Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Naše kolekcije satova: svi smo pobednici!

Moglo je bolje ili ipak nije?

Stvari se dešavaju brzo. Brže nego što možemo da raspoznamo brzinu odvijanja događaja. Toliko velikom brzinom da uspeha postaneš svestan tek nakon nekog vremena. Brzina življenja me je omela u tome da realno, dan po dan, sagledam godinu koju ostavljam iza sebe. Zato vam u današnjem, prvom zajedničkom tekstu, mi autori predstavljamo kakva nam je bila ova 2022. godina kroz prizmu satova i kolekcionarstva. Čitajte sa uživanjem i veoma polako, kraj je godine, ne žurite.

Ognjen Vidović (36), dipl. ekonomista

Ova 2022. godina mi je bila turbulentna i u pojedinim trenucima veoma izazovna. Svijetla tačka ove godine jeste ovaj hobi koji svi volimo i sa te strane ovo je bila najuspješnija godina od kada sam u svijetu satova. Proširio sam i unaprijedio svoju kolekciju sa modelima o kojima sam prije par godina mogao samo maštati, upoznao sam se i sarađivao sa fenomenalnim ljudima i započeo saradnju sa kolegama iz tima SAT NA RUCI. Prije 3 ili 4 godine vrhunac kolekcije je bio Seiko 5 Sports i Vostok Amfibija, tako da sada kada se osvrnem na taj ne tako dalek period osjećam se ponosnim na razvoj koji sam postigao.
 
U ovoj godini imao sam sreće da u jednom trenutku posjedujem 20ak japanskih satova  među kojima bih izdvojio SKX, 6139 ’’Aussie Pogue’’, Citizen Promaster Titanium, Samurai STO Great White Shark, Prospex Land, par Orient Divera i Bambino modela i nekoliko unikatnih modova koje sam sklopio. Vrhunac ove godine je to što sam kolekciju unaprijedio sa prvim švicarcima i to nakon odluke da kolekciju smanjim na maksimalno 5 ili 6 satova, jer da budemo iskreni više od polovine od tih 20ak satova koje sam posjedovao nisam ni nosio.

Moji Seiko modovi

Moja Swiss made priča je započela sredinom ove godine i prvi Švicarac kojeg sam uvrstio u kolekciju je Tissot PRX Powermatic 80. Tissot PRX je sat kojeg bih “čistog obraza” preporučio svima, odličan entry-level sat sa bezvremenskim dizajnom. Odmah nakon PRX- odlučio sam da se konačno “malo stisnem” i kupim prvi luksuzni sat. Nije to bio nikakav high-end luksuzni brend, ali meni je ovo najdraža kupovina od kada sam u ovom hobiju-Longines HydroConquest.

Ponosan sam na moje ”švajcarce”

Kupovinom Longinesa osjetio sam neizmjerno zadovoljstvo i ličnu satisfakciju jer je to bio konačni dokaz ličnog razvoja i napretka. I za sam kraj godine još dva sata su stigla do moje kutije, Certina DS-1 Big Date i Hamilton Khaki Field Automatic. Oba ova modela sam nabavio u decembru ove godine i više o njima ću pisati u narednoj godini, nakon što prođu testni period. 

U Novoj godini svima vam želim  puno zdravlja, sreće, uspijeha i dobrih satova!!!

Jovan Jovanović (36), master pravnih nauka

Ja sam Jovan Jovanović (36 godina), po profesiji advokat, sa stručnom spremom- master pravnih nauka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Po svom habitusu ljubitelj satova i raznih hobija, kolekcionarstva u svim oblicima, astrofizike, sporta, Del Boya i Seinfelda, Crnjanskog i Kiša, muzike i prirode. Prikupljajući satove, koliko je to moguće na ovim prostorima, u kolekciji sam posedovao mnogo toga. Moj cilj kolekcionarstva je da vidim, osetim, probam, shvatim princip rada i ideju.

Sat sa kojim sam najviše uživao
Omega Seamaster 300

Moj cilj rada na ovom projektu (kao i svih nas) je približavanje satova ljudima, širenje ljubavi prema satovima i mehanizmima, ali i prema nekim drugim vrednostima koje smatram neprolaznim. Mislim da je naš cilj ispunjen, ako nakon čitanja tekstova i priča, svet dobije makar jednog više ljubitelja satova. Godinu 2023. posvetiću daljem proučavanju mehanizama, delova mehanizama, razumevanju fizike i mehanike koja stoji iza mehanizama, kao i daljem razotkrivanju tajni i simbola, koje ovaj naš hobi neminovno nosi sa sobom, i naravno prenošenju tih znanja na čitaoce. 

Hvala vam na produktivnoj 2022. godini. 

Aleksandar Šaćirović (29), PR specialist

Kao što sam rekao u razgovoru sa Đorom moja kolekcija je stara malo jače od godinu dana – te je ova godina za mene što se tiče satova bila jedna od najuspešnijih do sad. Fokus je bio da svedem kutiju na 5-7 satova koje volim, i bez kojih ne bih mogao da zamislim svoju kolekciju. 

Godina je počela sa istraživanjem sveta mikrobrendova, te sam ’’prošetao’’ Spinnaker Cahill i Zelos Swordfish. Prva ozbiljnija kupovina je bila Seiko 62mas (SPB147) koji me je zapravo i naveo da se fokusiram da prikupim satove koje želim da imam kao stalne ’’članove’’. Provukao se kroz kutiju na kratko i Seiko Flightmaster i Zeleni Prospex Alpinist, ali nisu zadržali stalnu poziciju. U glavi su konstantno bili Alpinist Mountain Glacier (uskoro više o njemu), klasična crna kornjača, i OG 62mas (spb143), te sam sa vrlo jasnim ciljem skidao jedan po jedan sa liste želja. 

Seiko Flightmaster
Zelos Swordfish

Steinhart Vintage GMT je došao neočekivano, kao dugogodišnja želja, i nisam hteo da ga propustim. Na kraju godine, kao što se u srca svih ljubitelja satova ušunjao, tako je i u mojoj kutiji završio Seiko SKX 009. Taj sat nisam imao na radaru, niti sam planirao tu kupovinu. Jednostavno, impuls. Impuls zbog koga ni malo ne žalim, jer apsolutno uživam u njemu.

Steinhart Ocean GMT 39
Seiko Alpinist

Eto, to je moja 2022. kroz satove. Takođe, kao jedan od ličnih uspeha u ovom domenu smatram to što me je Đora pozvao da pišem za sajt, i što imam tu privilegiju da sa vama delim svoje mišljenje, na kraju krajeva, i znanje. Iskreno, uživam da čitam vaše reakcije na moje tekstove i fotografije, i obećavam da će ih u 2023. biti još dosta! Srećnu novu godinu vam želim ! 

Seiko SKX009

Strahinja Đorić (26), dipl. inž. saobraćaja

Još jednu parnu godinu ostavljam iza sebe. Za mene ovo je bila uspešna godina. Ako bih bio skroman (a to i nije najbolja vrlina, ako jeste vrlina uopšte) rekao bih da je moglo bolje, ali na momenat to neću biti. Reći ću da mi je ovo bila najuspešnija godina do sada. Najponosniji sam na zajednicu koju smo okupili oko imenice ”Sat na Ruci” i na sve vas koji čitate naše tekstove i iste komentarišete, delite, uređujete. Komentarisanje moje kolekcije ne može da prođe a da se ne osvrnem ili ne pomenem ”Sat na Ruci” jer mi je upravo on omogućio da danas uživam u svemu o čemu sam maštao kao srednjoškolac u Vazduhoplovnoj akademiji.

Godinu sam započeo sa novim Seikom oznake SRPE57, jednostavan sat koji se proizvodi u okviru Seiko 5 Sport serije. Tanji od ostalih, bez aluminjumskog bezela i odličnog kvaliteta ovaj model je krasio moj zglob dobra 3-4 meseca sve dok nisam dobio jedan poziv. Poziv koji je promenio sve. Poziv koji mnogi očekuju, a retki dobiju. Poziv iz Malalana iz Ljubljane, kada mi je Stane saopštio da je Rolex Oyster Perpetual ref. 126000 sa tirkiznim ciferom stigao! Krajem meseca Maja već sam bio u glavnom gradu Slovenije i nosio moj prvi Rolex.

Moju malu avanturu možete pogledati u ovom klipu

Ovo je bila moja želja a ujedno i potvrda kvalitetnog rada koji sam sprovodio prethodne dve godine, te je Rolex OP ”Tiffany” stigao u pravi čas. Od trenutka preuzimanja do momenta u kojem pišem ovaj tekst (29.12.) on je postao najvažniji deo kolekcije i ujedno sat koji najviše nosim. Ne štedim ga. Ne držim ga u sefu. Sa mnom prolazi svakodnevne aktivnosti, šetnje, sastanke, putovanja i to je sat oko kojeg gradim buduću kolekciju. Sledeći Rolex koji ću pridodati istoj je, nadam se, Rolex GMT-Master II ref. 126720VTNR, popularan kao Destro, model sa krunicom na kontra strani. Nosim satove na desnoj ruci i voleo bih da ovo bude moj naredni model.

Kraj leta obeležio je MoonSwatch. Stigao je u Srbiju, a ja sam bio osoba zadužena za predstavljanje i lansiranje tih satova u regionu. Napravili smo spektakl jer je već prvog dana prodaje u redu čekalo preko 300 ljudi! U mojoj kolekciji se sada nalaze Uranus (svetlo plavi model) i Mars (crveni model). Odlični satovi za svaki dan pa čak i za more.

Za kraj godine sebe sam častio modelom koji sam dugo merkao i tražio. U pitanju je Baltic MR01 o kojem sam snimio lepu recenziju na Youtube kanalu SAT NA RUCI II. Od trenutka njegovom lansiranja model je postao planetarni hit, a ja sam se zaljubio u hrapavi brojčanik boje lososa i breguette indekse na ciferu. Zadovoljan sam kako sa njim tako i sa ostatkom kolekcije. Planova je mnogo za narednu godinu, ali idemo korak po korak noseći sat na ruci. Srećni praznici!

__________________________________________
I tako završi se još jedna lepa godina. Nizali su se lepi i manje lepi momenti, uspesi i padovi, slavlja i tugovanja, ali se sa osmehom sećamo ove godine i puni entuzijazma, dobre energije ulazimo u narednu, godinu u kojoj ćemo vam pripremiti još više lepog sadržaja. Uživaćete u svakom novom tekstu, imaćete prilike da uređujete sadržaj, a neki od vas možda postanu i novi član tima SAT NA RUCI. Rastemo i planiramo da po prvi put na ovim prostorima omogućimo ljudima da uživaju i zarađuju od svoje ljubavi prema satovi. Budite uz nas. Bez vas ovi redovi ne bi bili mogući.

Sreće praznike želi vam Sat na Ruci ekipa!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.