Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nemanja Vidić jedan je od nas!

Sat na njegovoj ruci nose samo oni koji znaju i vole!

Nemanja Vidić je legenda. Nemanja ja bivši fudbaler Crvene Zvezde i Mančester Junajteda u kojem je ostavio veliki trag kao jedan od najboljih štopera svih vremena. U javnosti je trenutno aktuelan oko izbora predsednika FSS-e, te se njegove fotografije sve češće pojavljuju na društvenim mrežama. I tako, jutros mi stiže slika na kojoj Nemanja nosi sat koji nose samo poznavaoci.

Audemars Piguet nije za svakoga, pogotovo ne model koji Vidić ima u svojoj kolekciji. Do mene je dospela njegova slika na kojoj na levoj ruci nosi ceo crni AP. Ni manje ni više radi se o prvom limitiranom Royal Oak modelu ikada i o prvom PVD Royal Oaku koji je napravljen! Istorijski model od velikog značaja za ovu švajcarsku kompaniju koji sam već pominjao u jednom od mojih prethodnih tekstova kada sam pisao o novom Offshore-u.

izvor fotografije: Instagram Sat na Ruci

Radi se o modelu referentne oznake 25770SN koji je napravljen u čeliku sa PVD tretmanom. To znači da je čelik prošao završnu obradu u kojoj mu se nanosi crna boja da bi kućište bilo potpuno crno (najjednostavnije pojašnjeno). Crna boja nije karakteristična za čelik te je proces izrade čeličnih satova sa ovako tamnom bojom veoma komplikovan. Mnoge kompanije su izbegavale da se bave takvim poslom jer su se satovi vrlo lako grebali i nije im bilo spasa.

izvor fotografije: WatchBox

PVD tretirana kućišta nisu otporna na grebanje kao klasičan čelik i vrlo lako se uočavaju tragovi nošenja jer je kućište crne boje. Ne postoji proces kojim biste kućištu vratili stari sjaj i zbog toga su mnoge kompanije 90-ih godina bežale od ”crnih satova”. Sve dok se nije pojavio Arnold Švarceneger. Terminator glavom i bradom. Bio je na vrhuncu slave kada je za potrebe snimanja filma ”Poslednji dani” zatražio da nosi ceo crni sat i to brenda Audemars Piguet.

poster za film ”End of Days”

Film ”End of Days” je akcioni horor film u kojem je Arnold glum glavnu ulogu čija se radnja odvija u mračnim prostorijama i scenama i borbi sa đavolima i demonima. Shodno scenografiji i garderobi koja je uglavnom crne boje, Arnold Švarceneger je od Audemars Pigueta zatražio ceo crn sat. Iako su izbegavali da naprave prvi crni Royal Oak godinama unazad nije bilo moguće odbiti Terminatora i njegov zahtev. AP se bacio na zadatak i tako smo dobili prvi PVD Royal Oak (Offshore) ikada napravljen.

Isečak iz filma na kojem se vidi ref. 25770SN

Film je izašao 1999. godine i iste godine je sat predstavljen javnosti. Bio je izrađen u pomenutom PVD kućištu prečnika 42mm i debljine 14.55mm. Priznajem, veliki sat ali ne i za Arnoldovu ruku. Njemu je stajao sjajno da ne kažem da mu je na ruci izgledao malo (slika iznad, loša rezolucija).

Kako je ovo bio test i AP nije znao kako će se sat ponašati sa novim materijalom morali su da urade ograničenu seriju satova. Tako se došlo do prvog limitiranog Royal Oak (Offshore) koji je napravljen. Izrađeno je svega 500 primeraka. Prvi je naravno završio kod Švarcenegera na ruci. Danas se ovaj sat smatra legendom iako dizajnom možda nije najprivlačniji.

Imao sam priliku da nosim ovaj sat jedno vreme jer je bio dostupan u Belgrade Vintage Watches radnji a detalje o njemu kao i njegovu cenu možete pogledati ovde.

izvor fotografije: Yugo24.com

Pored crnog kućišta na satu je i crni ”vafl” brojčanik, prozor za datum na poziciji 3 i veoma upečatljive žute detalje. To je bio Švarcenegerov zahtev koji je želeo da sat može lako da se očita u mrklom mraku u kakvom je film sniman. Kazaljke i indeksi su veoma kontrastni u odnosu na crnu podlogu i AP je uspeo u svemu što je ovaj glumac poželeo. Takođe, kućište je veoma dobro urađeno i ne grebe se tako lako te je ovo bio odličan test i pokazatelj da Audemars Piguet to ume!

Tržišna cena ovog modela danas je oko 30.000 evra. Smatram da je to mala cena s obzirom da se radi o toliko važnom, kvalitetnom i specifičnom satu koji dolazi od kompanije kakva je Audemars Piguet. Na sve to treba dodati i priču koja stoji iza nastanka ovog sata kao i to da ih ima svega 500 širom sveta.

Da, Nemanja Vidić nosi sat koji je nosio Terminator! Ako sam zamišljao ko bi mogao da iznese ovako moćan sat onda je Nemanja trebao da mi bude prvi na pameti. Nisam znao da je ljubitelj satova ali podatak da nosi ref. 25770SN mi govori da on to jeste. Ko može bolje izneti ovako moćan sat nego najmoćniji štoper 21-og veka. Bravo za Nemanju i njegov izbor sata na ruci. Što se ovih drugih izbora tiče-puna podrška!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.