Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Tick-Tock na ekranu: Satovi u svijetu omiljenih sitkoma – 1. dio

Prijatelji (Friends)

Uz horologiju, veliki sam ljubitelj sedme i devete umjetnosti. Sa zaluđeničkom strašću pratim sve novitete u žanrovima koje obožavam, gotovo uvijek spreman provesti sate pred ekranom kako bih istražio sve što me intrigira. Kao i većina nas, i ja s pažnjom analiziram satove koji se pojavljuju na ekranu. Kada gledam nešto kod kuće, neizbježno stopiram scenu koja otkriva zglob, a zatim se posvećujem istraživanju modela koji su mi zapeli za oko.

Započinjemo s uzbudljivim novim serijalom na Satnaruci, posvećenom analizi satova koji krase zglobove omiljenih likova iz nekih od najpoznatijih sitkoma. Umjesto da pratimo uobičajene avanture likova iz serija poput “Friends”, “Two and a Half Men” i “The Big Bang Theory”, naš fokus će biti usmjeren na jedan neobičan, ali izuzetno zanimljiv detalj – njihove zglobove. Zaboravite radnju, smijeh i zaplete, ovdje se bavimo zglobovima glavnih junaka i onim što ih krasi.

Warner Bros. Television official

Kako drugačije započeti ovaj serijal nego sa najboljim? Prijatelji (Friends), bez sumnje, nosi titulu najpoznatijeg i, za mnoge, najboljeg sitkoma svih vremena. Ova nezaboravna serija ne samo da nas je nasmijavala kroz deset sezona, već je postala kultna, ostavljajući dubok i trajan utisak na svijet televizijske zabave.

Ros, Monika, Chandler, Joey, Rachel i Phoebe, ne samo da su obilježili televiziju krajem XX i početkom XXI vijeka svojim nezaboravnim trenucima, već su i postali ikone stila.
No, jesu li ovi omiljeni likovi ostavili trag i u svijetu satova? U nastavku ćemo istražiti koji su satovi krasili njihove zglobove.

Ross Geller, genijalni paleontolog i ključni lik u “Prijateljima”, osvaja publiku svojom neuglednom šarmantnošću i karakterističnim smislom za humor. Njegova nezaboravna ljubavna saga s Rachel, popraćena nespretnim trenucima, kao što je čuveni “We were on a break”, čini ga neizbrisivim dijelom televizijske istorije. No, dok pratimo njegove avanture, posebnu pažnju usmjeravamo na sat koji krasi njegov zglob. Kroz deset sezona “Prijatelja”, primjećujemo Rossa sa TAG Heuer modelima, a među najupečatljivijima je TAG Heuer Formula 1 sa kvarcnim mehanizmom, dodajući jedinstveni pečat njegovom karakteru i stilu. Na ruci Dr Gellera vidi se Tag Heuer Professional Formula 1 u čeliku sa bijelim brojčanikom i plavim bezelom. Ovaj model ima širinu od 35mm i dolazi sa integrisanom narukvicom. Trenutna cijena ovog modela je oko 250 EUR.

Monika Geller, simpatična kontrolna freak i majstorica u kuhinji, dodatno oplemenjuje dinamiku “Prijatelja”. Njene komične perfekcionističke tendencije i nezaboravni trenuci, poput “seven, seven, seven,” ostavljaju neizbrisiv pečat na humor serije. Kada je riječ o njenom stilu, Monika na svom zglobu nosi Breitling Sextant B55045 dimenzija 36mm sa kvarcnim mehanizmom. Ovaj izvanredni sat iz 90-ih izrađen je u two-tone izvedbi zlato-čelik sa plavim brojčanikom, dodajući sofisticiranu notu njenom karakteru. Trenutna cijena ovog modela varira od 1.000 do 1.500 EUR, zavisno o očuvanosti.

Rachel Green, nekadašnja modna kraljica i prodavačica u robnoj kući Bloomingdale’s, donosi sofisticiranu modnu notu “Prijateljima”. Na svom zglobu nosi Rolex Datejust s srebrno-bijelim “Roman Dial” brojčanikom na Oyster narukvici. Ovaj model potiče iz lične kolekcije Jennifer Aniston, koja je tokom godina postala ikona stila noseći desetine Rolex modela. Jennifer Aniston preferira dimenziju od 36mm, a u specijalnoj emisiji Friends Reunion iz 2021. godine viđena je s Rolex Day-Date modelom izrađenim u zlatu. Trenutna cijena Rolex Datejust Roman Dial modela, kakav Rachel nosi u “Prijateljima” kreće se oko 7.000 EUR.

Chandler Bing, neprikosnoveni kralj sarkazma i humoristični član družine u “Prijateljima” je bio duša ovog sitkoma. Nažalost Matthew Perry, glumac koji je tumačio ovaj nezaboravni lik nas je prerano napustio, ostavljajući neizbrisiv pečat u svetu televizijske zabave.
Chandler je najčeće je viđen bez ručnog sata, no na internetu sam pronašao informaciju i fotografiju vrlo slabe rezolucije na osnovu koje su fanovi zaključili da Chandler nosi Casio F91W. Chandlerov odabir ovog klasika ne iznenađuje, jer se savršeno uklapa u njegovu opuštenu, ali šarmantnu pojavu. Ovaj kultni Casio digitalni sat, prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti, i danas se nov može nabaviti po pristupačnoj cijeni od otprilike 25,00 EUR. Ovdje napominjem da informacija nije provjerena, već je preuzeta sa interneta.

Joey Tribbiani, nezaobilazni ženskaroš i duhoviti član družine iz “Prijatelja”, često je bio bez ručnog sata na zglobu tokom serije. Međutim, nakon temeljnog pretraživanja, saznao sam da je Matt LeBlanc, glumac koji glumi lik Joeja, strastveni ljubitelj Rolex satova. U jednom intervjuu, LeBlanc je otkrio da je tokom 90-ih gotovo neprekidno nosio svoj Rolex Sea-Dweller, iako se zbog karakterističnih dukserica koje je Joey nosio na snimanju serije sat nije vidio pred kamerama. U to vrijeme, Matt LeBlanc je nosio Rolex Sea-Dweller 4000 referentne oznake 16600 koji se danas cijeni oko 12.000,00 EUR.

Ekscentrična Phoebe Buffay, poznata po svom jedinstvenom i nekonvencionalnom stilu, ostavlja nas u znatiželji kada je riječ o njezinim satovima. Njezina originalnost se proteže na sve aspekte njezinog života, uključujući i odabir dodataka poput satova. Nažalost, uprkos temeljnoj pretrazi, nije bilo moguće otkriti tačne modele koje je Phoebe nosila. Ako iko od vas ima informaciju ili može prepoznati modele sa slika, slobodno podijelite kako bismo zajedno rasvijetlili ovu misteriju i saznali više o stilu neobične Phoebe.

Putovanje kroz svijet satova na zglobovima omiljenih likova iz sitkoma poput “Prijatelja” otkrilo je fascinantne priče i unikatne stilove. Dok smo istraživali satove Rossa, Monike, Rachel, Chandlera, Joeja i Phoebe, svaki od njih nosi svoju vlastitu priču i doprinosi šarmu i karakteru serije.

Ovaj tekst ne završava ovdje. Nastavljamo otkrivati svijet horologije na malom ekranu, a uskoro možete očekivati nove tekstove posvećene satovima koji su obilježili televizijsku istoriju. Pratite satnaruci kako bismo zajedno istraživali svaki detalj i otkrivali nepoznato u satovima koje nose naši omiljeni likovi. Hvala vam na pratnji i vidimo se uskoro s novim uzbudljivim pričama!

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.