i Chronometer kategorijama, od kojih svaka nudi bolju preciznost i kvalitet materijala.

Elaboré kategorija je osnovna verzija, koja pruža pouzdanu tačnost i izdržljivost pogodnu za većinu svakodnevnih satova. Ima standardan nivo obrade i podešavanje u četiri pozicije, sa prosečnom tačnošću od +/-5 sekundi dnevno do +/-20 sekundi dnevno, nudeći dobar balans između cijene i performansi.
Top kategorija ide korak dalje u rafiniranju, sa poboljšanim materijalima i detaljnijom obradom. Ova verzija je podešena u pet pozicija, sa prosječnom tačnošću od +/-4 sekunde dnevno do +/-15 sekundi dnevno, što osigurava bolju tačnost i stabilnost u različitim uslovima. Obično se nalazi u satovima srednjeg luksuznog segmenta, gde se zahtjeva superiorna performansa.
Na vrhu se nalazi Chronometer kategorija, koja ispunjava stroge standarde COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). Ovi mehanizmi prolaze kroz rigorozno testiranje za preciznost i pouzdanost, čineći ih jednim od najpreciznijih mehaničkih mehanizama. Podešeni su u pet pozicija, sa prosječnom tačnošću od -4 do +6 sekundi dnevno. Završna obrada i materijali korišćeni u ovoj kategoriji su najvišeg kvaliteta i ovaj kalibar je često viđen u satovima visoke klase.

ETA 2892 – A2 je zbog svog kvaliteta i pouzdanosti postala osnova za brojne module koji dodatno unapređuju funkcionalnost satova koje pokreće. Moduli koji se koriste sa ETA 2892 – A2 mehanizmom dodaju složene funkcije satovima, čineći ih još funkcionalnijim i atraktivnijim. Ovi moduli mogu obuhvatiti različite komplikacije poput druge vremenske zone, velikog datuma na poziciji 6 ili 12, indikatora rezerve snage, hronografa i drugih funkcija. Kombinovanjem osnovnih funkcija mehanizma sa dodatnim modulima, proizvođači satova mogu stvoriti raznolike modele koji zadovoljavaju različite potrebe i ukuse korisnika. ETA 2892 – A2, kao osnovni mehanizam, pruža pouzdanu platformu za integraciju ovih modula, što rezultira satovima koji ne samo da tačno mere vrijeme, već i pružaju dodatne korisne funkcije.

ETA 2892 sa GMT modulom
ETA 2892 sa Big Date modulom

Već smo rekli da su najpoznatiji svjetski brendovi koristili kalibar ETA 2892, bilo kao originalni kalibar iz ETA ili kao osnovu za svoje ‘’in-house’’ mehanizme. U nastavku ćemo pomenuti neke od najupečatljivijih modela koje zapravo pokreće ETA 2892. Ovi satovi modifikuju ETA 2892 na neki način, bilo da je to prilagođavanje rotora ili promjena specifikacija, svaki brend koristi ETA 2892 kao osnovu za svoj dizajn.

Prvi na listi je model iz čuvene kuće Omega. Omega Seamaster 300 Diver je postao sinonim za stil, a varijacije ovog sata proslavljene su kroz filmove o Džejmsu Bondu. Helijumski ventil na gornjem lijevom uglu, koji Bond koristi za svoje brojne gadgete, čini ovaj model posebnim.
U ovom ronilačkom satu, Omega je dodala svoj jedinstveni co-axial escapement, koji povećava tačnost tokom vremena. Omega je svoju iteraciju ETA 2892 nazvala Omega Caliber 2500. Možda vas je iznenadilo, ali čak je i Omegin poznati Co-Axial zasnovan na ETA 2892 – A2. Omega 2500 kalibar osim Seamaster 300 serije, pokreće i Seamaster Planet Ocean i razne Omega De Ville satove.

izvor: Omega

Cartier Ballon Bleu de Cartier je još jedan primjer izuzetne upotrebe ETA 2892 mehanizma. Cartier unosi eleganciju u svaki svoj proizvod, a Ballon Bleu je jedan od najljepših satova ovog brenda. Ovaj časovnik je popularan među ljubiteljima satova i nekada ga je pokretao kalibar 049, zasnovan na ETA 2892. Iako je Cartier vremenom uvodio druge kalibre, još uvijek je moguće pronaći Ballon Bleu de Cartier satove pokretane kalibrom 049, odnosno ETA 2892.

izvor: Cartier

Bell & Ross HERITAGE je još jedan značajan model koji koristi ETA 2892. Bell & Ross je poznat po svojim legendarnim kvadratnim kućištima koja podsjećaju na instrumente kokpita aviona. Iako je prvobitno bio namijenjen avijatičarima, Bell & Ross je vremenom proširio svoju ponudu satova za širu publiku. Bell & Ross je zadržao aeronautički izgled, ali njegove funkcije su prilagođene modernim potrebama. Naravno, srce i pokretač ovog sata je ETA 2892 – A2.

izvor: Bell & Ross

ETA 2892 i njegove iteracije predstavljaju vrhunac švajcarskog časovničarstva, sa dugom tradicijom tačnosti, pouzdanosti i inovacija. Bez obzira da li je ugrađen u luksuzne satove poznatih brendova ili kao osnova za složene komplikacije, ovaj mehanizam ostaje sinonim za kvalitet i preciznost u svijetu horologije. Od njegovog prvog predstavljanja pa do današnjih dana, ETA 2892 kontinuirano evoluira i prilagođava se zahtjevima modernog tržišta, dok istovremeno održava visoke standarde izrade i performansi. Njegova široka primjenjivost i pouzdanost čine ga nezaobilaznim izborom za proizvođače satova i ljubitelje švajcarske časovničarske tradicije.

Ako vas interesuje da saznate više o modernom poslovanju kompanije ETA pogledajte njihovu web prezentaciju.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.