Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Nova Nivada Chronoking-Paul Newman za 500€

Nivada ove godine ne prestaje da nas zasipa fenomenalnim novitetima !

Jedno je sigurno, Nivada je brend koji je neverovatno zastupljen na našim prostorima. Ako vaš deda ili otac nisu na ruci nosili Seiko, onda su velike šanse bile da su imali Nivadu. Naime, u pitanju je švajcarski brend sa odličnom istorijom, skoro 100 godina tradicije.

Relativno skoro vaskrsnuće ovog brenda je ispraćeno neverovatno dobro u zajednici ljubitelja satova. Sa jednim uhom na pulsu fanova, Nivada je svoj povratak na scenu najavila sa Antarctic, Depthmaster, Datomaster, i F77, koji je po mom mišljenju jedan od najboljih satova sa integrisanom narukvicom na tržištu.

Nivada F77; izvor: Nivada

Ovog puta, Nivada nam predstavlja jedan prelep model iz svoje Chronomaster kolekcije, novi Chronoking koji će sigurno još više podići interes ka ovom brendu, kao jedna priuštiva opcija za hronograf sa odličnim brendom na ciferu.

Prepoznatljiv po dizajnu kućišta, specifičnim stranicama i oštrim lugovima, Nivada nam predstavlja Chronoking “Paul Newman” Orange! Neki kažu da je vintage ponovo u modi, ja smatram da je ceo ovaj dizajn i estetika iz druge polovine 20. veka nešto neprevaziđeno, zlatna era u osmišljanju skladne estetike, koja je i 50-60, pa i 70 godina kasnije izuzetno atraktivna i prijatna oku.

izvor: Nivada

Iako je Chronomaster kolekcija popularna po svojoj bicompax postavci podregistara, ovoga puta na novom Chronoking modelu imamo i treći podregistar, izuzet je datum, te i dalje postoji ’’zlatni presek’’ to jest simetrija, koja je izuzetno prijatna oku. Vredi napomenuti da je ovaj sat limitirana serija, i da će pre-order početi 27. Jula, te ukoliko ste zainteresovani, brzo na Nivadin sajt!

Nivada maksimalno vraća vajb 70-ih godina sa ovim prelepim reizdanjem! Ronilački bezel sa aluminijumskim insertom je jedan od detalja koji prati originalni dizajn, kako estetski, tako i po materijalima od kojih je napravljen.

izvor: Nivada

Kada bi mi neko nabacao boje koje su oni koristili za ovaj cifer, rekao bih da nema šanse da to funkcioniše! Ali, kao što vidite na slikama, ovaj lepotan i te kako iznosi sve te boje bez ikakvih problema. Crni mat cifer, ispraćen sa patiniranim žutim markerima (ista ’’patinirana’’ žuta boja luminacije se nalazi i na kazaljkama) daje osećaj da je ovo vremenska kapsula stara 50 godina.

izvor: Nivada

Narandžasta hrono sekundara se aktivira pritiskom gornjeg dugmeta, kao kod većine hronografa. Podregistri su priča za sebe – zlatno-žuta boja, ciklična udubljenja koja daju još jednu dimenziju. Na poziciji 3 se nalazi 24-časovni indikator, na poziciji 6 imamo malu sekundaru, te 60-minutni hronograf na poziciji 9. Cifer je uokviren crvenim minutnim krugom i jedva primetnim tahimetrom.

izvor: Nivada

Iskreno, moje mišljenje je da, kada se u cifer ’’nagomilaju’’ funkcije, to bude nepregledno, i takava dizajn može vrlo lako da bude promašaj. Ali, ne i u ovom slučaju ! Ovo je po meni jedan od najlepših hronografa koje sam video u poslednje vreme.

Sve ovo pokreće Seiko VK-64 mehanizam, te imamo i mehanički segment ovog hronografa. Tonneau kućište je prilično kompaktno sa svojih 38mm prečnikom, što će sigurno dati na udobnosti. Da se izniveliše relativno mali prečnik, imamo debljinu od 13,7mm, što znači da Chronoking sigurno neće biti neprimetan na ruci. Lugovi su brušeni sa gornje, a polirani sa strane, te dodaju kompleksnost prepoznatljivom Nivadinom kućištu. Safirni kristal i 100 metara vodootpornosti su specifikacije koje nismo spomenuli, ali se od ovakvog sata tako nešto apsolutno očekuje.

izvor: Nivada

Cena je takođe atraktivan segment – imajući u vidu da je Nivada koristila meca-quartz mehanizam, uspeli su da značajno spuste cenu u odnosu na svoje verzije Chronomaster-a sa automatskim mehanizmom ; cena je svega 479 EUR, što smatram da je više nego korektno za jedan ovakav model.

Siguran sam da će pre-order nestati munjevitom brzinom, tako da budite brzi !

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.