Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi MB&F LM Sequential Flyback

Flyback stigao u LM Sequential seriju i to u veoma limitiranoj količini!

Kompanija MB&F je predstavila novu Horološku Mašinu pod nazivom LM Sequential Flyback. Njihov prvi hrongoraf nosi naziv LM Sequential EVO iz 2022. godine osvojio je GPHG nagradu za najbolji sat iste godine! Tadašnji novitet pomerio je neke uspostavljene postulate o hronografima, ponudio dva odvojena hronografa u jednom satu sa čak 5 pušera a delo je časovničara Stephen McDonella… Pravo malo čudo kome smo se divili sve do danas kada je predstavljena unapređenija verzija.

Nagrađeni MB&F LM Sequential EVO; izvor: MB&F

Novi LM Sequential Flyback Platinum limitiran je na svega 33 primerka i nudi uz prethodno pomenute funkcije i funkciju Flyback hronografa. Za one koji se prvi put susreću sa ovim terminom sledi kratko i pojednostavljeno objašnjenje šta je Flyback: pritiskom flyback pušera hronograf u radu se zaustavlja, resetuje u nultu poziciju i započinje novo merenje – sve u deliću sekunde gotovo neprimetno za ljudsko oko!

izvor: MB&F

Mehanizam je ponovo kreirao, zapravo nadogradio Stephen McDonell (čovek zaslužan za LM Sequential EVO i ujedno čovek koji je izradio kalibar za prvi MB&F ikada!) te je sa lakoćom svoj mehanizam prilagodio novim potrebama. Kalibar ovog časovničara poseduje dve opruge za skladištenje energije za rad časovnika koji ima 72h rezervu rada (rezerva kada nije aktivna hronograf funkcija). Radeći na 3Hz ovaj mehanizam sa čak 619 komponenti predstavlja zaista malo remek-delo koje je dobrim delom vidljivo i sa prednje strane sata kroz safirno staklo, dok je brojčanik za prikaz vremena postavljen pod izvesnim uglom na poziciji 6.

izvor: MB&F

Na ovaj način MB&F želi da prikaže vreme kao primarnu funkciju svakog ručnog sata ali i da ostavi prostor za zaljubljenike u tehniku i horlogiju da uživaju u umeću izrade dvostrukog letećeg hronografa! Ovaj zaista komplikovan sat proizveden je u platini prečnika 44mm sa debljinom od 18.2mm, a ako vas je ikad zanimao podatak koliko komponentni čini kućište jednog sata evo odgovora: 88 u slučaju ovog noviteta. Naravno ovo nije brojka koja važi za sve satove a posebno treba imati na umu da su MB&F modeli daleko napredniji i ekstravagantiji što ih čini i komplikovanijim za izradu.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Cena ovog noviteta je 192.000 evra plus pripadajući PDV, a za više informacija predlažem da posetite njihov sajt.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.