Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Lange ima novi Datograph

Watches & Wonders 2024 – sajam satova u Ženevi i svi noviteti!

Umetnost. To je reč koja može da stoji iza svake A. Lange & Sohne kreacije a naročito iza njihovog Datographa. Ove godine Datograph proslavlja 25 godina a sama kompanija Lange slavi svoj trideseti rođendan. Jeste, ovo je mlada kompanija koja je svoje poslovanje obnovila pre 30 godina iako su postojali i pre toga tokom 20og veka.

izvor: A. Lange & Sohne

No današnji novitet pokazuje svu moć koju ova nemačka kompanija poseduje kada je u pitanju izrada vrhunskih ručnih časovnika i mehanizama u njima. Novi A.Lange&Sohne ima pun naziv Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold “Lumen” i referentnu oznaku 740.055FE što znači da je napravljen u roze zlatu sa funkcijom večnog kalendara. Ovo je prvi Lange Datograph koji je objedinio funkcije večnog kalendara i turbijon regulatora koji nije vidljiv (nešto slično možemo pronaći i kod Pateka koji vešto skriva turbijon).

izvor: A. Lange & Sohne
izvor: A. Lange & Sohne

Prečnik ovog impozantnog sata je svega 41.5mm. Kažem ”svega” jer se ove komplikacije neretko pronalaze u satovima većim od 42mm a Lange je uspeo to da svede na manju dimenziju sa debljinom od 14.6mm. Nju nije mogao da redukuje jer se ipak radi o komplikovanom satu tačnije o komplikovanom mehanizmu kućne radinosti L952.4 koji sam ima prečnik od 32.6mm i debljinu od 9mm. Radi na 18.000 vibracija po času, obezbeđuje 50h rezerve i nije sertifikovani hronometar.

izvor: A. Lange & Sohne
izvor: A. Lange & Sohne

Prezauzeti brojčanik ovog sata je luminescentan što je takođe novost. Svi indikatori i podbrojčanici ispunjeni su zelenom luminacijom koja je zaista jaka. Neočekivano za jedan elegantan sat jer sam do sada navikao na jak lum samo na ronilačkim i ostalim sportskim satovima. Vodootpornost novog Datographa je 30m i biće limitiran na svega 50 primeraka. Njegova cena se može dobiti isključivo na zahtev i trenutno je nepoznata javnosti.

izvor: A. Lange & Sohne
izvor: A. Lange & Sohne

Tu je još jedan novi Datograph takođe limitiran ali daleko manje komplikovan od prethodnog. Novi Up/Down referentne oznake 405.028 dolazi u 41mm velikom belo zlatnom kućištu i debljine od 13mm. On će biti limitiran an 125 primeraka a cena je poznata samo onima koji to zatraže kao ozbiljni kupci.

izvor: Hodinkee
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.