Menu
satnaruci.jpg
Autor: Marija Đurković

Nasleđe Geralda Gente

Neimar, vanvremenski idealista, pro futuro tvorac, antiteza prolaznosti ogledana u čovjeku, umjetnik i slikar, tvorac snova i luksuza, Gerald Genta!

Čuveni tvorac satova, poznatiji kao Maestro, ličnost koja je preokrenula dotadašnji skoro prozaičan tok razvoja časovničarske estetike, revolucionarni kreator dizajna bezvremenskih modela, Gerald Genta rođen je 1931. godine u Ženevi. U svojim dvadesetim godinama otpočinje časovničarsku karijeru koja traje sve do njegove smrti 2011. godine. U nastavku teksta upoznaću vas sa najpoznatijim krecijama Geralda Gente.

Universal Geneve – Polarouter

Nakon završenih studija za zlatara i juvelira, stiče Švajcarsku saveznu diplomu, te biva angažovan od strane Universal Geneve kompanije, kojoj projektuje čuveni model SAS Polerouter, kultni sat koji je propratio polarne letove skandinavske avio kompanije, te u tom periodu postao renome samog brenda, a danas je ostao zapamćen kao jedan od najvećih uspjeha pomenute kompanije. Genta je isti dizajnirao 1954. godine u dobi od 23 godine. Čelično kućište sata promjera je 35 mm sa specifično oblikovanim lugovima. Na izrazito tamnom sivom brojčaniku nalaze se se dvije linije horizontalnog i vertikalnog pravca, odmah ispod pozicije 12 nalazi se karakteristični logo U.

Poster prvog modela Polarouter; izvor: Gerald Genta Heritage

Indekse odlikuje luminiscentna fukncija, dok sat pokreće automatski mehanizam kalibra 69, sa Universal Geneve mikro rotorom, originalni model posjedovao je crni kožni kaiš. Kasnije izmjene prvobitnog modela ogledale su se u dvije modifikacije, Polerouter Jet unutar čijeg cifera se nisu nalazile karakteristične linije i Polerouter Date sa funkcijom datuma na poziciji tri.

Modifikacije modela Polerouter; izvor: Gerald Genta Heritage

Omega – Constellation

Omega 1959. godine, zamolila je Geralda Gentu da pristupi dizajnerskom osvježavanju dotadašnje serije Constellation (nevjerovatno prihvaćene na tadašnjem tržištu), što je Genta i učinio. Prepoznatljive odlike dotadašnjeg modela, kao što su elegantni lugovi i jedinstven brojčanik Genta je preuredio . Primarni redizajn ogleda se u novom dizajnu tzv. C kućišta. Došlo je do izmjene lugova i pie-pan cifera, oblik kućišta sa okruglog prešao je na tonneau. Kućište sata najčešće urađeno u četrnaestokaratnom zlatu promjera je 34 mm x 41mm. Na bijelom ciferu nalazili su se zlatni indeksi, zakrivljeni lugovi povezivali su kućište sa crnim kožnim kaišem. Sat je pokretao automatski mehanizam od 24 dragulja, kalibra 500, sa rezervom rada do 40 sati.

Omega Constellation; izvor: Gerald Genta Heritage

Audemars Piguet – Royal Oak

Godine 1970. je prekretnica u svijetu horologiuma. Audemars Piguet se obraća Geraldu Genti, sa zahtjevom da kreira sat pogodan za sve prilike. Primarna inspiracija Genti bio je stari ronilački šljem. Skica je napravljena za samo jednu noć. Royal Oak bio je prvi luksuzni osmougaoni sportski sat napravljen od čelika. Prvi put u istoriji časovničarstva čelik se smatrao plemenitim materijalom, Royal Oak bio je prekretnica.

Prototip sata napravljen je za godinu dana, da bi finalni produkt bio predstavljen 1972. godine. Sat je bio debeo samo 7 mm, promjer kućišta iznosio je 39 mm, potpuno integrisana narukvica specifičnog oblika predstavljala je nešto novo i neočekivano. Automatski mehanizam kalibra 2121 (koji se i danas koristi u Royal Oak modelima) pokretao je predstavljeni model. Royal Oak u prevodu znači Kraljevski Hrast, naziv je zasnovan po uzoru na osam plovila naručenih od strane britanske kraljevske mornarice u znak sjećanja za drevni hrast koji je po legendi spasao život britanskom kralju Čralsu II, iza kojeg se krio tokom građanskog rata u 17. vijeku. Royal Oak predstavljen je u Bazelu 1972. godine po cijeni od 2.850 GBP.

Autentična skica prvog Royal Oak modela; izvor: Gerald Genta Heritage

Patek Philippe – Nautilus

Par godina nakon predstavljanja Royal Oak modela, Genta na zahtjev Pateka kreira danas njihov najpoznatiji model Nautilus. Sudbina pomenutog slična je kao i sa Gentinim prethodnim modelom. Inspirisan nautičkim svijetom, po uzoru na prozore prekookeanskih brodova Genta kreira prepoznatljiv oblik sata. Naziv Nautilus zasnovan je na podmornici kapetana Nema, protagniste romana “20 000 milja pod morem”, autora Žila Verna.

Autentična skica Nautilus modela; izvor: Gerald Genta Heritage

Prema internim pričama, sat je skiciran za 5 minuta na restoranskoj salveti. Predstavljeni sat sa bezelom mekog ugla ogleda se kao ravnoteža sporta i elegenacije. Referentna oznaka prvog Nautliusa bila je 3700/1A, prečnik kućišta iznosio je 40mm (42 od luga do luga), vodootpornost modela sezala je do 120 m. Posve elegantna visina iznosila je 7.5 mm, sat je pokretao automatski mehanizam kalibra 28-255C, koji je posjedovao rezervu do 40 sati. Cijena sata iznosila je približno 9 300 eura.

Prvi Patek Philippe Nautilus; izvor: Gerald Genta Heritage

Disney kolekcija

Osamdesetih godina, Genta dizajnira isključivo za kompaniju Walt Disney. Kreacije inspirisane protagonistima Diznijevih filmova najpre sa Mikijem Mausom, pojavile su se u ograničenim serijama osamnaestokaratnog zlata, potom su rađene i u čeličnom kućištu.

Nacrt Disney modela; izvor: Gerald Genta Heritage

Genta je dizajnirao još mnogo čuvenih modela prije svoje smrti, kao što je Bulgari-Bulgari, The Gefica Safari, IWC Ingenieur, Rolex kao i neizostavni Cartier de Pasha.

izvor: Gerald Genta Heritage

Gerald Genta

Gerald Genta posato je samostalan brend, 1969. godine. Čuven po kreaciji specifičnih, ekstraordinarnih modela, čije oličenje je model Grande Sonnerie, model predstavljen 1995. godine. Ovaj ručni sat smatra se najkompleksinij časovnikom na svijetu. Posjeduje više od 1000 rezervnih dijelova, repetitor minuta, Vestminstersko zvono sa četiri “čekića”, funkciju vječnog kalendara, te displej sa dvostrukom rezervom snage, jednom riječju ovaj sat je palmarius. Ovaj model dostigao je cijenu od 900 000 USD (što je približno današnjih 1 500 000 dolara).

Gerald Genta Grande Sonnerie; izvor: Gerald Genta Heritage

Rad Geralda Gente ogleda se u značajnom doprinosu svjetskoj horologiji. Gentini dizajni, kreativnost njegove ličnosti, slobodni duh u kreiranju donijeli su mu vječni ugled u časovničarskoj industriji. Inspirisanost samim Pikasom produkovala je spoj smjelih boja, raznolikih plemenitih metala sa do tada neviđenim komplikacijama časovnika. Aukcijski primjerci prodavani su za izuzetne novčane iznose, neki od njih su: Gerald Genta Platinum Grand Sonnerie ref. G0025.7 prodat je za 500 000 USD (iako je vrijednost sata procjenjena na maksimalnih 60 000 USD), Gerald Genta ref. G4006 prodat je za 112.500 CHF (maksimalna procjena iznosila je 60 000 CHF), Gerald Genta ref. G.4022.4 prodat je za 55 000 CHF, (maksimalna procjena iznosila je 40 000 CHF), Gerald Genta ref. G.4043.4 prodat je za 47 500 USD (maksimalna procjena iznosila je 18 000 USD). Autentičnost dizajna i izrade učinili su Gentine satove unikatnim, stoga svakako da krase kolekcije najvećih svjetskih časovničarskih kolekcionara, koji se s ponosom nazivaju titularima istih.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.