Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko modeli sa integrisanom narukvicom

Seiko je predstavio retro inspirisane modele sa integrisanom narukvicom

Trend satova sa integrisanom narukvicom inspirisanih 70-im i 80-im godinama prošlog vijeka ne jenjava. Tissot je započeo ovaj “hype” sa svojim modelom PRX, a od tada brendovi redovno predstavljaju svoje interpretacije ovog dizajna, koje karakterišu integrisana narukvica i retro dizajn. Osim Tissot PRX, po mom mišljenju, najviše se istakao Citizen sa povoljnim i kvalitetnim satovima iz njihovih kolekcija Tsuyosa i Zenshin.

izvor: Seiko

Seiko se dugo opirao ovom trendu, i osim Astron modela, koji i nisu toliko inspirisani vintage dizajnom, imali smo priliku vidjeti samo reinterpretaciju Gentinog Credora sa integrisanom narukvicom. Kako je cilj Tissota, kao i većine drugih brendova, bio da tržištu ponude retro inspirisane modele po prihvatljivim cijenama (Royal Oak i Nautilus su tu mnogo duže, ali to je druga klasa), od Seika se očekivalo da se ranije uključi u ovu trku. I konačno, sa nekoliko godina zakašnjenja, Seiko se priključio. Predstavljena su dvije serije Seiko kvarcnih modela sa integrisanom narukvicom. Prva serija nudi klasični dizajn sa tri kazaljke i funkcijom datuma, a druga serija je meka-kvarcni hronograf.

izvor: Seiko

Meni je veliko iznenađenje da se Seiko odlučio ući u ovu trku baš sa kvarcnim modelom. Iskreno, od ovako renomiranog brenda sam očekivao malo drugačiji pristup. U poslednje vrijeme, Seiko proširuje svoju kolekciju 5 Sports modela raznim reizdanjima kao što su SNXS i novi SRPL modeli, pa sam se nadao da će modele sa integrisanom narukvicom predstaviti baš u 5 Sports seriji, možda kao reinterpretaciju vintage modela iz 70-ih ili kao SNXM seriju. Možda bi mogli razmisliti o tome da i Seiko 5 Sports kolekcija dobije model sa integrisanom narukvicom i možda njihovim novim 4R34 GMT mehanizmom – kakva bi to priča bila!

Vintage Seiko Bell-Matic i Seiko 5 SNXM

Ipak, Seiko je otišao u drugom smjeru i pomalo tiho predstavio nove modela. Nadam se da je ovo samo ”ispipavanje” tržišta i da nas uskoro očekuje nešto puno bolje od ovog legendarnog brenda. Vratimo se sada na novitete. Seiko je predstavio nove modela izrađena od čelika sa integrisanom narukvicom koje pokreće kvarcni mehanizam. Novi modeli dolaze sa horizontalnim teksturama na brojčaniku i to klasični modeli u srebrno bijeloj (SUR553P1), plavoj (SUR555P1), crnoj (SUR557P1) i two tone (SUR558P1) izvedbi i hronografi sa bijelim brojčanikom sa srebrno-bijelim podbrojčanicima (SSB451P1), plavi sa kontrastnim srebrnim podbrojčanicima (SSB453P1), i sivi sa crnim podbrojčanicima (SSB455P1) .

izvor: Seiko

Kućište novih modela izrađeno je od čelika sa integrisanom narukvicom koja savršeno pristaje. Dimenzije kućišta su optimalne i kod klasičnog modela to iznosi : širina 38,9 mm, debljina 8,5 mm i visina od luga do luga 44,5 mm, dok su kod hronografa dimenzije samo malo veće sa širinom 39,8 mm, debljinom 11,5 mm i visinom od luga do luga 45,8 mm. Dizajn kućišta je vidljivo inspirisan retro modelima, čime je Seiko postigao odličan balans između modernog i nostalgičnog šarma. Pusheri kod hronograf su diskretno integrisani, ne narušavajući estetiku sata, što često može biti izazov kod ovakvih modela

izvor: Seiko

Seiko, kao majstor za brojčanike, ni ovdje nije podbacio. Novi modeli imaju brojčanike sa horizontalnom teksturom, a kod hronografa je ova tekstura blago razbijena sa sunburst podbrojčanicima koji dodaju dubinu i dimenzionalnost vizualnom dojmu. Prozor za datum kod klasičnog modela je smješten na poziciju 3 dok je kod hronografa smješten između 4 i 5 sati i disk datuma bojom prati boju brojčanika, čime se zadržava harmonija i simetrija dizajna. Podbrojčanici hronografa su pozicionirani na 3, 6 i 9 sati, pri čemu jedino model sa plavim brojčanikom ima kontrastne podbrojčanike. Kazaljke i indeksi su srebrni, visokopolirani i izrađeni u baton stilu, doprinoseći sofisticiranom i elegantnom izgledu sata.

izvor: Seiko

Mehanizmi koji pokreću ove modele su pouzdani Seikovi kvarcni kalibri 6N52 i meka-kvarcni hronograf 8T63. Meka-kvarcni hronograf je široj zajednici možda poznat i pod nazivom VK63 (pod ovim nazivom se prodaje trećim stranama/drugim brendovima). Kalibar 8T63 ima centralnu hronografsku kazaljku i mjerač od 60 minuta na poziciji 9. Seiko tvrdi da će oba ova kalibra održavati tačnost od +/- 15 sekundi mjesečno, čineći ih pouzdanim izborom za ljubitelje tačnosti.

izvor: Seiko

Na web sajtu Seika je navedeno da će se novi modeli prodavati u EU po cijeni od 330 EUR za klasični model i 430 EUR za hronograf. Nisam siguran da li je ovo tačno, ali ako jeste, lično smatram da je ova cijena previsoka za ovaj tip satova sa kvarcnim mehanizmom.
Da li se Seiko na pravi način priključio priči modela sa integrisanom narukvicom ili to konkurencija radi bolje, kažite nam u komentarima na našoj Instagram stranici.
Za više detalja o Seiko modelima posjetite zvaničnu web stranicu brenda.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.