Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Postavljen novi rekord: najtanji sat na svetu!

Watches&Wonders 2024 – sajam satova u Ženevi I svi noviteti!

Skoro dve pune godine kompanija Richard Mille je držala rekord za najtanji sat na svetu. Na tronu su smenili tada rekordera (koji je svoj rekord držao 4 meseca) Bvlgari Octo Finissimo Ultra. Pišem o satovima čija je visina kućišta manja od 2mm. Savremene tehnologije i savremeno inženjerstvo doveli su do toga da je moguće napraviti mehanički sat tanak 1.7mm koji je u potpunosti funkcionalan.

evolucija tankih satova kompanije Bvlgari za svega 7 godina; izvor: Bvlgari

Dan pre velike smotre u Ženevi, kojoj će prisustvovati i tim Sat na Ruci Watch Media od 12.04. do 15.04., kompanija Bvlgari predstavila je novi najtanji sat na svetu. Tek tako obavestili su svet satova da su nadmašili rekord koji je držao Richard Mille RM UP-01 koji je tanak 1.8mm.

izvor: Bvlgari

Novi Bvlgari Octo Finissimo Ultra je tanji od pomenutog RM UP-01 za svega 0.05mm i njegova visina kućišta sada iznosi 1.75mm. Prečnik ovog noviteta je standardnih 40mm a ceo sat uključujući i narukvicu napravljen je od titanijuma. U ovom satu kuca kalibar kućne radinosti na ručno navijanje – oznaka BVL180, koji radi na 4Hz i obezbeđuje rezervu rada od 50h. Važno je da napomenem da se ovaj mehanizam svrstava u kategoriju COSC sertifikovanih precinzih mehanizama što ga dalje uvrstava u natanji COSC mehanizam svih vremena.

izvor: Bvlgari

Bvlgari je taj izuzetak. To je kompanija koja je u kategoriji dizajnerskih brendova ali uz čije pominjanje uvek stoji ono ALI. Dokazali su da su njihovi inženjeri jedni od najboljih na svetu i da su njihovi časovničari pravi majstori zanata. Novi Ultra biće proizveden u 20 primeraka i ponuđen po veoma visokoj ceni od 529.000$.

izvor: Bvlgari

Bvlgari je takođe proizveo i model u platini debljine 1.8mm sa svim specifikacijama koje ima i njegov tanji brat. Ovaj sat je odmah a verovatno i zauvek zauzeo titulu najtanjeg platinastog sata koji je napravljen. Kažem zauvek jer ne verujem da će se iko ikada usuditi da napravi nešto slično.

izvor: Bvlgari

Pratite Sat na Ruci portal narednih 7 dana i budite u toku sa najvažnijim novim satovima na Watches&Wonders 2024.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.