Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Grand Seiko – 25. godišnjica 9S kalibra

Novu godinu Grand Seiko započinje uz počast svom najpoznatijem kalibru

Ove godine se navršava 25 godina od kada je Grand Seiko predstavio svoj 9S kalibar. Sada već davne 1998. godine šef dizajna Grand Seika Nobuhiro Kosugi je kreirao Grand Seiko SBGR001 sa kalibrom 9S55 i time  postavio kamen temeljac za razvoj ovog brenda u novijoj budućnosti.

Grand Seiko SBGR001 sa kalibrom 9S55 iz 1998. godine

Kalibar 9S55 je izrađen potpuno od nule i postigao je vrhunski nivo performansi čime je premašio dotadašnje standarde industrije satova. Na platformi prvog 9S kalibra razvila se kompletna mehanička priča ovog brenda. Koristeći 9S kao osnovu tokom godina su predstavljeni mnogi novi mehanizmi, uključujući Hi-Beat 9S85 iz 2009. godine, 9S65 sa trodnevnom rezervom snage iz 2010. godine i 9S86 sa Hi-Beat i GMT funkcijom iz 2014. godine.

Na 60. godišnjicu Grand Seiko brenda, 2020. godine predstavljen je najnapredniji Hi-Beat GS mehanizam do sada sa oznakom 9SA5.

U čast dvadeset pete godišnjice 9S kalibra ova japanska kompanija predstavila je dva nova limitarana modela u sklopu Heritage kolekcije sa oznakama SBGH311 i SBGR325.

9S mehanički kalibar; izvor: Grand Seiko

Ova dva nova sata odaju počast originalnom izdanju iz 1998. u kojem je debitovao kalibar 9S i nose identičan dizajn i dimenzije sa prečnikom od 37mm i debljinom od 13mm. Kućišta kod oba modela su izrađena od čelika sa čeličnom narukvicom, vodootporni do 100 metara i imaju isti dvostruko zakrivljeni safirni kristal sa AR premazom. Još jedna zajednička odlika oba nova modela jeste Grand Seiko Logo urađen u zlatnoj boji, Dauphine kazaljke i plava sekundara.

Grand Seiko definitivno izrađuje najljepše cifere u svijetu satova i motivi na ciferu su inspirisani prirodom i pejsažima zemlje izlazećeg sunca.

Ciferi inspirisani pejsažom planine Iwate; izvor: Grand Seiko

Svi Grand Seiko mehanički kalibri i satovi se razvijaju i proizvode u Grand Seiko studiju u gradu Shizukuishi u Tōhoku regiji na japanskom ostrvu Honshu. Pejzažom ove regije dominira planina Iwate sa svojim snježnim vrhovima. Planina Iwate i pejsažni fenomeni oko nje su poslužili kao inspiracija za oba cifera na novom modelu čime je dodatno data počast mehaničkim kalibrima iz 9S serije.

Grand Seiko Heritage Calibre 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGH311

Prvi model iz kolekcije ’’25. godišnjica 9S kalibra’’ je SBGH311 sa 9S85  Hi-Beat 36000 kalibrom, preciznosti +5/-3 sekundi po danu i rezervom snage od 55 sati.

Grand Seiko SBGH311; izvor: Grand Seiko
zadnji poklopac; izvor: Grand Seiko

Ovaj model krasi srebrno-bijeli cifer inspirisan fenomenom “more oblaka” koji se javlja u zoru u oblačnim danima bez vjetra oko planine Iwate. Kada se zagledate u brojčanik ovog modela lako je zamisliti nebo prepuno sivo-bijelih oblaka.

“More oblaka” oko planine Iwate; izvor: Grand Seiko

Sa zadnje strane sat je zatvoren sa transparentnim poklopcem kroz koji se blago nazire mehanizam i veliki rotor izrađen od titanijuma u plavoj boji sa Grand Seiko lavom.

Grand Seiko Heritage Calibre 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGR325

Grand Seiko SBGR325 se od svog kolege razlikuje u ciferu i mehanizmu koji ga pokreće. Ovaj model pokreće mehanizam 9S65 koji radi na 28.800 otkucaja (4 Hz) i ima trodnevnu rezervu snage. Kao i prethodni model tako i SBGR325 ima transparentni poklopac sa titanijumskim rotorom koji je hemijski tretiran i ima tamniju plavu boju i ukrašen je Grand Seiko znakom.

Grand Seiko SBGR325; izvor: Grand Seiko
zadnji poklopac; izvor: Grand Seiko

Cifer Hi-Beat modela oslikavao je nebo prepuno oblaka, dok je inspiracija za cifer SBGR325 modela sasvim suprotna i cifer ovog modela oslikava pogled na osunčano plavo nebo iznad planine Iwate. Iz Grand Seika su ovako opisali ovaj cifer: ’’…plavi brojčanik, koji izražava vedro i široko nebo gledano sa vrha planine Iwate...’’

Osunčano plavo nebo iznad planine Iwate; izvor: Grand Seiko

Cijena i dostupnost

Oba ova modela su ograničena na 1.200 komada.

SBGH311 ima preporučenu maloprodajnu cijenu od 7.200,00 EUR, a SBGR325 je nešto jeftiniji i imat će cijenu od 5.800,00 EUR. Modeli su dostupni u Grand Seiko buticima i kod odabranih partnera i to SBGH311 od februara 2023, a SBGR325 od aprila 2023. godine.

Pogled na rotor i 9S kalibar; izvor: Grand Seiko
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.