Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Modifikacije satova/Watch Mods – 3. dio

Ima i drugih, Seiko nije jedini…

Iako većina modove povezuje sa Seikom, ovo nije jedini brend koji se modifikuje. U ovom tekstu ću obraditi brendove koji se uz Seiko najčešće modifikuju, u pitanju su brendovi Casio, Orient i Vostok.

Važna napomena za modovanje drugih brendova jeste da su mogućnosti dosta manje u odnosu na modifikovanje Seiko modela, a ovo isključivo zavisi od raspoloživosti zamjenskih dijelova.

autor fotografije: Ognjen Vidović

CASIO MODOVI

Ovaj svima poznati japanski brend ima dva modela koji su značajnije zastupljeni u svijetu modifikacija, Casio MDV106, poznatiji kao Casio Duro i G-shock GA-2100 takozvani CasiOak.

Casio Duro MDV106

Casio Duro MDV106 je jedan od najpopularnijih povoljnih ronilačkih satova na tržištu, a njegova popularnost je dodatno eksplodirala nakon što je Bill Gates fotografisan kako na ruci nosi ovaj model. Sa cijenom od oko 80,00-ak EUR (na amazon.de) predstavlja idealan osnov za modovanje.

Modifikovani Casio Duro MDV106; izvor: Brian&Watch

Iako nema ni približno velik izbor dijelova kao Seiko, ovaj model se ipak može modifikovati i prilagoditi ličnom ukusu.

Casio Duro MDV106 se može modovati sa sledećim dijelovima:

Kaiš/narukvica

Sa širinom između lugova od 22mm Casio Duro daje neograničen broj kombinacija tekstilnog ili gumenog kaiša. Takođe na platformama Aliexpress i e-bay lako se mogu pronaći Jubilee, President ili Oyster tip narukvice za Casio Duro.

Jubilee; izvor: Brian&Watch
Oyster; izvor: Brian&Watch

Bezel insert

Aluminijski insert može biti problem kod satova koji se nose svaki dan jer su podložni grebanju i oštećenjima. Srećom, bezel insert na Casio Duro modelu se može zamijeniti sa keramičkim, čime se osim vizuelne izmjene unapređuje i sam kvalitet sata.

Safirno staklo

Zahvaljujući specijalizovanoj prodavnici Brian&Watch Casio Duro se može upgradovati i sa safirnim staklom.

Duro Coke Mod; izvor: Brian&Watch

Chapter ring

Jedno od najvećih iznenađenja za mene je bilo otkriće da se na Casio Duro može zamijeniti i chapter ring (odstojnik) čime se dizajn moda dodatno obogaćuje. Postoje kombinacije odstojnika od čelika, kao i tamnih sa markerima u različitim bojama.

Kazaljke

Uz chapter ring još jedno iznenađenje za mene su bile aftermarket kazaljke za Duro. Na žalost, trenutno su u ponudi samo Mercedes satna i minutna zamjenska kazaljka, dok sekundara ima izbor lollipop i Milgauss munje u bojama. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti i druge modele, ali za sve one koji žele da njihov Casio što više liči Sub-u, Mercedes kazaljke su odlična opcija.

Kombinacija Mercedes i Milgauss kazaljki; izvor: Brian&Watch

Preporučujem svima koji žele da modifukuju kazaljke i chapter ring kod svog Casio Duro MDV106 da to ne rade sami, već da prepuste stručnim licima da zamijene ova dva dijela, da bi izbjegli oštećenja.

Casio G-shock GA-2100

Drugi model iz Casio porodice koji moderi obožavaju jeste G-shock GA-2100, ovaj model je među ljubiteljima poznat kao CasiOak zbog svoje sličnosti sa AP Royal Oak modelom. Poslednje dvije godine u moding zajednici ovaj model je dostigao kultni status, možda griješim, ali u jednom trenutku je među moderima bio popularan skoro koliko i Seiko SKX.

CasiOak modovi; izvor: @kinji111

Zbog svog specifičnog dizajna ovaj model se moduje tako što se kompletan modul sata izvadi iz kućišta i prebaci u drugo kućište koje u većini slučajeva izgleda kao luksuzni AP-a uz ogroman broj kombinacije boja kućišta, narukvice/kaiša, cifera i kazaljki.

Iako najveći broj kućišta izgleda kao Royal Oak, u poslednje vrijeme pojavila su se i kućišta sa Nautilus dizajnom.

Nautilus kućište; izvor: nepoznat

Najbolja stvar izrade CasiOak moda jeste dostupnost dijelova i sam postupak modovanja. Kućišta i ostali dijelovi su lako dostupni na online shop platformama kao što su Aliexpress i e-bay, a uz kupovinu dijelova dolazi i sav potrebni alat za modovanje i uputstvo na koji način se radi prebacivanje modula iz jednog kućišta u drugo.

Sva dostupna kućišta dolaze se mogu kombinovati sa čeličnom narukvicom u boji čelika ili sa PVD premazom u boji, ali i sa gumenim kaišom u svim mogućim bojama.

CasiOak zlato/zeleni; izvor: @kinji111
CasiOak steel/žuti; izvor: @kinji111

Da bi dodatno obogatili svoj G-shock mod moguće su zamjene cifera, kazaljki, ali i chapter ringa sa indeksima u boji, sa luminacijom i slično.

Kao i kod Casio Duro modova i ovdje prepoučujem da vam cifer, kazaljke i chapter ring zamijeni stručna osoba da bi izbjegli oštećenje svog ljubimca.

Tiffany CasioOak; izvor: nepoznat
Tiffany CasioNaut; izvor: nepoznat

Casio G-shock GA-2100 je u svijet modovanja donio jedno osveženje i vjerujem da je zbog toga postao vrlo popularan i široj zajednici ljubitelja satova. Prvenstveno modovi koji se rade sa ovim modelom su zabavni, cjenovno povoljni i laki za buduće izmjene.

Iako Casio nema širok spektar modela koji se mogu koristiti kao osnova za modovanje ipak se probija u moding zajednici i samim tim imamo priliku da vidimo sve veći broj personalizovanih Casio modova.

ORIENT MODOVI

Još jedan brend iz zemlje izlazećeg sunca, a ujedno i član Seiko korporacije, Orient polako osvaja moding zajednicu. Za sada ograničen raspoloživim dijelovima Orijent nema toliko velike mogućnosti modifikacija koliko to ima Seiko.
Što se tiče Orienta, trenutno je moguće modifikovati samo Ray, Mako i Kamasu modele, kao što vidite sve su u pitanju ronilački satovi iz Orient kolekcije.

Orient Ray II Batman Mod; autor fotografije: Ognjen Vidović

Sva tri navedena modela imaju identične opcije modifikacija, te neću odvojeno pisati za svaki.
S obzirom na raspoloživost dijelova Orient modeli se mogu modovati sa sledećim dijelovima narukvica/kaiš, bezel i bezel insert i safirni kristal.

Narukvica

Kao i kod Seiko modova kod Orienta postoji veliki broj super kvalitetnih aftermarket narukvica, najviše zahvaljujući kompaniji Strapcode.
Strapcode se potrudio, pa je ponudio skoro sve najpopularnije opcije, Jubille, President, BoR, Oyster itd…

Jubilee; izvor Strapcode
Oyster; izvor Strapcode
Rollball; izvor Strapcode

Bezel i bezel insert

Glavni dio modifikacije Orient satova predstavlja bezel, za razliku od nekih drugih brendova, a zbog specifičnog oblika, kod Orienta se ne može izvršiti zamjena samo bezel inserta. Ovaj problem je genijalno prevaziđen od strane proizvođača aftermarket bezela i predstavljen je konverzioni bezel koji odgovara Orient modelima, a u njega se umeće svaki bezel insert koji odgovara za SKX modele.
Na ovaj način je riješen problem specifičnog oblika bezela, a ujedno omogućena ogromna ponuda bezel insert-a.

Orient Ray 2 Pepsi Mod; credits: @self_winder

Kada sam pisao o SKX bezel insertima naveo sam da se u ponudi nalaze slope i flat inserti izrađeni od raznih materijala (aluminium, keramika, čelik, safir…) i svi oni odgovaraju za Orient konverzioni bezel.

Safirni kristal

Zahvaljujući prodavcima aftermarket dijelova za modifikovanje u ponudi se mogu pronaći zamjenski kristali za Orient izrađeni od safirnog stakla. Trenutno se u ponudi mogu naći flat i double domed safirni kristali sa i bez AR premazom.
Kao i kod Seiko modova ista situacija je i kod Orient modova bezel insert i kristal moraju da prate jedan drugog, često postavljanje određenog tipa bezel inserta zahtjeva i promjenu kristala, tako da slope bezel insert obavezno ide uz Double domed kristal, flat insert uz flat kristal.

Orient Mako Coke Mod; credits: @self_winder

Još jedan dio se potencijalno može modifikovati na Orientu i u pitanju su kazaljke.
Od nekoliko modera i prodavaca dijelova sam dobio informaciju da za Orientov in house F6922 mehanizam odgovaraju sve kazaljke od Seiko 7s/4R/NH mehanizama, ali to nisam lično testirao, pa možete ovu informaciju uzeti sa rezervom.

Planirao sam u ovom tekstu pisati i o Vostok modovima, ali na kraju sam se ipak odlučio da Vostok-u posvetim zaseban tekst, jer je ovo ipak jedini brend uz Seiko koji ima skoro neograničen broj mogućnosti za modovanje.

I nakon ovog teksta ću iskoristiti priliku da se zahvalim na pomoći. Uz zahvalu moderima čije sam fotografije i savjete koristio i u prethodnim tekstovima, želim se zahvaliti i B&W Universal Co. (@bnwuniversal_tw) i @kinji111 na pomoći i mogućnosti da fotografije njihovih modova podijelim u sklopu ovog teksta na portalu Sat na ruci.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.