Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Longines-Primer moćne pilotske istorije !

Sat čija istorija govori za sebe !

Nije strano da Longines ima jednu od najbogatijih istorija u svetu satova. Ono što je trenutno trend, a to su moderna re-izdanja vintage satova, Longines prati u stopu, i jako često nas obraduje sa nekim novim re-izdanjem. Jednostavno, dobre stvari ne treba menjati, te se tako i dizajneri ovog brenda često okreću ka početnim stranama svog kataloga.

Prvi put se sa re-izdanjem ovog modela srećemo 2014. godine, kada Longines u okviru svoje Heritage kolekcije predstavlja 1935, sa datumom na poziciji 6 i katedral kazaljkama.

Najvnovija iteracija modela Pilot Majetek dolazi sa blagim redizajnom u odnosu na originalni, kao i prethodni model, više se može reći da je unapređena verzija originala.

Dakle, Longines Pilot Majetek, ili originalno ’’Majetek Vojenske Spravy’’ što u prevodu znači ’’vlasništvo vojne administracije’’ je merni instrument koji je razvijan 1920ih i početkom 1930ih godina. 1935. godine postaje zvanični sat Češke avijacije.

Prelep primerak Pilot Majetek-a nalazi u posedu muzeja starih satova ”Belgrade Vintage Watches”

U vreme kada je časovnik bio od izuzetne važnosti za vojsku i vazduhoplovstvo, Longines je proizvodio prave bisere horologije. Jedan od tih bisera svakako je i Pilot Majetek.

Popularno za to doba, ovaj model krasi takozvani ’’cushion case’’ ili ti– kućište u obliku jastuka, četvrtasto, za blago izbočenim stranama. Lugovi koji ’’izlaze’’ iz kućišta su oštri i upotpunjavaju militaristički dizajn. Kombinacije brušenih površina i poliranih ivica odaju utisak kvaliteta završne izrade. Sa bočne strane nalazi se mala plaketa sa natpisom ’’1935’’ kao omaž prvoj godini zvanične proizvodnje i upotrebe originalnog sata.

Plaketa koja podseća na originalni model iz 1935. godine / credits – monochrome watches

Kada pričamo o kućištu, nemoguće je da ne spomenemo i nazubljen bezel, koji se rotira i pokreće trougao unutar sata, koji obeležava proteklo vreme – naime, trougao se izravna sa trenutnim vremenom tj minutnom kazaljkom, te na taj način pilot može da meri koliko je vremena proveo u vazduhu.

Ako ste mislili da su rotirajući bezeli rezervisani isključivo za ronilačke satove, prevarili ste se. Kod originalnog modela, bezel se pomerao zajedno sa kristalom, dok kod modernog re-izdanja safirno staklo ostaje netaknuto, te to osigurava vodootpornost sata na 100 metara. Samo kućište, koje je izrađeno od nerđajućeg čelika je prečnika 43mm i 13,3mm debljine, no ove dimenzije ne treba da vas odbiju, imajući u vidu da je distanca od luga do luga 50mm.

Na ruci Pilot Majetek predstavlja pravu pojavu; izvor: Longines

Cifer je gotovo u potpunosti ostao dosledan originalnom – mat cifer sa velikim satnim oznakama, koje su oivičene minutnim markerima u ’’pružnom’’ (train track) stilu. Na poziciji 6 se nalazi podbrojčanik sa sekunde, tzv. ’’small seconds’’ komplikacija.

Cifer kakav treba da krasi pravi ”tool” sat – pregledan u svakom trenutku; izvor: Longines

Sat je predstavljen u tri verzije – sa braon kožnom narukvicom, tamno zelenom kožnom narukvicom i khaki zelenom nato narukvicom.

Mehanizam koji pokreće ovaj sat je kalibar L893.6 , sertifikovani COSC hronometar izrađen unutar kuće, koji radi na 25,200 bph (3.5hz).

Moje mišljenje je da Longines pravi odlične korake. Imajući u vidu na spektar fenomenalno dizajniranih satova iz zlatnog doba ovog brenda, sigurno je da je odlična ideja napraviti.modernu interpretaciju, sa modernim specifikacijama. Cena od $3500 je potpuno opravdana, i siguran sam da će entuzijasti za vintage satovima sa zadovoljstom uvrstiti ovaj sat u svoju kolekciju.

izvor: Longines
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.