Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Ovako izgleda najskuplji sat u 2023 godini vredan 6 miliona dolara!

Naravno u pitanju je Patek Philippe!

Neverovatna priča stiže nam iz Hong Konga ovih dana jer je na Phillipsovoj aukciji prodat najskuplji sat u ovoj godini. Kao što sam naveo u podnaslovu normalno je da se radi o Pateku koji je ušao u istoriju ovih dana jer je dostigao cenu od $6.200.000!

Zašto je ova Patek Philippe Calatrava 96 toliko skupa?

Kratka istorija sata

Model koji vidite na ovim fotografijama je nosio ni manje ni više poslednji kineski imperator iz dinastije Qing. Čovek po imenu Puyi bio je poslednji kineski car i živeo je od 1908-1967 godine. Njegovim silaskom sa trona 1911. godine završena je vladavina dinastije Qing koja je počela još 1644. godine. Puyi je bio kolekcionar satova i ljubitelj horologije i kao što će se ispostaviti posedovao je jednu od najboljih 96-ica svih vremena!

Sat koji je Phillips prodao za neverovatnu cenu proizveden je davne 1937. godine i to u platini. Poznato je da je proizvedeno samo 8 modela u ovom materijalu od čega su 2 u Patekovom muzeju (video ih svojim očima u Ženevi, posetite ovaj muzej obavezno!). Poznat kao ”Imperial Patek” ovaj model se na tržištu se pojavio 2019. godine i od tada se čekalo da bude oglašen za prodaju.

izvor: Phillips

Kineski car Puyi ga je posedovao sve do 1950. godine kada ga je poklonio ruskom prevodicu Georgiyu Permiyakowu. Priča je neverovatno i probaću da je skratim. Permiyakow je bio sovjetski prevodilac koji je radio u sovjetskim zatvorima. Igrom sudbine ili igrom političkih odluka Josifa Staljina kineski imperator je završio u sovjetskom zatočeništvu 1945. nakon završetka Drugog Svetskog rata. Puyia su tretirali malo bolje od ostalih političkih zarobljenika te mu je bilo dozvoljeno da sa sobom prošvercuje satove, nakit i zlato.

Puyi Qing desno

Pri dolasku u zatvor dodeljen mu je prevodilac i još troje ljudi koji će voditi računa da mu ništa ne fali (još jedan od mnogih nelogičnih Staljinovih poteza) a jedan od njih bio je pomenuti Permiyakow. On je proveo svih 5 godina sa Puyiem i postali su veoma bliski. Puyi je pisao dnevnike i memoare tokom svog boravka na osnovu kojih je kasnije urađen nagrađivani film ”The Last Emperor”. Nakon puštanja iz zatvora 1950. godine Puyi je u znak pažnje i zahvalnosti svoj Patek Philipe 96 Calendar Moonhpase poklonio Permiyakowu.

izvor: Phillips

Ovaj za života nije znao šta poseduje i sat je nakon njegove smrti ostao u fijoci njegovog stola. Na sreću, pre smrti bio je intervjuisan od strane američkog novinara koji je znao za postojanje sata koji mu je Permiyakow pokazao i tako je od propasti sačuvan ovaj raritet.

Sat, aukcija i cena

Patek Philippe Calatrava 96 Calendar Moonhpase je veoma redak model koji se proizvodio sredinom 30-ih godina. Patek je već tada prepoznao važnost izrade komplikovanih satova sa kalendar funkcijom i do dana današnjeg ostali su sinonim za ovu komplikaciju! Model 96 je urađen sa tri kalendarska prikaza: dan u nedelji, datum i mesec u godini sa dodatkom mesečevih mena na poziciji 12. Sat je isporučen francuskom distributeru Guillermin 1937. godine.

Završio je kod Cara Puyia preko kineskog distributera i u njegovoj kolekciji ostao sve do pomenute 1950. godine. Model je napravljen u platini sa belim brojčanikom koji nije u najbolje stanju. Kao što možete da vidite brojčanik je izgreban do pola a sve zbog znatiželje cara Puyia koji je želeo da vidi od čega je napravljen cifer ili da dobije two-tone brojčanik. Time je možda u prvi mah oštetio sat ali danas posle svih istorijskih događaja i raspleta ovaj detalj ima težinu.

izvor: Phillips

Phillips je prodao sat sa ostalih 11 modela iz Puyieve kolekcije juče u toku dana. Dostignuta je cena od 6.200.000 dolara što ga čini najskupljim satom u ovoj godini! Opravdao je ime ”Carski Patek” koji ne može da nosi nijedan drugi sat na svetu! Uz sat dolazili su i njegovi memoari koji su takođe prodati za 117.000 dolara.

Izuzetna istorijska priča o jednom platinastom satu sa oštećenim brojčanikom. Nadam se da ste uživali!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.