Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Najređa Daytona – Phillips aukcija u Ženevi!

Svetska čuda od satova ponovo na jednom mestu.

Aukcija novih i vintage satova u Monaku je završena pre par nedelje. Donela nam je rekordne rezultate za neke vintage modele i napravila odličnu uvertiru za aukciju koju organizuje najpoznatija aukcijaska kuća na svetu – Phillips.

Danas, 13-og i sutra 14. Maja održaće se ova aukcija na kojoj će biti prodato 208 zaista sjajnih modela. Phillips ume da održi i tematske aukcije, ali ova će biti kombinacija savremenih satova i onih malo starijih. Ponuda obiluje retkim Patek Philippe modelim, po čemu je ova kuća verovatno i najpoznatija. Niko ne iznosi bolje i ređe vintage Pateke od njih.

U današnjem tekstu ću vam predstaviti 5 lotova koji su mi zapali za oko, a ukoliko želite da prođete svih 208 posetite ovaj link ovde.

LOT 23 – PATEK PHILIPPE ref. 2499

Najbolji sat koji je ljudska ruka napravila. Tako ga mnogi opisuju, a ja samo mogu da klimnem glavom i kažem ovo je savršeno. Znajte, referenca 2499 se smatra najboljim, najlepšim i najskaldnijim satom koji je ikada proizveden. Radi se o hornografu sa perpetual kalendar funkcijom. Sve to spakovano je u prelepo kućište prečnika 37.5mm. U ovom slučaju ono je napravljeno od roze zlata i radi se o modelu iz druge serije, koja je zaista retka. Svega 8 modela se do danas pojavilo na tržištu kroz godine, te prilika da vidimo roze zlato 2499 u skoro besprekornom stanju na aukciji je svetsko čudo. 

izvor: Phillips

Porcenjena vrednost ovog modela je između 1.500.000 i 3.000.000 CHF!
Update: prodat za 3.206.000 CHF

LOT 47 – GRAND SEIKO ref. 6186-8000-G

Volim kada se na ovako važnim i jakim aukcijama pojavi brend Grand Seiko. Njihov referentni model 6186 VFA (very finely adjusted) se proizvodio u čeliku počevši od 1972. godine. Karakteriše ga sjajno 37mm veliko kućište sa karakteristilčnim dizajnom lugova za taj period. Pokreće ga automatski mehanizam kućne radinosti koji je takođe hronometar. U sjajnom je stanju, a Phillips ceni da bi za njega mogli da dobiju između 10.000 i 20.000 CHF.
Update: prodat za 27.940 CHF

izvor: Phillips

LOT 61 – LONGINES Lindbergh Hour Angle

Nije nepoznanica da se na ovakvim aukcijama uvek pojavi bar jedan sjajan Longines. Njihova istorija je izuzetna a neki njihovi modeli su ostali kultni u svetu satova. Takav je i Lindbergh Hour Angle glomazni pilotski sat-alat koji je korišćen kao merački instrument od strane pilota davne 1944. godine! Sat je nazvan po Čarlsu Lindbergu, prvom čoveku koji je avionom preleto sa jednom na drugi kontinent i to 1927. godine! Nakon tog uspeha on je sam seo da skicira sat uz pomoć kojeg će moći da izmeri potrebne uglove leta tj. poziciju aviona u toku samog leta. Nacrt je predao Longinesu koji je za svega 6 meseci izradio sat sa slike.

izvor: Phillips

Ovo je istinski sat alat koji se proizvodio u 47mm i čija cena je procenjena na između 20.000 i 40.000 CHF.
Update: prodat za 30.480 CHF

LOT 102 – ROLEX Daytona ref. 6270

U artiklu o aukciju u održanoj u Monaku veliki deo teksta sam istrošio na pisanje o Daytonama i Day-Date modelima. Danas neću pisati ni približno toliko, ali jednu Daytonu moram da vam predstavim. Poznato vam je da se aukcijske kuće često poštapaju sa onim ‘’ovo je veoma redak sat’’ i tu nema ničeg lošeg. Ali kada zaista na red dođe nešto retko onda moramo da iskoristimo neku novu kovanicu.

izvor: Phillips

Daytona referentne oznake 6270 predstavlja sveti gral svakog kolekcionara starih Daytona i uz referencu 6269 stoji kao najređa vintage Daytona koja je ikada proizvedene. Poznato je da postoji svega par komada ovih modela. Odlikuje ga zlatno kućište prečnika 37mm sa dijamantskim bezelom, dijamantski popločanim ciferom i plavim podbrojčanicima. Daytona kao nijedna druga. Procenjena vrednost je 1.200.000 i 2.400.000 CHF.
Update: prodat za 3.690.000 CHF

LOT 175 – HEUER Monaco ‘’Darko Lord’’

Verovatno i najkultniji Monaco koji je Heuer proizveo tih ranih 70-ih godina prošlog veka. Ima nešto specifičnog u tim crnim satovima iz 20-og veka jer su svi rađeni nevešto, sa slabim crnim premazom na čeliku i lako su dobijali ogrebotine. Ipak Dark Lord je drugačiji, opasniji i crnji od svih ostalih. Ovaj opaki sat proizvodio se u dimenziji od 38mm, sa prepoznatljivim rasporedom detalja na crnom brojčaniku i sa narandžastim kontrastnim hrono detaljima. Po rečima Džeka Hojera, vlasnika u ono vreme, prozivedeno je između 100 i 200 modela, ali detaljnim istraživanjem došlo se do zaključka da ih danas postoji svega 30.

izvor: Phillips

Procenjena vrednost ovog sata je od 35.000 CHF do 70.000 CHF.

Za detaljniji pregled satova i čitave ponude posetite link.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.