Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nova Bulova Jetstar sa super-kvarcnim kalibrom

… i ne radi se o limitiranom modelu!

Bulova je veoma poznat brend kako u svetu tako i u Srbiji. Neretko mi se dešavalo da brend za koji sam ja čuo i brend koji je u svetu veoma cenjen pojedini ljudi u Srbiji nikada nisu čuli. Ovde govorim o satovima iz cenovnog ranga ispod 1.000 evra. Za Bulovu ste svi čuli i sve će vas oduševiti njihov novi Jetstar.

Prvi Jetstar se pojavio pre 50 godina, tačnije početkom 70-ih. Novo izdanje koje je Bulova predstavila sastoji se od tri modela, ali moj fokus u ovom tekstu zadržao je crveni model, a videćete i zašto. Ustvari reći ću vam odmah da biste lakše pratili tog teksta. Pre 3 meseca sam na Youtube pričao o prelepom Zenith Defy Ruby Red modelu, čija je cena 8.400 evra. Sjajan sat za svaki dan ali za mnoge nepristupačan. Znam da su mnogi pronašli nešto lepo u vezi tog modela ali ne mogu da ga priušte.

Zato je fokus između tri nove Bulove zadržao model koji je odlična alternativa za ovaj Zenith i košta samo 600 dolara! U nastavku više o njemu!

Bulova Jetstar Merlot – cena: 595$

Bulova je zaronila u arhivu kako bi pronašla inspiraciju za novitet. Takav sat se zapravo i ne može nazvati novitetom jer se radi o savremenom re-izdanju modela koji je bio popularan 70-ih godina prošlog veka. Osvežene su boje, tačnije sat je osavremenjen uz par izmena. U modelu iz 70-ih kucao je automatski mehanizam dok u novom kuca kvarcni mehanizam. Pre nego prevrnete očima na sat od 600 evra sa kvarcnim mehanizmom sačekajte, čitajte do kraja! Ovo nije običan kalibar.

izvor: Bulova

Druga promena takođe vezana za kalibar jesu dodatne funkcije. Jetstar iz 70-ih je posedovao dan-datum funkciju dok novi model poseduje samo funkciju datuma na poziciji 3. Što se pomenutog kalibra tiče Bulova je napokon iskoristila svoj kvarcni mehanizam kućne radinosti koji radi na 262kHz. Ovaj kalibar ljubitelji Bulove prepoznaju i raduju se što se pojavljuje u nekom drugom modelu. Prethodno ga možete naći u Lunar Pilot, modelu koji je bio na Mesecu o kojem je Aleksandar već pisao. Tačnije to je bio njegov prvi tekst koji je objavio na sajtu satnaruci.com!

izvor: Bulova

Sa pravom sam ga nazvao super-kvarcnim kalibrom jer je mnogo superiorniji od ostalih kvarcnih mehanizama. Sjajan je. Sekundara na ovom kvarcnom satu klizi po brojčaniku a sve zahvaljujući brzini oscilovanja koja omogućava sekundari da ima čak 16 otkucaja u sekundi. To dovodi do efekta klizanja preko brojčanika i mnogi ljubitelji satova ne bi mogli da uvide razliku. Ipak oznaka na poziciji 6 odaje tajnu da se radi o kvarcnom kalibru. Odstupanje na mesečnom niovu iznosi +/- 5 sekundi!

izvor: Bulova

Kućište nije kopija Zenithovog već je originalno kućište koje je Bulova koristila pre 50 godina. Nazivaju ga kornjača kućište. Ono je napravljeno od čelika koje ima sjajnu poliranu završnicu. Narukvica je integrisana čelična istog sjaja kao i kućište. Neobična je i napravljena je da bi podsetila na izvorno godište ovog sata.

izvor: Bulova

Brojčanik je ipak najlepši detalj. Iako sam najviše pažnje posvetio opisu kalibra ipak je cifer to što treba da kupi potencijalnog kupca. Radi se o bordo sunburst brojčaniku koji su nazvali po sorti grožđa od kojeg se dobija lepa crvena nijansa kada se pravi vino. Kazaljke su upečatljive, masivne i luminescentne baš kao na Zenith Defy Ruby Red.

Cena ovog modela je 595 dolara.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.