Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Jacob&Co Bugatti Tourbillon!

Gde je novi Bugatti tu je i novi Jacob&Co!

Protekle nedelje bili smo svedoci novog Bugattija koji je kako kaže Mate Rimac inspirisan švajcarskim mehaničkim satovima. Da li je ta inspiracija došla od saradnje koju su 2019. godine započeli sa švajcarskom kompanijom luksuznih satova Jacob&Co? Verujem da je gospodinom Jacob Arabo imao bar malog uticaja na Rimca i njegov Bugatti tim koji je svetu predstavio model pod nazivom Tourbillon. O njemu više ovde.

izvor: Bugatti

Auto koji nosi naziv komplikacije koju je veoma teško izraditi a koju Jacob&Co poseduje u gotovo svakom svom satu, slučajnost? Ne bih baš rekao. Da je više od slučajnosti pobrinula se ova kompanija luksuznih satova i proizvela prateći sat: novi Jacob&Co Bugatti Tourbillon, naslednik prethodnog Bugatti Chiron modela. Taj sat smo imali prilike da nosimo i snimamo u Ženevi i utisak je bio, osim što su detalji izvanredni, da je ovo zaista veliki sat. Novitet je dimenzija 52mm x 44mm sa debljinom od 15mm a kućište je urađeno od DLC crnog titanijuma.

izvor: Jacob&Co

Novi Jacob&Co Bugatti Tourbillon je kompaktiniji, bar tako kažu nove specifikacije. Novo kućište je zatvorenije od onog koje su imali modeli iz Chiron serije te su samo mali delovi bočnih ivica urađeni sa safirnim satklom. Prednji deo sata (koji inače nazivamo brojčanikom) je urađen potpuno drugačije od onog na prethodnoj seriji i mogu vam reći da mi se više dopada.

izvor: Jacob&Co

Gornji deo brojčanika je podeljen na tri podbrojčanika od kojih centralni pokazuje vreme uz pomoć retrogradne funkcije resetovanja kako minutare tako i časovne kazaljke. Veoma interesantan detalj je nedostatak broja koji bi označvao 12-i sat u danu umesto kojeg sada vidim broj 0 – očigledna inspiracija automobilima gde se broj 0 koristi (dok se u satovima 0 ili nulta pozicija ne koriste).

izvor: Jacob&Co

U centralnom, vremenskom podbrojačniku još možete videti i logo kompanije Bugatti. Podbrojčanik sa njegove desne strane služi za prikaza rezervne snage rada (uz pomoć dve kazaljke sa oznakama E – empty i F – full). Veća kazaljka pokazuje rezervnu snagu sata dok je manja namenjena prikazu rezerve kou sat skladišti za aktiviranje i pogonjenje funkcije u donjem delu kućišta! Na levom delu se nalazi podbrojčanik u koji je smešten turbijon. Kavez turbijona napravi pun krug za čak 30s.

izvor: Jacob&Co
izvor: Jacob&Co

Donji deo brojčanika novog sata je rezervisan za komplikaciju: pritiskom na dugme na poziciji 6 aktivira se minijaturni V16 – motor koji pokreće najnoviji Bugatti! Ova komplikacija ima svoj naziv AUTOMATON i proizvedena je od jednog komada safira u kome je izbušeno 16 rupa za pokretne klipove. Rad automatona traje 20 sekundi od trenutka aktiviranja pritiskom na pušer.

izvor: Jacob&Co

Oko pomenutog dugmeta na poziciji 6 nalaze se dve neravne crvene linije koje oponašaju zadnja svetla na novom Bugatti Tourbillon i to na crnom DLC kućištu zaista izgleda dobro! Mehanizam koji ovo obezbeđujesastavljen je od čak 557 komponenti i razvijen je kao i sam dizajn sata čitave dve godine. Oznaka ovog kalibra je JCAM55 i obezbeđuje rezervu od 48h.

izvor: Jacob&Co

Jacob&Co je na izradi sata radio koliko i Bugatti na izradi automobila, jer kako pišu na sajtu Jacob Arabo je bio upoznat sa projektom Tourbillon već 2022. godine! Novi Bugatti Tourbillon sat je limitiran na 150 primeraka, a više detalja možete pronaći na sajtu kompanije Jacob&Co.

izvor: Jacob&Co
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.